2014-07-27 23:53:05
Φωτογραφία για Πόσο θα μας κοστίζουν τα κόκκινα δάνεια; SOS εκπέμπουν οι δανειστές
Κάτι λιγότερο από τα μισά αδιάθετα κεφάλαια, που έχει στον κουμπαρά του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα απαιτηθούν για τη νέαανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι αυτό σύμφωνα με τις επίσημες- άρα μάλλον αισιόδοξες- εκτιμήσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας, γιατί μιλώντας κανείς με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, ουδείς βάζει στοίχημαγια τις πιθανότητες να μην προκύψουν εκπλήξεις από τα stresstests που έχουν ξεκινήσει. Με φόντο την καθυστερημένη ανάδειξη του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων από την Τρόικα (ειδικά από το ΔΝΤ), που αντελήφθη με καθυστέρηση δύο ετών το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η στείρα περιοριστική πολιτική στον παραγωγικό ιστό της χώρας, η κυβέρνηση κάθεται πλέον σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι από την ορθή διαχείριση της καυτής «πατάτας» των «πνιγμένων» επιχειρήσεων (και νοικοκυριών) εξαρτάται όχι μόνο η δυνατότητα αποφυγής ενός νέου πακέτου στήριξης υπό όρους αλλά πολύ περισσότερο η βιωσιμότητα της διαφαινόμενης αναιμικής ανάπτυξης στο τέλος του έτους.


ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ. Στις κινήσεις των τραπεζών έρχεται πλέον η κυβέρνηση να «κουμπώσει» το δικό της σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση κατ' αρχήν των«κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που αγγίζουν ήδη τα 45 δισ. ευρώ, λειτουργώντας έτσι ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της όποιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το θέμα έχει τεθεί μετ' επιτάσεως από την Τρόικα και το EUROGROUP από την Άνοιξη, η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει τον Ιούλιο στους επικεφαλής παρά μόνο τους άξονες των επιδιωκόμενων παρεμβάσεων, τρέχοντας πλέον να προλάβει το καθοριστικό ραντεβού του Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο δεδομένο που οφείλει να λάβει υπόψιν του το οικονομικό επιτελείο-σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη- είναι ότι πολλές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να κλείσουν. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το πώς θα γίνει η επιλογή των κριτηρίων βιωσιμότητας, γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος μεγάλης τράπεζας, ενώ άλλο στέλεχος αποκαλύπτει ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προεργασία με φόντο κατ' αρχήν τους κλάδους των ιχθυοκαλλιεργειών, της ναυτιλίας και των μέσων ενημέρωσης.

Το δεύτερο δεδομένο είναι τα σοβαρά νομικά ζητήματα που μπορούν να ανακύψουν κατά την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, που κινείται στη λογική της συνολικής διευθέτησης των οφειλών δηλαδή ακόμα και των χρεών έναντι της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων των επιχειρήσεων. «Υπάρχει προηγούμενο άλλων χωρών, δεν κινούμαστε στα τυφλά», αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, φέρνοντας ως παράδειγμα ανάλογο σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία και στη Μ. Βρετανία. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεραστεί ο νομικός σκόπελος του αθέμιτου ανταγωνισμού ή και η ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα παρεμβάσεων που θα θίγουν την αρχή της ισότητας. Το ζήτημα αυτό έθεσε ήδη εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι οι συνεπείς επιχειρήσεις δεν πρέπει να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ανταγωνιστριών τους, που θα επωφεληθούν από τις επικείμενες παρεμβάσεις.

Δικαιοσύνη και δημοσιονομικό κόστος

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η οικειοθελής και όχι υποχρεωτική υπαγωγή επιχειρήσεων στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο αναδιάρθρωσης θα άρει τα όποια νομικά εμπόδια, ωστόσο η εξίσωση για την κυβέρνηση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το νέο πλαίσιο «κόβεται και ράβεται» κατ' αρχήν στα μέτρα των επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ατομικές επιχειρήσεις,αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο προ πολλού καθυστερημένος σχεδιασμός για αλλαγές στη Δικαιοσύνη, δηλαδή για αλλαγές κυρίως στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στο Πτωχευτικό δίκαιο, ακόμα κι αν ολοκληρωθεί ως το Σεπτέμβριο- ενδεχόμενο που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας- δεν πρόκειται να αποδώσει άμεσα καρπούς. «Θα χρειαστούν δύο, τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια για να αποδώσουν οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη» σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα προώθησης των διαδικασιών εξωδικαστικού συμβιβασμού, στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχει και το Δημόσιο για τις οφειλές των επιχειρήσεων έναντι των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας. Όταν όμως τίθεται το ερώτημα «ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος από ένα κούρεμα προστίμων ή προσαυξήσεων και ποιος θα το αναλάβει;», τα στόματα μένουν κλειστά.Η απάντηση, με μάλλον κυνικό τρόπο, έρχεται από τον πολύπειρο τραπεζίτη, ο οποίος σημειώνει με νόημα: «δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν. Πάντα κάποιος πληρώνει».

Πηγή: εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΚΑ" Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ