2014-08-03 22:09:07
Φωτογραφία για Υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο για επισκευασμένα φανάρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Μέχρι τον Οκτώβριο θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στα φανάρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει στην ευθύνη της όλο το δίκτυο των φωτεινών σηματοδοτών στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, έχει σε εξέλιξη εργολαβία, μέσω της οποίας αποκαθίστανται οι ουκ ολίγες φθορές σε εκατοντάδες φανάρια.

«Στις ανοιχτές εργολαβίες της Περιφέρειας στο οδικό δίκτυο ευθύνης της στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στη σηματοδότηση», τόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Μήλιος, μιλώντας στη Voria.gr.

Τα φανάρια στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης και στην πυρίκαυστη ζώνη (εξαιρούνται όσοι ιστοί είναι κίτρινοι και ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης) ανήκουν στην Περιφέρεια, αλλά δε λειτουργούν και με τον καλύτερο τρόπο. Σε πολλά από αυτά υπάρχουν καμένες λάμπες, άλλα έχουν σημαντικές φθορές και ορισμένα δεν είναι ρυθμισμένα σωστά.


Είναι τόσο εκτεταμένο το πρόβλημα, που σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε κεντρικότατους δρόμους με διαρκή κίνηση, υπάρχουν φανάρια που δε λειτουργούν ή που έχουν καταστραφεί από ασυνείδητους (σπασμένα, καλυμμένα με αυτοκόλλητα κτλ.). Οι παρεμβάσεις σε αυτούς τους σηματοδότες είναι άμεσες, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρότατων ατυχημάτων. Ωστόσο, η ίδια εικόνα επικρατεί και στους μη κεντρικούς δρόμους.

Όλα ανήκουν σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, ακόμη και εκείνα που επεκτείνονται σε μεγάλες οδούς εκτός κέντρου (Μοναστηρίου κτλ.). Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει σε εξέλιξη εργολαβία αποκατάστασης των φθορών και της ορθής λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών και συγχρονισμού τους, ώστε το παμπάλαιο μεν σύστημα να μπορεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο να λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς είναι κοινά αποδεκτό πως η καλή και συντονισμένη λειτουργία των φαναριών έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Ο κ. Μήλιος υπογράμμισε ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο (πηγαίνουν φανάρι – φανάρι τα συνεργεία και κατόπιν δικών τους ελέγχων, αλλά και καταγγελιών πολιτών). Μάλιστα, για να ξεπεραστούν και «αγκυλώσεις» του παρελθόντος με τα φανάρια που είναι στην αρμοδιότητα του δήμου και εκείνα που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, τα συνεργεία εφόσον διαπιστώσουν πρόβλημα σε φανάρι με κίτρινο ιστό επεμβαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργολαβία συντήρησης των φωτεινών σηματοδοτών αφορά στο σύνολο του δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή και στο εθνικό οδικό δίκτυο των άλλων νομών. Ωστόσο, όπως λένε οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, το 70% – 75% του έργου τους είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Οριστική λύση στο πρόβλημα του συντονισμού των φωτεινών σηματοδοτών (αν και σήμερα υπάρχει ένας υποτυπώδης προγραμματισμός) θα έδινε ο εκσυγχρονισμός του δικτύου. Έλεγχος της ροής ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας που επικρατούν υπάρχει. Δεν είναι ο πιο άμεσος και ο καλύτερος.

Όπως υπάρχουν επίσης και βασικά σενάρια βάσει των οποίων ρυθμίζεται αναλόγως ο ρυθμός λειτουργίας του συστήματος (για παράδειγμα για τις βροχερές μέρες όπου επιδεινώνονται οι συνθήκες μετακίνησης). Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος θα έδινε τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων, καλύτερης ροής και συνεπώς αποτροπής μποτιλιαρισμάτων, δηλαδή μια σημαντική ανακούφιση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

«Προφανώς και απαιτείται κάποια στιγμή να γίνει εκσυγχρονισμός σε επίπεδο δικτύου φωτεινής σηματοδότησης, αλλά αυτό απαιτεί χρήματα (σ.σ. περίπου 5 εκ. ευρώ) και την ολοκλήρωση του μετρό. Αν δεν ολοκληρωθεί το μετρό δεν έχει νόημα να τοποθετήσουμε οπτικές ίνες και να κόβονται με τις εργασίες», δήλωσε ο κ. Μήλιος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ