2014-07-18 05:06:06
Φωτογραφία για Η Δαμανάκη ελπίζει ότι θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Συνέντευξη της Ελληνίδας Επιτρόπου αρμόδιας για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Μαρίας Δαμανάκη με τίτλο «Αλιεία: Η Δαμανάκη ελπίζει ότι θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δημοσιεύει σήμερα το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Agence Europe».

Η εισαγωγή του δημοσιεύματος αναφέρει ότι η κ. Δαμανάκη προχωρά σε ανασκόπηση της θητείας της και δηλώνει ενδιαφέρον για μια δεύτερη θητεία, αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επιλογή, και εκφράζει την αισιοδοξία της για την επιτυχή εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Αλιείας.

Σε ανασκόπηση της πενταετούς θητείας της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Δαμανάκη δηλώνει: «Νομίζω ότι είχαμε αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Έχουμε νέα Κοινή Πολιτική Αλιείας με ριζοσπαστικές αλλαγές. Πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη καθώς η εφαρμογή είναι τώρα μπροστά μας. Στόχος μας είναι η αλιεία με βιώσιμο τρόπο μέχρι το 2020, εξέλιξη η οποία θα αποφέρει επιπρόσθετο εισόδημα στους αλιείς. Βιώσιμα αποθέματα αλιευμάτων σημαίνει ότι θα μπορούν να αλιεύσουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια τόνους επιπλέον το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια ήδη είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα: Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου είχαμε πέντε αποθέματα αλιευμένα με βιώσιμο τρόπο στο βορειοανατολικό Ατλαντικό. Τώρα είμαστε στα 27. Του χρόνου μπορεί να έχουμε 30».


Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει πλέον μια νέα διεθνής πολιτική με Συμφωνίες Αλιευτικής Σύμπραξης με σεβασμό στην αρχή της βιωσιμότητας, καθώς και μια νέα διεθνή πολιτική για την παράνομη αλιεία.

Ερωτηθείσα αν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, αν ναι, με ποιο χαρτοφυλάκιο, απάντησε: «Η ευρωπαϊκή εμπειρία ήταν πολύ σημαντική για μένα. Έμαθα πολλά. Ναι, θα ήθελα να έχω μια δεύτερη θητεία, αλλά δεν εξαρτάται από μένα, η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ ευχαριστημένη από όσα έχω πετύχει».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως τη χειρότερη ανάμνησή της από τη θητεία της και την ψήφιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στο Ευρωκοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία ως την καλύτερη.

Η απαγόρευση της απόρριψης αλιευμάτων στη θάλασσα και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στους αλιείς είναι άλλο ένα θέμα που κλήθηκε να σχολιάσει η επίτροπος. Συγκεκριμένα, απάντησε ότι κατανοεί τις ανησυχίες και τη δυσκολία της εφαρμογής. Για το λόγο αυτό εξάλλου υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας στον κανονισμό και μία προσέγγιση βήμα προς βήμα, ενώ θα υπάρξει και η δυνατότητα για αποζημιώσεις. Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στις ποσοστώσεις, οι οποίες θα δώσουν κίνητρα στους αλιείς.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κατά πόσο τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αρκετούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό των σκαφών, απάντησε ότι πόροι από την ΕΕ διατίθενται για θέματα ασφαλείας, αλλά ότι αποφασίστηκε να σταματήσει η πρακτική διάθεσης των χρημάτων των φορολογούμενων για την επιδότηση κατασκευής νέων σκαφών.

Σε υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι η πρότασή της για συνολική απαγόρευση χρήσης των παρασυρόμενων διχτυών από τον Απρίλιο του 2015 μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις μικρές αλιευτικές επιχειρήσεις, η ίδια απάντησε ότι αναμένει τη θέση των κρατών-μελών και ότι η ίδια δεν μπορεί να εκτιμήσει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν σαφείς προτάσεις από όλες τις πλευρές.

Αναφορικά με την αμφιλεγόμενη απαγόρευση αλιείας με τράτες σε βαθιά νερά από το 2015 και ποιες εξελίξεις εκτιμά ότι θα υπάρξουν με δεδομένο ότι ενδέχεται να σημειωθεί διχογνωμία στο Συμβούλιο, η Επίτροπος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές απόψεις για το θέμα. Η πρόταση όμως δεν αφορά απαγόρευση συνολικά της αλιείας σε βαθιά νερά, αλλά στην αποφυγή καταστροφικών πρακτικών. Υπενθύμισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ήδη έχει εκφέρει γνώμη επί του θέματος το 2013 και εκτίμησε ότι η προεδρία του Συμβουλίου δε θα αναβάλει το θέμα για πολύ καιρό ακόμη.

Ερωτηθείσα αν η πρόταση της Επιτροπής για ποσόστωση στο διάστημα 2015-2016 για την αλιεία ειδών βαθέων υδάτων θα προβλέπει σταθεροποίηση ή μείωση, απάντησε ότι τα αποθέματα βαθέων υδάτων είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, για το οποίο χρειάζεται επιστημονική γνωμοδότηση. Για όσα αποθέματα υπάρχει ξεκάθαρη γνωμοδότηση, αυτή θα τηρηθεί, ενώ για τα υπόλοιπα θα ακολουθηθεί η αρχή της προφύλαξης.

Τέλος, σε ερώτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα σχέδια στον τομέα της αλιείας, εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση, με την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο θα συμφωνήσουν. Ελπίζει ακόμη ότι νέες προτάσεις για μια νέα γενιά μακροπρόθεσμων σχεδίων που θα αφορούν πολλά είδη ταυτόχρονα θα είναι εφικτό να υποβληθούν το Σεπτέμβριο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ