2014-08-02 04:03:18
Φωτογραφία για Χρεοκοπεί και με σφραγίδα ISDA η Αργεντινή
Απόφαση-σοκ για την Αργεντινή έλαβε η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η οποία ενεργοποιεί τις πληρωμές των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) που συνδέονται με το χρέος της Αργεντινής -και θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 1 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της ISDA υποχρεώνει τους πωλητές των CDS να πληρώσουν τους αγοραστές, καθώς η 15μελής αρμόδια επιτροπή έκρινε πως η αδυναμία της Αργεντινής να πληρώσει τόκους από αναδιαρθρωμένα ομόλογα έως τη λήξη της διορίας της 30ης Ιουλίου αποτελεί"πιστωτικό γεγονός".

Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από μια μακρά "διαμάχη" μεταξύ της Αργεντινής και μιας μικρής ομάδας hedge funds τα οποία δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους και απαιτούσαν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τα οποία αθέτησε να πληρώσει η χώρα το 2001.

Η Αργεντινή είχε αρνηθεί να πληρώσει τα hedge funds παρά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που την εμπόδιζε να προχωρήσει σε πληρωμές των ομολογιούχων που είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση χωρίς ταυτόχρονα να πληρώσει τα funds
. Το Μπουένος Άιρες υποστηρίζει ότι εάν συμφωνήσει στις απαιτήσεις των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβιάσει τη ρήτρα ("Rights Upon Future Offers" – RUFO) που του απαγορεύει να προσφέρει καλύτερους όρους από ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.

Η ρήτρα ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι εάν πληρώσει τα hedge funds θα πρέπει να πληρώσει επίσης ένα ποσό που ενδεχομένως να φτάσει τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους προκειμένου να συμμορφωθεί με την εν λόγω ρήτρα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ