2014-07-18 11:38:04
Φωτογραφία για Απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου για τις συναντήσεις με Γιούνκερ και Σουλτς
Την απόλυτη ικανοποίηση του για την κατανόηση που βρήκε στις συναντήσεις που είχε χθες το πρωί με το... νέο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα τόσο στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ που είχε διάρκεια μιας ώρας όσο και με τον Σουλτς διάρκειας 30 λεπτών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι συζήτησε μαζί του θέματα της Κομισιόν, τα διάφορα προβλήματα καταρτισμού των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά το πιο σημαντικό που ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου Προέδρου για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. «Ενημέρωσα εν εκτάσει για τα τρέχοντα όσον αφορά το διακοινοτικό διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη συνάντηση
. «Διαπιστώνω μια κατανόηση στα θέματα που αφορούν και θέσεις αρχών και ιδιαίτερα στο μεγάλο θέμα που μας ενδιαφέρει απόλυτα, δηλαδή την εμπλοκή της ΕΕ στον εν εξελίξει διάλογο για να διασφαλίσουμε ότι η λύση θα ανταποκρίνεται στο κοινοτικό κεκτημένο, θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα΄, αλλά και θα σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, είπε ότι έγινε σε απόλυτα φιλικό και δημιουργικό περιβάλλον. «Ανέπτυξα στον κ. Σουλτς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του διακοινοτικού διαλόγου, αλλά και τις δυσκολίες που συναντούμε και βεβαίως επανέλαβα όσα είπα και στον κ. Γιουνκερ για την ανάγκη εμπλοκής (της ΕΕ) αλλά και διασφάλισης των όσων η ΕΕ θέλει να υλοποιούνται από τα κράτη μέλη», είπε.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις και από την κατανόηση, θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή για να δούμε πως αξιοποιείται δημιουργικά η ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση του Κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.

Μετά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με το Μάρτιν Σουλτς ακολούθησαν κοινές δηλώσεις. Ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων που είχαν και επιβεβαίωσα στον κ. Αναστασιάδη την πλήρη στήριξη της Ευρωβουλής για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

«Υπήρξε ταύτιση απόψεων για τα επόμενα βήματα, εμείς ως ΕΕ χρειαζόμαστε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία οχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για άλλα διεθνή ζητήματα, παράλληλα απευθύνω έκκληση στην Τουρκία να μην ξεφύγει από την ευρωπαϊκή τροχιά», είπε, προσθέτοντας: «Η ΕΕ έχει έντονο ενδιαφέρον και στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην εξεύρεση λύσης, τη θέση αυτή συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία της Ευρωβουλής και στηρίζει την προσωπική σας δέσμευση αλλά και της κυβέρνησής σας για εποικοδομητική λύση τους επόμενους μήνες», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη.

«Αυτό που μπορώ να κάνω ως Πρόεδρος της Ευρωβουλής είναι να έχω διάλογο με τους φίλους μου στο νησί και να τους ενθαρρύνω σε μια στρατηγική που θα αποβλέπει σε εποικοδομητική λύση», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού συνεχάρη τον κ. Σουλτς για την επανεκλογή του και για την επικράτηση της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία, εξέφρασε «τις ευχαριστίες του για το ειλικρινές ενδιαφέρον του Προέδρου Σουλτς για το Κυπριακό και για τις προσπάθειές του εδώ και πάρα πολύ καιρό με την εποικοδομητική και ενθαρρυντική στάση του όχι μόνο προς εμάς αλλά και προς τους Τ/κ για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το ρόλο της ΕΕ και της Ευρωβουλής στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική εντός αυτής και εν τέλει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορά το σύνολο του πληθυσμού στην Κύπρο. «Μια βιώσιμη λύση δεν θα πρέπει να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό έχουμε την απόλυτη στήριξη του κ. Σουλτς και της μεγάλης πλειοψηφίας της Ευρωβουλής», υπογράμμισε.

«Είμαι απόλυτα δεσμευμένος στο να εργαστώ σκληρά για την εξεύρεση λύσης με στόχο τη επανένωση της Κύπρου και η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να ζήσουμε εν ειρήνη και με προοπτικές για το μέλλον», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ