2014-07-31 16:49:13
Φωτογραφία για Μπλόκια στο Κατάκολο από τις 18 Αυγούστου
Σε εργοτάξιο θα μεταβληθεί σύντομα το οριοθετημένο από την ανάδοχο εταιρία τμήμα του λιμένα Κατακόλου στη μαρίνα, αφού από τις 18 Αυγούστου θα αρχίσει να κατασκευάζει επί τόπου τα μπλόκια που θα πέσουν μέσα στη θάλασσα και θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του προσήνεμου μόλου. Η παλιά μαρίνα έχει ήδη περιφραχθεί από τα τέλη Μαϊου και στον εργοταξιακό αυτό χώρο θα γίνεται η εναπόθεση των υλικών. Να σημειώσουμε δε, ότι έχει προηγηθεί η βυθομέτρηση από ειδικό σκάφος που είχε σταλεί από την εταιρεία. Η αρχή θα γίνει πρώτα από τον κυματοθραύστη που έχει και την περισσότερη δουλειά με επιχώσεις και εκσκαφές την καλοκαιρινή περίοδο ενώ αναμένεται να έρθουν και κάποιοι πλωτοί γερανοί από τον «στόλο» της εταιρείας, που έχει στη διάθεσή της περίπου 40 γιατί έχει αναλάβει πολλά και μεγάλα λιμενικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

Εξάλλου αυτές τις μέρες αναμένεται να μεταφερθεί και το μηχάνημα που θα τα κατασκευάζει, θα αποτελούνται μόνο από μπετόν και χαλίκι – το τελευταίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι από την Ηλεία και όχι από τα λατομεία του Αράξου γιατί αυτό δεν θεωρήθηκε κατάλληλο για να είναι η μπάζα συμπαγής αφού δεν θα υπάρχει καθόλου σίδερο στα μπλόκια- και σταδιακά θα γίνεται η ρίψη τους στη θάλασσα.


Το έργο αυτό θα βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς ωστόσο να εμποδίζει την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων. Όπως εξάλλου έχει ειπωθεί, με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου μετά από συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, την ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ δεν θα εκτελούνται έργα τις ημέρες και τις ώρες υποδοχής των κρουαζερόπλοιων, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα εν μέσω της τουριστικής περιόδου, τέτοια που να εμποδίζουν την ομαλή αποβίβαση- επιβίβαση και την μετακίνηση των τουριστών στο λιμάνι του Κατακόλου. Τα λιμενικά έργα δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο και άλλωστε η τουριστική σεζόν συνεχίζεται ως τα τέλη Οκτωβρίου, ο Οκτώβρης είναι μήνας με πολλές προσεγγίσεις, γι αυτό και το πλάνο της αναδόχου εταιρίας είναι τέτοιο που τα έργα θα συνυπάρχουν με την κρουαζιέρα. Άλλωστε και οι εκπρόσωποι της εταιρίας είχαν δηλώσει στην τελευταία τους επίσκεψη στην Ηλεία ότι δεν υπάρχει κάτι που να θεωρείται ως εμπόδιο για την εκτέλεση του έργου, θα γίνουν κάποιες εκσκαφές που είναι να γίνουνε και επιχώσεις στην θάλασσα. Οχλήσεις με την έννοια του θορύβου θα υπάρχουν, θα δουλεύουν μηχανήματα, θα έρχονται πέτρες και υλικά γιατί το έργο έχει μεγάλη προστασία από τον καιρό, αλλά πρόβλημα με τα κρουαζιερόπλοια δεν υπάρχει, το λιμάνι θα δουλεύει κανονικά και δεν θα παρεμποδιστούν οι προσεγγίσεις.

Τον Νοέμβρη τα έργα μπροστά από τα καταστήματα

Με τη λήξη της περιόδου της κρουαζιέρας όμως, υπολογίζεται αρχές Νοέμβρη, θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου μπροστά από τα καταστήματα και για την κατασκευή των νησίδων πρόσδεσης στον προβλήτα. Το έργο αυτό, όπως περιγράφεται στο Τεχνικό Δελτίο Ένταξης της Πράξης στο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν των καταστημάτων με κατασκευή κρηπιδότοιχου από τεχνητούς ογκόλιθους σε απόσταση περίπου (8) μέτρων από το υφιστάμενο παραλιακό και σε μήκος 206 μέτρων. Προβλέπεται επίσης, η κατασκευή κρηπιδότοιχου μήκους 63μ. περίπου, ο οποίος χωροθετείται μεταξύ του υφιστάμενου παραλιακού και του ανατολικού παραλιακού κρηπιδώματος της μαρίνας Κατακόλου.

Τόσο το λιμενικό Ταμείο όσο και οι επιβλέπουσες υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι αισιόδοξες για την υλοποίηση του συνόλου των λιμενικών έργων στο Κατάκολο, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 12 εκ. ευρώ, εντός του χρονοδιαγράμματος δηλαδή μέσα στους 15 μήνες της συμβατικής υποχρέωσής, λόγω της μεγάλης εμπειρίας και της αξιοπιστίας της αναδόχου εταιρείας. Τέλος να σημειώσουμε ότι οι συμπληρωματικές εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του υφιστάμενου κεντρικού προβλήτα του λιμένα με την κατασκευή νέας νησίδας πρόσδεσης/ παραβολής των κρουαζιερόπλοιων, μικρή εκσκαφή της λιμενολεκάνης, κατασκευή νέου εσωτερικού μώλου κ.α.

Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή¨εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ