2014-07-23 08:27:32
Φωτογραφία για Σε ελληνορθόδοξη εκκλησία βρήκαν καταφύγιο 1000 παλαιστίνιοι για να γλιτώσουν από τις ισραηλινές βόμβες [photos]
Νέα κύματα βομβαρδισμών από αεροσκάφη και πυροβολικό και χερσαίες επιθέσεις εξαπολύουν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα καθώς... η διπλωματία δεν έχει καταφέρει να αναστείλει την σφαγή στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με το Τελ Αβίβ και τη Χαμάς να μην δείχνουν κανένα σημάδι προθυμίας να βάλουν τέλος στο λουτρό αίματος.

Οι άμαχοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα του «πολέμου» με μητέρες κρατώντας τα παιδιά τους στις αγκαλιές τους να αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο για να σωθούν από τις ισραηλινές βόμβες.

Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τις βόμβες «ακριβείας» του Τελ Αβίβ 1000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα αναζήτησαν καταφύγιο σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία του 12ου αιώνα.

Παρόλα αυτά η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών, δεν είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές καταφύγιο. Λίγο μετά την άφιξη των Παλαιστινίων, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα κοντινό χωράφι, με αποτέλεσμα θραύσματα να φθάσουν στην εκκλησία και να προκληθούν ζημιές σε τάφους.


Δεκάδες ωστόσο παιδιά και οι οικογένειες τους που προέρχονται από τη συνοικία Σετζάγια —όπου τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς- έχουν βρει εκεί καταφύγιο, τρόφιμα και κουβέρτες που τους έχει προσφέρει η εκκλησία.

«Ανοίξαμε την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Είναι καθήκον της εκκλησίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

«Στην αρχή ήταν 600 άνθρωποι και σήμερα έφτασαν τους χίλιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι (ηλικίας) μόλις μίας εβδομάδας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Γάζας, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας στον θύλακα.

«Το κοντινό τέμενος και οι γείτονες της εκκλησίας, όλοι βοηθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα στρώματα, κουβέρτες, τρόφιμα και κυρίως πετρέλαιο, υποφέρουμε από τις διακοπές ρεύματος. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε και νερό», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

Οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Σετζάγια στην ανατολική Γάζα και αναζήτησαν καταφύγιο στην εκκλησία δεν ξέρουν πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε.

«Φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία. Πού πρέπει να πάμε; Ας μας πούνε πού πρέπει να πάμε», είπε η Τζάουχερ Ζούκαρ, η οποία έφυγε από τη Σετζάγια με τα παιδιά της.

Καμία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα- Ακυρώνονται πτήσεις προς Τελ Αβίβ

Καμιά ανάπαυλα δεν σημειώθηκε στις εχθροπραξίες ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, που έχουν στοιχίσει από τις 8 Ιουλίου τη ζωή 639 Παλαιστινίων και 31 Ισραηλινών, παρά την αυστηρή έκκληση του Μπαν Κι-Μουν προς τις δύο πλευρές «να σταματήσουν να πολεμούν» και ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αναγκάσθηκαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας ( AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν, το αργότερο από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί εκείνη που ελήφθη από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η οποία απαγόρευσε για 24 ώρες στις αμερικανικές εταιρείες να πετούν προς ή από το Ισραήλ, όταν μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.

Είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1990-1991, που τέτοια μέτρα θίγουν το Ισραήλ.

Ενώ πάρα πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν από ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές εταιρείες, όπως οι Air France, Lufthansa, EasyJet ή Delta, ο ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ίσραελ Κατς υποστήριξε πως δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να λαμβάνονται τέτοια μέτρα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «μίλησε το βράδυ της Τρίτης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ζήτησε να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ», έγινε γνωστό από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ωστόσο ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να προσπαθήσει να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, είπε τηλεφωνικά στον Νετανιάχου πως κίνητρο της απαγόρευσης αυτής είναι μόνο η προστασία των αμερικανών πολιτών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν η απαγόρευση θα συνεχισθεί ή όχι μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να αφοπλίσει την Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακο, να κάνει να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών της, να καταστρέψει τις σήραγγές της και να σταματήσει τις «διεισδύσεις» στο Ισραήλ μαχητών από τη Γάζα.

Η Χαμάς από την πλευρά της ζητάει την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος ισχύει από το 2006, την απελευθέρωση κρατουμένων και το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο.

Ο Νετανιάχου επιμένει στις θέσεις του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για το λουτρό αίματος: «Ο πληθυσμός της Γάζας είναι το θύμα του βάρβαρου καθεστώτος της Χαμάς», επιμένει.

Tα ισραηλινά πλήγματα δεν εξασθενούν. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ο απολογισμός έχει φθάσει τους 636 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επαληθευθεί δεδομένου του χάους που επικρατεί στη Γάζα όπου πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέσα στα ερείπια.

Περίπου 3.700 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ 100.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ