2014-07-29 10:47:12
Φωτογραφία για Πόσο πιθανό ήταν να συμβούν τρεις αεροπορικές πτώσεις;
Τελικά, ήταν θέμα σύμπτωσης ή αιφνίδια η πτώση των τριών αεροπλάνων σε διάστημα οκτώ ημερών; Μέσα σε οκτώ ημέρες, 462 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ως επιβαίνοντες σε αεροπλάνα που δεν έφτασαν ποτέ στον τελικό τους προορισμό. Στις 17 Ιουλίου, η μαλαισιανή πτήση MH17 με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ από το Άμστερνταμ καταλήγει σε συντρίμμια που βρέθηκαν στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Επτά ημέρες αργότερα, η πτήση εσωτερικού GE222 στην Ταϊβάν συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της προσγείωσης της, ενώ την όγδοη ημέρα, η πτώση του McDonnell 83 της ισπανικής Swiftair, που είχε ναυλωθεί από την Air Algerie, και ταξίδευε προς την Αλγερία, είναι το τρίτο περιστατικό που επιβεβαιώνει μάλλον, την “εξαίρεση” συντριβής τριών διαδοχικών αεροπλάνων.    

Να θυμηθούμε μόνο πως τον δρόμο των αεροπορικών δυστυχημάτων και των ερωτηματικών που συνοδεύουν τις πτώσεις των αεροπλάνων, άνοιξε ήδη από τον Μάρτιο, η μυστηριώδης εξαφάνιση της πτήσης MH370 των μαλαισιανών γραμμών. Μετά τον εφιάλτη που συνοδεύει τον τελευταίο καιρό, τους αιθέρες, το μυαλό πολλών ανθρώπων περιστρέφεται γύρω από μία ερώτηση. Πόσο ασφαλής είναι μια πτήση με αεροπλάνο σήμερα; Αλήθεια, οι διαδοχικές μοιραίες πτώσεις των αεροπλάνων είναι σύμπτωση ή στηρίζονται σε κάτι ασυνήθιστο;


Όπως αναφέρει στο BBC, ο διευθυντής της οργάνωσης Aviation Safety Network, Χάρο Ράντερ, τέτοια “σμήνη” αεροπορικών δυστυχημάτων, όπως αυτό των τελευταίων ημερών, δεν είναι και τόσο σπάνια. Αναλύοντας τον αριθμό και την συχνότητα των δυστυχημάτων διαπιστώνει πως από το 1990 μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί 45 περιπτώσεις στις οποίες δύο ή και τρία αεροπλάνα με τουλάχιστον 14 επιβαίνοντες συνετρίβησαν την ίδια ημέρα, (εξαιρουμένων μάλιστα των ατυχημάτων από σύγκρουση).

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο ενημέρωσης, 105 περιπτώσεις συντριβών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, συνέβησαν σε διαδοχικές ημερομηνίες. Όπως άλλωστε σημειώνει και ο Ράντερ, είναι πιο σύνηθες ένα οποιοδήποτε αεροπλάνο να συντριβεί την επόμενη ημέρα ενός αεροπορικού δυστυχήματος παρά δύο ή τρεις ημέρες αργότερα. Η συγκεκριμένη θεωρία στατιστικής είναι γνωστή ως “κατανομή Πουασσόν”.

Η πιθανότητα να πεθάνει ένα παιδί στην επόμενη πτήση είναι μικρότερη από το να γίνει πρωθυπουργός

“Φαίνεται παράλογο αλλά το συμπέρασμα προκύπτει από τους αμείλικτους νόμους των πιθανοτήτων”, σχολιάζει ο Άρνολντ Μπάρνετ, που είναι καθηγητής στατιστικής στη Μασαχουσέτη και ασχολείται με τα αεροπορικά δυστυχήματα. “Οι συντριβές των τελευταίων ημερών είναι ουσιαστικά μια σύμπτωση, εκτός από την τεχνική λεπτομέρεια ότι η κακοκαιρία είναι πιο συχνό φαινόμενο ορισμένες εποχές απ' ότι άλλες”.

Ανάμεσα στα όσα αναφέρει από την άλλη, ο καθηγητής για την ασφάλεια των πτήσεων, ιδιαίτερη σημασία έχει πως “η πιθανότητα να πεθάνει ένα παιδί στην επόμενη πτήση είναι μικρότερη από το να γίνει πρωθυπουργός, να κερδίσει το χρυσό στους Ολυμπιακούς ή να βραβευτεί με Νόμπελ”. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου σε μια οποιαδήποτε πτήση είναι μία στα 25 εκατομμύρια.

Το ερώτημα ωστόσο, παραμένει το ίδιο. Πέρα από τις πιθανότητες και τις συμπτώσεις, που συνοδεύουν τις αεροπορικές συντριβές των τελευταίων ημερών, και για τις οποίες κάνουν λόγο οι ειδικοί, πόσο πιθανό είναι να χαθούν τρία αεροπλάνα μέσα σε οκτώ ημέρες; Ο καθηγητής Δημόσιας Κατανόησης Ρίσκου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Ντέιβιντ Σπίγκελχαρτερ, επιχειρεί να δώσει στο προσωπικό του ιστολόγιο μία ακόμη βάσιμη εξήγηση.

Όπως διαπιστώνει, “Ο πιθανότερος μέγιστος αριθμός συντριβών επιβατικών αεροπλάνων άνω των 18 επιβατών σε διάστημα οκτώ ημερών σε οποιοδήποτε παράθυρο των οκτώ ημερών είναι ακριβώς... 3”. Μάλιστα, η πιθανότητα τριών συντριβών σε χρονικό διάστημα οκτώ ημερών την επόμενη δεκαετία φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 59%

Από τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει πως η συντριβή τριών αεροπλάνων σε οκτώ ημέρες είναι πιο πιθανή από την συντριβή δύο ή τεσσάρων αεροπλάνων στο ίδιο διάστημα. Οι πιθανότητες μιλούν για σύμπτωση των όσων συνέβησαν μέσα σε ένα οκταήμερο. Οι ειδικοί λοιπόν, εμμένουν στην άποψη πως η σύμπτωση των αεροπορικών τραγωδιών δεν είναι τόσο απίθανη.

Με δεδομένο πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ασφάλεια των πτήσεων, σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές εξηγήσεις, πόσο ασφαλής νιώθει πια ένας άνθρωπος που θέλει να ταξιδέψει με αεροπλάνο; Μήπως ο ανθρώπινος φόβος που έχει αναπτυχθεί τελευταία γύρω από τα αεροπορικά ταξίδια είναι και πάλι, θέμα καθαρής σύμπτωσης;
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ