2014-07-25 09:53:13
Φωτογραφία για Καταιγίδα «χτύπησε» το αεροπλάνο πάνω από το Μάλι
ΤΡΙΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Με τρίτη αεροπορική τραγωδία έκλεισε χθες η «μαύρη εβδομάδα» του Ιουλίου για την αεροπλοΐα. Μετά την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και τη συντριβή του αεροσκάφους της TransAsia στην Ταϊβάν, ένα νέο τραγικό συμβάν στον αέρα έλαβε χώρα μέσα σε μόλις επτά ημέρες: Θρίλερ εκτυλίσσεται από χθες για τον εντοπισμό ενός επιβατικού αεροσκάφους που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ εν μέσω καταιγίδας καθώς εκτελούσε πτήση από την Μπουρκίνα Φάσο προς την Αλγερία.

Πρόκειται για αεροσκάφος της ισπανικής εταιρείας Swiftair, το οποίο είχε ναυλώσει η αεροπορική εταιρεία Air Algerie και που με 116 επιβαίνοντες (110 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος) εξαφανίστηκε 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ουαγκαντούγκου. Οι 51 από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι πολίτες, 24 από την Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, πέντε Καναδοί, δύο από το Λουξεμβούργο, ένας από το Μάλι, καθώς και ένας Βέλγος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος, ένας Ρουμάνος υπήκοος, ενώ τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.


Την ώρα που δύο γαλλικά μαχητικά τύπου Mirage 2000 πραγματοποιούσαν έρευνες για την ανεύρεση του αεροσκάφους από κοινού με τον Νίγηρα, την Αλγερία και το Μάλι, διάφοροι αξιωματούχοι έδιναν αντικρουόμενες πληροφορίες για τον εντοπισμό των συντριμμιών.

Ο πρόεδρος του Μάλι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι βρέθηκαν συντρίμμια της πτήσης AH 5017 σε μια ερημική περιοχή μεταξύ των πόλεων Αγκελόγκ και Κιντάλ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι. Λίγο αργότερα ο στρατηγός της Μπουρκίνα Φάσο, Ζιλμπέρ Νιαντιερέ, ανέφερε ότι το αεροσκάφος έχει εντοπιστεί 50 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων της χώρας του, στην περιοχή Γκόσι του Μάλι, δηλαδή στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Ολάντ ανέφερε την ίδια ώρα πως «όλα δείχνουν ότι το αεροσκάφος κατέπεσε στο Μάλι», ωστόσο οι γαλλικές αρχές δεν έκαναν μέχρι χθες το βράδυ καμία ανακοίνωση περί εντοπισμού του.

Τα σενάρια

Καθώς παραμένουν άγνωστα τα αίτια της τραγωδίας, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν, θεωρείται πιθανότερο ότι το αεροσκάφος χτύπησε καταιγίδα, σε μια περιοχή όπου οι κακές καιρικές συνθήκες είναι πολύ συχνές. Το τελευταίο μήνυμα που εστάλη από τον πιλότο την ώρα της πτήσης ζητούσε από τον πύργο ελέγχου του Νίγηρα άδεια να αλλάξει πορεία λόγω κακοκαιρίας. Μετά την αλλαγή πορείας που πραγματοποίησε, χάθηκε η επαφή του με τον πύργο ελέγχου.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία θεωρία για την εξαφάνιση της πτήσης της Air Algerie. «Δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμία υπόθεση αν δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα στοιχεία», είπε ο Φαμπιούς. Ο διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ, διαβεβαίωσε ότι το τύπου MD83 αεροσκάφος είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πριν από δύο με τρεις ημέρες και ήταν «σε καλή κατάσταση».

Αεροσκάφη της Swiftair έχουν εμπλακεί σε πέντε ατυχήματα από το 1977, τα τρία από τα οποία δεν είχαν νεκρούς και τα άλλα δύο οδήγησαν συνολικά σε οκτώ θανάτους. Η τελευταία μεγάλη τραγωδία που είχε χτυπήσει την Air Algerie ήταν τον Μάρτιο του 2003, όταν ένα από τα αεροσκάφη της συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση από τη νότια πόλη Ταμανρασέρ σκοτώνοντας 102 ανθρώπους.

Με τα τρία πρόσφατα αεροπορικά δυστυχήματα 462 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας: 298 στην πτήση MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου, άλλα 48 άτομα στη συντριβή του δικινητήριου αεροσκάφους της TransAsia στο νησί Πενγκού της Ταϊβάν την Τετάρτη, και άλλα 116 χθες στην πτήση της Air Algerie. Τον περασμένο Φεβρουάριο 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα αλγερινό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη σε βουνό της ανατολικής Αλγερίας.

Τραγωδίες

Πρόσφατα δυστυχήματα

23 Ιουλίου 2014: Αεροσκάφος της TransAsia Airways με 54 επιβάτες συνετρίβη στο νησί Πενγκού της Ταϊβάν. 17 Ιουλίου 2014: Η πτήση 17 της Malaysia Airlines με 298 επιβάτες συνετρίβη στην Αν. Ουκρανία. 8 Μαρτίου 2014: Η πτήση 370 της Maylasian Airlines με κατεύθυνση το Πεκίνο εξαφανίστηκε ενώ έμπαινε στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε ένα ίχνος του Boeing 777 και των 239 επιβατών. 30 Ιουνίου 2009: Αεροπλάνο των Yemenia Airways με 150 επιβάτες συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό στις Κομόρες. 1 Ιουνίου 2009: Πτήση της Air France με 228 ανθρώπους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Airbus A330 απογειώθηκε από το Ρίο και κατευθύνονταν στο Παρίσι. 17 Ιουλίου 2007: Αεροπλάνο της TAM Airlines γλίστρησε από τον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου του Σάο Πάολο και έπεσε πάνω σε σταθμό καυσίμων, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες. Και οι 199 επιβάτες σκοτώθηκαν.ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας:

Το αεροπλάνο παραμένει ασφαλές μέσο μεταφοράς

Η νέα αεροπορική τραγωδία με την πτήση AH5017 της Air Algerie, που συνετρίβη στην περιοχή Τιλεμσί στο Μάλι, έρχεται να ταρακουνήσει τον ήδη ταλαιπωρημένο από τις πρόσφατες τραγωδίες κλάδο των αεροπορικών μεταφορών, τη στιγμή μάλιστα που έβγαινε από την ύφεση - το 2013 οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως κατέγραψαν κέρδη 10 δισ. δολαρίων.

Παρόλο, όμως, που η εικόνα μοιάζει «μαύρη», ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στέλνει το μήνυμα προς τους επιβάτες να πετάξουν άφοβα:

Το 2013 οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως μετέφεραν συνολικά 3,1 δισ. επιβάτες σε 33 εκατ. πτήσεις. Το 2013 έγιναν 90 αεροπορικά ατυχήματα και τα θύματα ήταν μόλις 224 - και μάλιστα κανένα δεν αφορούσε μεγάλη αεροπορική εταιρεία.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της ιστοσελίδας planecrashinfo.com, που αναφέρεται στην ασφάλεια των πτήσεων, από τη δεκαετία του '60 και μέχρι σήμερα οι μεγάλες αεροπορικές καταστροφές κυμαίνονται παγκοσμίως μεταξύ 25 και 35 τον χρόνο.

Η τελευταία πιο καταστροφική χρονιά ήταν το 1989, οπότε και σημειώθηκαν 32 τέτοιες καταστροφές. Το 1997 έφτασαν τις 20, ο αριθμός όμως έκτοτε πέφτει συνεχώς. Το 2012 κατέληξε σε δυστύχημα μία στις πέντε εκατομμύρια απογειώσεις. Αντιθέτως, στα τροχαία κάθε 30 δευτερόλεπτα κάποιος σκοτώνεται κάπου στον κόσμο και 10 άτομα τραυματίζονται σοβαρά.

Μάλιστα, ο δρ Μπένετ από το MIT συνέκρινε τα στοιχεία αεροπορικών και αυτοκινητικών ατυχημάτων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα άτομο είναι 19 φορές ασφαλέστερο σε ένα αεροπλάνο απ' ό,τι σε αυτοκίνητο.

Ανθρώπινο λάθος

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ICAO, το 80% των αεροπορικών δυστυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και από αυτά το 15-20% προκαλείται λόγω κόπωσης των πιλότων. Ερευνα της βρετανικής ένωσης πιλότων έδειξε ότι το 43% είχε κοιμηθεί κατά λάθος στο πηδάλιο και από αυτούς το 31% ξύπνησε ξαφνικά για να δει και τον άλλο πιλότο κοιμισμένο!

Αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας επισημαίνουν συνεχώς ότι είναι πολύ προσεκτικοί, αλλά και αυστηροί όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πτήσεων τόσο που, αν και τα μαθηματικά μοντέλα δίνουν πιθανότητα 10-6 να πεθάνει ξαφνικά ένας μέσος άνθρωπος, οτιδήποτε σχεδιάζεται για την αεροπορία πρέπει να έχει πιθανότητα 10-7. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα αεροπλάνα σχεδιάζονται με πάμπολλα συστήματα ασφαλείας. Ενα σύγχρονο αεροπλάνο διαθέτει τέσσερις υπολογιστές, οκτώ αισθητήρες, αν κι ένας θα ήταν αρκετός και δύο κινητήρες.

Τέλος, οι χειρότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο είναι τρεις: η Scat από το Καζακστάν, η Kam Air από το Αφγανιστάν και η Bluewing Airlines από το Σουρινάμ. Ανάμεσα στις καλύτερες συγκαταλέγονται (αλφαβητικά) η Air Canada, η Air New Zealand, η ιαπωνική All Nippon Airways, η British Airways, η Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ, η Emirates, η Etihad Airways του Αμπου Ντάμπι, η αυστραλιανή Qantas και η Singapore Airlines.

«Είμαι ζωντανή»

Λάθος είδηση για τη Μαριέλα Κάστρο

Πρώτο θέμα έγινε χθες η λανθασμένη είδηση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο αερολιμένας της Μπουρκίνα Φάσο ότι μεταξύ των επιβατών της μοιραίας πτήσης ήταν και η κόρη του Ραούλ Κάστρο, Μαριέλα! Με παρέμβασή της η ίδια η Μαριέλα Κάστρο δήλωσε ότι δεν κατανοεί «το σόου με αυτές τις παράλογες πληροφορίες», τονίζοντας πως είναι ζωντανή, καλά στην υγεία της και ευτυχισμένη.

Χρυσούλα Κατσαρού
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ