2014-07-24 15:11:05
Φωτογραφία για Προς άρση και ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός πτήσεων προς το Ισραήλ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να άρει σύντομα την προειδοποίησή του προς τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν στο Ισραήλ.

«Πρόκειται να άρουμε την προειδοποίησή μας να αποφεύγονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ», δήλωσε ο Ντομινίκ Φούντα εκπρόσωπος του EASA.

Νωρίτερα σήμερα η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς και από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, αλλά προειδοποίησε περί «της πολύ ασταθούς κατάστασης» στην περιοχή, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Αναστολή πτήσεων από και προς το Ισραήλ αποφάσισαν χθες και άλλες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Lufthansa και οι θυγατρικές της Germanwings, Austrian Airlines, Swiss και Brussels Airlines καθώς και η Turkish Airlines.


Ταυτόχρονα σήμερα, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία EasyJet ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται από και προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ οι πτήσεις της από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Luton και Gatwick, το αεροδρόμιο του Βερολίνου Schoenefeld, της Γενεύης, του Μιλάνου Malpensa, του Μάντσεστερ και της Βασιλείας. Η εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ από τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ξεπέρασαν τους 700 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών παλαιστινίων ξεπέρασε τους 700 τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Τελευταία θύματα τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης 16 παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων και έξι μέλη της ίδιας οικογένειας με δύο μικρά παιδιά, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Μετά από 17 ημέρες συνεχιζόμενης βίας και βαρύ φόρο αίματος από τους παλαιστίνιους στη Λωρίδας της Γάζας ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αναφέροντας ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός επέστρεψε από το Ισραήλ στο Κάιρο της Αιγύπτου για περισσότερες συνομιλίες με τους αιγύπτιους διαμεσολαβητές. «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Κέρι.

Ένας αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι αυτό είναι μια ελπίδα αλλά η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι περιμένουμε μια κατάπαυση του πυρός από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εκεχειρία αλλά δεν έχουμε φτάσει σε οριστικό σημείο» συμπλήρωσε.

 Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εν τω μεταξύ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση μετά από τη συνάντηση που έγινε αργά τη νύχτα για την προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία με την οποία οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αμέσως. Εν τούτοις ακόμη και αν υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, οι διαπραγματεύσεις για μια οριστική συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων θα αρχίσουν σε διάστημα αρκετών ημερών όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, μιλώντας στο Κατάρ, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν επιτυχίες στη σύγκρουση με το Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ όμως έχει αφήσει να εννοηθεί πως προτιμά να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις για να βρει και να καταστρέψει τις θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και να εκμηδενίσει το τεράστιο δίκτυο των σηράγγων από όπου οι παλαιστίνιοι μαχητές διεισδύουν στην επικράτειά του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS, Kαθημερινή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ