2014-07-21 08:39:54
Φωτογραφία για Αθήνα: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ πτώσης στα ενοίκια γραφείων
Τη μεγαλύτερη πτώση πανευρωπαϊκά έχει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η Αθήνα όσον αφορά... τα ενοίκια γραφειακών χώρων, με τις τιμές στα πιο πρωτοκλασάτατα γραφεία της λ. Βασιλίσσης Σοφίας, να διαμορφώνονται στα πέριξ των 16 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Colliers International, τα ενοίκια στην Αθήνα οι τιμές στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 εμφανίζονται μειωμένες κατά 15,8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013. Η ελληνική πρωτεύουσα σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση πανευρωπαϊκά σε σύνολο 23 ευρωπαϊκών πόλεων με τις μέσες τιμές στον Κεντρικό Επιχειρηματικό Αξονα της Αθήνας (τη Β. Σοφίας) να διαμορφώνονται κοντά στα 11 ευρώ ανά τ.μ. και την τάση για το επόμενο εξάμηνο να παραμένει πτωτική. Αντίθετα, ανοδική είναι η τάση στα γραφεία πρώτης κατηγορίας στη Βασιλίσσης Σοφίας και μάλιστα για πρώτη φορά κατά την τελευταία εξαετία της κρίσης.


Αυτό που επισημαίνει η έκθεση της Colliers είναι ότι οι τιμές σε αρκετές από τις πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Μαδρίτη ή η Λισαβώνα παρουσιάζουν πλέον εμφανή σημάδια ανάκαμψης, σηματοδοτώντας και το τέλος της πτώσης στα ενοίκια που έχει ξεκινήσει από το 2009.

Η Colliers εξετάζει συνολικά 54 αγορές γραφείων (εκ των οποίων οι 23 είναι οι πιο σημαντικές) ανά την Ευρώπη και συνολικά διαπιστώνει ότι από το σύνολο των πόλεων οι 29 εφέτος είχαν σταθερά ενοίκια στους γραφειακούς τους χώρους σε σύγκριση με πέρυσι (από 32 την προηγούμενη χρονιά), οι 17 σημείωσαν αυξήσεις (από 9 πέρυσι), ενώ 8 πόλεις- μεταξύ αυτών και η Αθήνα- είχαν μειωμένες τιμές (από 13 το 2013).

Τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά σημείωσε η Στουτγκάρδη με άνοδο στις τιμές των γραφείων της κατά 23,2% και τις τιμές στα 25 ευρώ (για τα καλύτερα γραφεία), επιβεβαιώνοντας το ανοδικό ράλυ των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία. Ακολουθεί η Σόφια με αύξηση κατά 8,3% στα 13 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου επίσης για τους ακριβότερους χώρους.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ