2014-07-21 12:34:34
Φωτογραφία για Εξάπλωση του πολέμου για το φυσικό αέριο στο Λεβάντε
Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία)            (μτφ. Κριστιάν)

Μετά από τρία χρόνια πολέμου κατά της Συρίας, οι «Δυτικοί» επέκτειναν σκόπιμα την επίθεσή τους στο Ιράκ και μετά στην Παλαιστίνη. Πίσω από τις φαινομενικές πολιτικές αντιφάσεις μεταξύ θρησκευτικών και κοσμικών κομμάτων, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εξηγούν αυτή τη στρατηγική. Στο Λεβάντε, πολλές ομάδες έχουν αλλάξει στρατόπεδο μερικές φορές, αλλά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι αμετάβλητα.

Κάθε πόλεμο που αναλάβει ένας συνασπισμός, είναι φυσικό ότι έχει πολλαπλούς στόχους, προκειμένου να καλυφθούν τα ειδικά συμφέροντα του κάθε μέλους του συνασπισμού.

Από αυτή την άποψη, οι μάχες που μαίνονται σήμερα στην Παλαιστίνη, τη Συρία και το Ιράκ έχουν από κοινού ότι καθοδηγούνται από ένα μπλοκ που σχηματίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιαμόρφωσης της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» ( Greater Middle East .), και στην αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.


Σχετικά με αυτό το τελευταίο σημείο, δύο πράγματα μπορούν να αλλάξουν: η χάραξη της διαδρομής των αγωγών και η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων [ 1 ].

Ο πόλεμος για τον έλεγχο των αγωγών στο Ιράκ

Από την αρχή του πολέμου κατά της Συρίας, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κόψει τη γραμμή Τεχεράνης-Δαμασκού (NIORDC, INPC) προς όφελος διαδρόμων κυκλοφορίας που θα επιτρέπουν τη μεταφορά στη συριακή ακτή τόσο του αερίου του Κατάρ (Exxon-Mobil ) όσο και εκείνου της Σαουδικής Αραβίας (Aramco) [ 7 ]. 

Ο Λίβανος,  με υποκίνηση της Χεζμπολάχ, ενημέρωσε αμέσως τον ΟΗΕ και υποστήριξε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του. 

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει αρχίσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από αυτά τα κοινά κοιτάσματα, χωρίς να λάβει υπόψη τις αντιρρήσεις από το Λίβανο.

Ο πόλεμος για το παλαιστινιακό φυσικό αέριο.

Η σημερινή ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει διάφορους στόχους. 

Πρώτον, η Μοσάντ οργάνωσε την ανακοίνωση της απαγωγής και του θανάτου των τριών νεαρών Ισραηλινών έτσι ώστε να εμποδίσει τη Κνεσέτ να περάσει ένα νόμο που απαγορεύει την απελευθέρωση «τρομοκρατών» [  InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ