2014-07-18 15:03:37
Φωτογραφία για Γνώμη: Ο ρωσικός χειμώνας της Ελλάδος και του ελληνικού χρέους
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Οι δανειστές, εάν η Ελλάδα καθυστερεί, αφενός θα εκβιάζουν με το «πάγωμα» των δόσεων που εκκρεμούν (από EFSF και ΔΝΤ), αφετέρου, θα «παγώσουν» και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικας άφησε όλα τα εκκρεμή ζητήματα για τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις, ανάλογα με το αποτέλεσμα, εφόσον βέβαια υπάρξει αποτέλεσμα και δεν συρθούμε σε πολύμηνες συζητήσεις, όπως πέρυσι.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση συνολικά (όλα τα υπουργεία δηλαδή) θα δουλέψουν για τα προαπαιτούμενα και γενικά για την προώθηση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Θα δουλέψουν μάλιστα είπε και τον Αύγουστο, καλώντας και την τρόικα να δουλέψει και να μην πάει διακοπές.

«Για εμάς ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας σκληρής δουλειάς», είπε, αλλά πρόσθεσε πως «μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα να έχουμε ανταπόκριση». Για να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες, τους είπε ότι θα είναι «αμερικανικός Αύγουστος», εννοώντας ότι στις ΗΠΑ δουλεύουν και τον Αύγουστο, ενώ στην Κομισιόν δεν υπάρχει ψυχή.


Δεν γνωρίζουμε εάν κανείς από την τρόικα θα χαλάσει τις διακοπές του για την Ελλάδα. Μια αντίστοιχη περίπτωση, ο Τόμας Βίζερ του Euro Working Group, πέρυσι το Δεκέμβριο δήλωσε πως θα πάει πρώτα για σκι και μετά θα ασχοληθεί με την Ελλάδα!

Πέρα από τα θέματα διακοπών, που έχουν ανάγκη και οι τεχνοκράτες, το ερώτημα είναι πόσο χρήσιμη θα είναι για τους Ελληνες πολίτες η ενασχόληση κυβέρνησης και τρόικας με τα «προαπαιτούμενα» που εκκρεμούν. Η λίστα είναι «φωτιά», με αλλαγές στο ασφαλιστικό, με νέα δημοσιονομικά μέτρα, με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καταργήσεις φοροαπαλλαγών, νέο μισθολόγιο κ.λπ.

Είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση της συγκεκριμένης λίστας από την πλευρά της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που θα απέχει λίγους μήνες από τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και με τον κίνδυνο των εθνικών εκλογών να είναι ανοιχτό ενδεχόμενο.

Είναι σαφές πως οι χειρισμοί των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι προσανατολισμένοι και ενταγμένοι στους σχεδιασμούς για την προεδρική εκλογή. Η κυβέρνηση δύσκολα θα πάει στις εκλογές έχοντας υλοποιήσει τη λίστα με τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, καθώς θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, ενώ ορισμένα εξ αυτών δύσκολα θα ψηφιστούν από τη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές, εάν η Ελλάδα καθυστερεί, αφενός θα εκβιάζουν με το «πάγωμα» των δόσεων που εκκρεμούν (από EFSF και ΔΝΤ), αφετέρου, θα «παγώσουν» και τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που περιμένει η κυβέρνηση ώστε να μειωθούν οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια στα επόμενα χρόνια. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, μετά τον «αμερικανικό Αύγουστο» να έρθει ο «ρωσικός χειμώνας».

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Γλέζος για την Παλαιστίνη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Γλέζος για την Παλαιστίνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ