2014-07-27 10:32:00
Φωτογραφία για Α. ΤΟΥΡΚΟΛΙΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Γκ. Χαρδούβελης: Ενοίκιο αντί δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια εκφράζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ο κ. Τουρκολιάς μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση σωστής και ρεαλιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. «Δεν αντιμετωπίζεται με φωνές και πυροτεχνήματα αλλά ούτε και με blanket solution, τύπου μια λύση για όλους (one -size- fits- all). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα «κόκκινα» δάνεια και η δυνατότητα ανάκτησής τους αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών, κάτι που αναγνώρισαν και όλοι οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου» αναφέρει.

Επίσης επισημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται με «ευκαιριακές προσεγγίσεις» και «προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων» το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» ενώ προσθέτει πως «είναι ερασιτεχνική η άποψη ότι ένα τραπεζικό σύστημα που είχε συνηθίσει σε ποσοστά επισφαλειών της τάξεως του 5%-7% μπορεί ως δια μαγείας να προσαρμοστεί στο σημερινό επίπεδο επισφαλειών του τελάλη». Διαβεβαιώνει δε, ότι η Εθνική «με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα είναι κεφαλαιοποιημένη αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».


Γκ. Χαρδούβελης: Ενοίκιο αντί δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Από την άλλη, την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική ευαισθησία σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν στο σπίτι τους λόγω αδυναμίας να αποπληρώσουν τα δάνεια τους τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και όπως λέει, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα δίχτυ προστασίας γι΄αυτούς έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», υπό τον τίτλο «Δίχτυ ασφαλείας σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους», οι τράπεζες σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

«Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία σ'αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε με ένα δίχτυ ασφαλείας», δηλώνει στα «Νέα» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και προσθέτει: «Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μη τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ