2014-07-23 18:22:07
Φωτογραφία για 10 χρόνια από την τοποθέτηση του ανδριάντα του Στρατηγού Μιλτιάδη στον Μαραθώνα
Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από την τοποθέτηση του ανδριάντα του Στρατηγού Μιλτιάδη στον... Μαραθώνα, δωρεά του εκδότη Ευάγγελου Σπύρου στο Δήμο Μαραθώνα, δωρεά που όπως τόνισε ο κ.Σπύρου, ήταν χρέος για την προσφορά του Μιλτιάδη προς την ανθρωπότητα, αλλά και οφειλή στη νέα γενιά να παραδειγματίζεται από την ιστορία για να παραμένουν ζωντανά τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Παραθέτουμε στη συνέχεια τα δελτίο τύπου από την τελετή των εγκαινίων τον Ιούλιο του 2005.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγχαίρει για τον ανδριάντα του Στρατηγού Μιλτιάδη που στήθηκε στον Μαραθώνα

Στις 15 Δεκεμβρίου 2005 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος κάλεσε τον δωρητή του ανδριάντα Στρατηγού Μιλτιάδη κ. Ευάγγελο Σπύρου στο Πεντάγωνο και τον συνεχάρη για τη δωρεά του ανδριάντα του Μιλτιάδη στο Δήμο Μαραθώνα.

Ως γνωστό στη θέση που του αξίζει, πλησίον του Τύμβου του Μαραθώνα, επέστρεψε ο στρατηγός Μιλτιάδης μετά από 2.500 χρόνια
. Σε μία λιτή τελετή την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2005, παρουσία των Ολυμπιονικών Νίκης Μπακογιάννη, Πέτρου Γαλακτόπουλου, Κώστα Θάνου, Στέλιου Μηγιάκη, Δημήτρη Θανόπουλου, Σοφίας Μπεκατώρου, βουλευτών των κομμάτων, δημάρχων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Δήμου Αθηναίων και πλήθους κόσμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Στρατηγού Μιλτιάδη. Την τελευταία στιγμή, για λόγους ανωτέρας βίας δεν παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, όπως είχε προγραμματιστεί.

Μιλώντας στη τελετή ο κ. Μιχαλολιάκος, επεσήμανε την ιστορική σημασία της μάχης και της νίκης των Αθηναίων."Είναι παρήγορο για την χώρα μας που ένας πολίτης με την πρωτοβουλία του κάλυψε το κενό που άφησε η πολιτεία" είπε.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ευάγγελος Μέξης, υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο άγαλμα του Στρατηγού Μιλτιάδη, μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδος.

Ο δωρητής κ. Ευάγγελος Σπύρου, εκ Διστράτου Άρτης, σημείωσε ότι η δωρεά ήταν χρέος για την προσφορά του Μιλτιάδη προς την ανθρωπότητα, αλλά και οφειλή στη νέα γενιά να παραδειγματίζεται από την ιστορία για να παραμένουν ζωντανά τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ο γλύπτης κ. Αντώνης Νταγαδάκης εκ Χανίων Κρήτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε τα εξής "Διαπίστωσα ότι δεν έχει σωθεί πουθενά μια εικόνα του Μιλτιάδη, ούτε σε γλυπτό ούτε σε ζωγραφικό έργο, εκτός ενός ρωμαϊκού αντιγράφου ερμαϊκής στήλης… Έγιναν υποκειμενικές απεικονίσεις του Μιλτιάδη με βάση τις περιγραφές του Ηροδότου και άλλων ιστορικών της εποχής, έργο δε κάποιου Γάλλου γλύπτη του 1800 υπάρχει στο μουσείο του Λούβρου. Κατέθεσα τη δική μου υποκειμενική άποψη, αλλά στο θέμα της αμφίεσης και του οπλισμού ήμουν αυστηρά αντικειμενικός". "Ένα χρόνο μετά την κοσμοϊστορική μάχη, ο Μιλτιάδης αποθεώνεται στους Δελφούς με άγαλμα του δίπλα στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, πεθαίνει όμως στη φυλακή, πικραμένος και πάμπτωχος. Ήταν συνειδητή επιλογή η υπερβολή στο θέμα των αναλογιών έτσι ώστε ο Μιλτιάδης να "δείχνει" όπως στο παιδικό μυαλό ο μεγάλος πολεμιστής. Συνειδητά απέφυγα οποιονδήποτε συμβολισμό και το ίδιο συνειδητά αφιέρωσα όλη μου τη δουλειά στη «φωτογραφία» της στάσης του Μιλτιάδη κατά τη μάχη του Μαραθώνα, όπως την είχαμε όλη μας σαν παιδιά, δηλαδή του γίγαντα που με μία κίνηση του χεριού του σταματά την επέλαση των εχθρών, ενώ το πραγματικό όπλο ένα μικρό ξίφος παραμένει σε "επιφυλακή". Τα σχέδια και το πρόπλασμα έγιναν με τους κανόνες αρμονικών χαράξεων και της αφαίρεσης των όγκων από σταθερό υλικό, ακολουθώντας πιστά την τεχνική χάραξη σε κούρους και μαρμάρινα αγάλματα της αρχαίας μας παράδοσης με αποτέλεσμα την μετρημένη κίνηση του αγάλματος που αποφεύγει τον εντυπωσιασμό και αποπνέει μεγάλη δύναμη, όπως και τον πλήρη έλεγχο ισορροπίας και στήριξης».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ