2014-08-02 18:55:50
Φωτογραφία για Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος: Ελληνοποιήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Εφαρμογή της Αγορανομικής Διάταξης (ΑΔ) 3/11
"Κύριε Περιφερειάρχα

Η Αγορανομική Διάταξη 3/11, αφορά τα αγροτικά προϊόντα που υφίστανται επεξεργασία σε συσκευαστήρια, όπως πχ η Πατάτα, η Φράουλα, τα Πυρηνόκαρπα (Ροδάκινα-Νεκταρίνια), τα Εσπεριδοειδή (Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Λεμόνι), η τομάτα κλπ.

Η διάταξη αυτή, για πρώτη φορά φέρνει στα συσκευαστήρια την θεσμοθετημένη έννοια της «παρτίδας» και του «θεωρημένου βιβλίου ιχνηλασιμότητητας».

Τα βήματα εφαρμογής της είναι πολύ απλά:

Βήμα 1: Εισάγουμε μια παρτίδα πρώτης ύλης, πχ από έναν παραγωγό, στο συσκευαστήριο και τη ποιμαίνουμε με μοναδικό κωδικό. Ο κωδικός αυτός αναγράφεται στο Δελτίο Αποστολής/Τιμολόγιο του Παραγωγού που έφερε την παρτίδα. Όλα τα στοιχεία του παραστατικού, στη συνέχεια αναγράφονται στο θεωρημένο βιβλίο ιχνηλασιμότητας.

Βήμα 2: Κάνουμε τη διαλογή/συσκευασία της παρτίδας, είτε όλης μαζί είτε τμηματικά. Τις καθαρές ποσότητες που προκύπτουν, τις αναγράφουμε στο βιβλίο ιχνηλασιμότητας, ενώ ο μοναδικός κωδικός της παρτίδας, αναγράφεται στα δελτία αποστολής/τιμολόγια πώλησης.


Έτσι σε κάποιον αγορανομικό έλεγχο, γίνεται πλέον ποσοτική διασταύρωση επί παρτίδας, μέσω του Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας και των παραστατικών αγοράς και πώλησης της κάθε παρτίδας, ακόμα και για παρτίδες που δεν βρίσκονται στο συσκευαστήριο τη στιγμή του ελέγχου.

Έτσι η εφαρμογή της ΑΔ 3/11, σε συνδυασμό με την ένταξη των παραγωγών στο σύστημα εσόδων-εξόδων, σταματά κάθε μορφή «Ελληνοποίησης», γιατί δεν αφήνει περιθώρια στους εμπλεκόμενους να δικαιολογούν παρτίδες με παραγωγικά τιμολόγια, ενώ ιχνηλατείτε απόλυτα κάθε κιλό που μπαίνει ή βγαίνει από το συσκευαστήριο, ακόμα κι αν πρόκειται για «φύρα» Με βάση τα ανωτέρω σας θέτω τα εξής ερωτήματα:

ð Από το σύνολο των συσκευαστικών επιχειρήσεων φρούτων και λαχανικών της Περιφέρειάς μας, πόσες έχουν θεωρήσει Βιβλίο Ιχνηλασιμότητας στις αρμόδιες Δ/νσεις Εμπορίου;

ð Για τις υπόλοιπες που δεν έχουν θεωρήσει, τι ελέγχους έχουν κάνει οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εμπορίου, προς συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη διάταξη αυτή;

ð Ανάμεσα στα μεγάλα συσκευαστήρια της περιοχής, που ενδεχομένως τηρούν την ΑΔ 3/11, έχουν γίνει έλεγχοι στα συσκευαστήρια πατάτας, τόσο της Αχαΐας όσο και της Ηλείας, που βρίσκονται είτε παράπλευρα της Εθνικής Οδού Πατρών Πύργου, ή στις ευρύτερες περιοχές που καλλιεργείτε η πατάτα; Αυτά τα «συσκευαστήρια», δεδομένου πως τα περισσότερα δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας, μπορούν να εντοπιστούν από την έναρξη δραστηριοτήτων, στις αρμόδιες ΔΟΥ …

ð Από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η αρμόδια Υπηρεσία, ποια είναι τα ποσοστά επιτυχούς υλοποίησης της ΑΔ 3/11. Αυτό το αναφέρουμε γιατί έχουμε την υποψία πως κάποιες επιχειρήσεις θεώρησαν βιβλίο ιχνηλασιμότητας, αλλά δεν εφαρμόζουν καμία καταγραφή εντός αυτού.

Αν δεν εφαρμοστεί η ΑΔ 3/11, που αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα εισροών-εκροών όπου παραστατικά αγοράς – πώλησης – κατεργασίες/διαλογές, διασταυρώνονται στο βιβλίο ιχνηλασιμότητας για κάθε μια παρτίδα χωριστά, πως περιμένετε να παταχθεί η λαθρεμπορία και οι παράνομες ελληνοποιήσεις;

Πάτρα, 01-08-2014

Ο Ερωτών

Περιφερειακός Σύμβουλος

Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ