2014-07-29 08:40:42
Φωτογραφία για Διοικητικό πρόστιμο μέχρι €10.000 για τη μαύρη εργασία στη Κύπρο
Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας... Επίσημα ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας κυμαίνεται στο 25% τα τελευταία χρόνια, ακόμη και προ της κρίσης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το μεγαλύτερο μερίδιο της αδήλωτης εργασίας εντοπίζεται στις κατασκευές, 27%, και ακολουθούν τα κέντρα αναψυχής, 25%, και τα ξενοδοχεία, 14%. Στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας κυμαίνεται στο 23%. 

Στο προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας προβλέπονται υψηλά διοικητικά πρόστιμα στις περιπτώσεις εκείνες που εργοδότης ή αυτοτελώς εργαζόμενος εργοδοτεί προσωπικό το οποίο δεν είναι δηλωμένο στο μητρώο κοινωνικών ασφαλίσεων και του αποστερεί την κοινωνική ασφάλιση. Βασική φιλοσοφία του προσχεδίου είναι η απόδοση αυξημένων εξουσιών σε επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι όταν διαπιστώνουν περιπτώσεις αδήλωτων εργαζομένων θα δύνανται να υποδεικνύουν στον εργοδότη την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων σε προθεσμία 15 ημερολογιακών ημερών. 


Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τριμελής επιτροπή, που θα απαρτίζεται από λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα δύναται να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, που δεν θα υπερβαίνει τις €10.000. Επιπρόσθετα, αν επιβληθεί σε έναν εργοδότη ή αυτοτελώς εργαζόμενο, εντός δύο ετών, για δεύτερη φορά διοικητικό πρόστιμο, τότε ο διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα δύναται να αναστείλει τη λειτουργία της επιχείρησης, για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τις 48 ώρες. Η μη καταβολή του διοικητικού προστίμου από τον εργοδότη ή τον αυτοτελώς εργαζόμενο αποτελεί ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο ή σε πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και στις δύο ποινές. 

Η προτεινόμενη νομοθεσία τέθηκε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, υπό την προεδρία της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η καταρχήν προσέγγιση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι θετική, καθώς εδώ και χρόνια απαιτεί την υιοθέτηση αποτρεπτικότερων ποινών για αναχαίτιση της μαύρης εργασίας. Αλλά και το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, επί της ουσίας δεν διαφωνούν, αφού γνωρίζουν καλά, όπως και οι συντεχνίες, ότι η μαύρη εργασία προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, όχι μόνο μεταξύ εργοδοτουμένων, αλλά και εργοδοτών. 

Επίσης κοινή παραδοχή των εταίρων είναι ότι η αδήλωτη εργασία ενοχλεί και τα δημόσια έσοδα. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα κατατεθεί στη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο. 

Γράφει Αντωνία Λαμπράκη
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ