2014-07-18 10:42:05
Φωτογραφία για Προσπάθεια Γιούνκερ να σπάσει τον πάγο με τον Κάμερον
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αντάλλαξε ένα χάι-φάιβ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, όταν οι δύο άνδρες είχαν την πρώτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του πρωθυπουργού της Βρετανίας να εμποδίσει την ανάδειξη του Λουξεμβούργιου στη θέση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κάμερον σύστησε επίσης στον Γιούνκερ τον Τζόναθαν Χιλ, τον μάλλον άγνωστο εκτός της χώρας του Βρετανό πολιτικό τον οποίο ονόμασε υποψήφιο για μια θέση στην Επιτροπή, ενώ πρόβαλε το αίτημά του να δοθεί στη χώρα του μια σημαντική θέση, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί μια διαδικασία «μεταρρύθμισης» στην οικονομία της ΕΕ συνολικά.

Ένας εκπρόσωπος του Κάμερον χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρόεδρο της επόμενης Κομισιόν «καλή, ουσιαστική και φιλική».

Ο Κάμερον εξέθεσε στον Γιούνκερ το όραμά του για την μεταρρύθμιση της ΕΕ και τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με αυτήν. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας σχεδιάζει να θέσει το ερώτημα της παραμονής —ή μη— της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους πολίτες που θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα δημοψήφισμα το 2017, αφού υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.


«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προτίμησή του να εξασφαλιστεί για τη Βρετανία ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο, που θα επιτρέψει στον Βρετανό επίτροπο να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης», ανέφερε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο, αφού έλαβε το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτήν την εβδομάδα, δεν έκανε καμιά δήλωση. Οι συνεργάτες του είπαν πως πήγε «για να ακούσει» στη συνάντηση αυτή.

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως τα τέλη του Ιουλίου για να προτείνουν τους υποψηφίους τους για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν. Ο Γιούνκερ αναμένεται να αρχίσει να κατανέμει τα αξιώματα τον Αύγουστο.

Σε άλλη μια συμφιλιωτική κίνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τηλεφώνησε στον Χιλ σήμερα, μετά τις δηλώσεις μελών του ΕΚ ότι ενδέχεται να μην επιτρέψουν την ανάδειξή του σε οποιοδήποτε αξίωμα του ανατεθεί λόγω των «αντιευρωπαϊκών του απόψεων».

Η συνομιλία ήταν «εποικοδομητική, φιλική. Συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη του καλοκαιριού», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Σουλτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΚ σχετικά με τον Χιλ ενδέχεται να «παρερμηνεύθηκαν» όταν μεταφράστηκαν στα αγγλικά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ