2014-08-05 11:36:05
Φωτογραφία για Ικαρία: Aπολαυστικά ράθυμη!
Στο σύμπλεγμα των Ανατολικών Σποράδων ανάμεσα στη Μύκονο, τη Σάμο και τα μικρασιατικά παράλια βρίσκεται ένας τόπος που φημίζεται για τη μακροζωία των κατοίκων και για το καλό δυνατό κρασί. Είναι το νησί με τα πολλά πρόσωπα και σας αποκαλύπτει πότε την καθαρή ηρεμία και πότε την περιρρέουσα χαρά του ικαριώτικου γλεντιού που σας περιμένει σε κάθε γωνιά. Κάπως έτσι μες στην Ικαριά μια γλυκιά βραδιά θα το κάψουμε με τα βιολιά...

«Καλοκαιράκι στην Ικαριά, με το βαρκάκι για τα ανοιχτά...»

Το όμορφο νησί έχετε τη δυνατότητα να το προσεγγίσετε ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραία σε περίπου 9 ώρες με συμβατικό πλοίο, φτάνοντας είτε στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου είτε στο λιμάνι στην περιοχή του Ευδήλου. Τα ταχύπλοα θέλουν γύρω στις 5 ώρες. Αν θέλετε να νικήσετε το χρόνο, μπορείτε να πάτε αεροπορικώς σε 45 λεπτά, διαθέτοντας λίγα παραπάνω χρήματα. Σύμφωνα με την μυθολογία, το όνομά της το πήρε από τον Ίκαρο που μαζί με το Δαίδαλο δραπέτευσαν πετώντας από το βασίλειο του Μίνωα που ήταν φυλακισμένοι. Ο Ίκαρος χωρίς να υπολογίσει τον καυτό ήλιο που θα έλιωνε τα κέρινα φτερά του, πλησίασε πολύ και η πτώση στα κύματα ήταν αναπόφευκτη.


Οδοιπορικό στο νησί

Ο Άγιος Κήρυκος είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Τα σπίτια εδώ είναι λευκά με τις σκεπές από τα κόκκινα κεραμίδια να ξεχωρίζουν. Ο σχιστόλιθος και ο γρανίτης αποτελούν τα βασικά υλικά κατασκευής των σπιτιών προσδίδοντάς τους μια εικόνα που έρχεται από τα παλιά. Αξίζει, να κάνετε μια βόλτα και να επισκεφτείτε το κτίριο του Γυμνασίου, όπου φιλοξενείται η τοπική αρχαιολογική και λαογραφική συλλογή. Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου θα μπορέσετε να μπείτε σε μια καταπακτή ακριβώς κάτω από το ιερό που καταλήγει σε μια σπηλιά που λειτουργούσε ως κρυψώνας των ντόπιων από τους πειρατές.

Περίπου 1 χιλιόμετρο από τον Άγιο Κήρυκο βρίσκονται τα Θερμά, οι οχτώ ιαματικές πηγές που η παρουσία τους καταγράφεται από την αρχαιότητα. Η καθεμία έχει διαφορετική ένταση ραδιενέργειας και θερμοκρασία. Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Στο χωριό Κάμπος θα δείτε τα ερείπια του αρχαιότερου οικισμού του νησιού, της Αρχαίας Οινόης. Επίσης, εδώ υπάρχει και το Μουσείο του Κάμπου με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα από γλυπτά και επιτύμβια ανάγλυφα και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα που καλύπτουν την κλασική και ελληνιστική εποχή.

Θα απολαύσετε πολύ τις διαδρομές με το αυτοκίνητο ανακαλύπτoντας ένα νησί κατάφυτο. Πεύκα, κουμαριές, βελανιδιές και πλατάνια απλώνουν τις φυλλωσιές τους κάνοντας παιχνίδια με το φως και τη σκιά. Κάντε μια στάση στις Ράχες Χριστού. Είναι ένα ορεινό παλιό κεφαλοχώρι με πλακόστρωτα δρομάκια, ταβέρνες και καφενεία και την εκκλησία του Χριστού να τραβάει τα βλέμματα. Εδώ, τα μαγαζιά από μια παλιά συνήθεια παραμένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα. Μπείτε στο μαγαζί του γυναικείου συνεταιρισμού και προμηθευτείτε ντόπια γλυκα του κουταλιού με το τριαντάφυλλο να κατέχει τα πρωτεία, μαρμελάδες, λικέρ και σαπούνια. Φυσικά, μην ξεχάσετε να αγοράσετε το εξαιρετικό θρεπτικό μέλι που παράγεται στο νησί.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, πάρτε ένα μπουκαλάκι νερό και ξεκινήστε το δρόμο που οδηγεί στα Αμμούδια. Πρόκειται για έναν βράχο, όπου η καταπληκτική θέα με φόντο όλο το νησί και τη Σάμο απέναντι θυμίζει ένα μπαλκόνι φτιαγμένο από πέτρα. Θα βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες. Αν έχετε κουράγιο να συνεχίσετε τη διαδρομή, θα ανακαλύψετε μέσα στο δάσος και τις ρεματιές κρυμμένους οικισμούς με σπίτια πέτρινα, αντιπειρατικά, μονόριχτα και χαμηλοτάβανα που απο μακρυά δεν ξεχωρίζουν από τα βράχια. Εδώ, έμεναν οι κάτοικοι του νησιού για έναν ολόκληρο αιώνα, για να γλιτώσουν από τις πειρατικές επιδρομές. Είναι ο λεγόμενος αιώνας της αφάνειας.

Ατέλειωτες αμμουδιές

Στον Αρμενιστή μπορείτε να απολαύσετε μπάνιο σε μια παραλία με βότσαλο και άμμο. Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο. Αφού δροσιστείτε, κάντε μια βόλτα στο χωριό, όπου μπορείτε να φάτε γευστικούς μεζέδες σε γραφικά ταβερνάκια. Η παραλία στο Γυαλισκάρι είναι ιδανική επιλογή για όσους αρέσκονται στο παιχνίδι με τις ρακέτες και στο beach volley, μιας και έχει άμμο, ενώ είναι μεγάλη σε έκταση.

Ένας μικρός κολπίσκος περιστοιχισμένος από βράχια είναι η ακρογιαλιά Νας. Κατεβαίνετε τα σκαλάκια και ξεδιπλώνεται μπροστά σας μια όμορφη και ήσυχη παραλία που για τους πιο τολμηρούς προσφέρεται και για γυμνισμό. Σ΄αυτήν την περιοχή βρίσκονται κοντά και τα αρχαία ερείπια από τον ναό που χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Ταυροπόλου Αρτέμιδος. Ψηλότερα υπάρχει και το εντυπωσιακό φαράγγι του ποταμού Χάλαρη.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βουτιά στα καταγάλανα νερά με την λευκή άμμο στις Σευχέλλες. Είναι μια υπέροχη παραλία που δικαίως έχει πάρει το όνομα αυτό και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το ομώνυμο νησί. Γενικά, οι επιλογές στο νησί αυτό είναι πολλές και σίγουρα τα εναλασσόμενα τοπία θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Το επικλινές αμμώδες έδαφος του νησιού δεν κρατάει το νερό και αυτό βοηθά πολύ στην καλλιέργεια για τους αμπελώνες. Μάλιστα, εδώ καλλιεργείται το «μπεγλέρι», μια ποικιλία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο Αιγαίο. Το ικαριώτικο κρασί έχει έντονη γεύση, γι΄αυτό και αποτελεί μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία.

Τόσο στον Άγιο Κήρυκο όσο και στον Εύδηλο, στο Γυαλισκάρι και σε άλλες περιοχές θα βρείτε ωραία μαγαζιά να πιείτε τον καφέ σας το πρωί και το ποτό σας το βράδυ σε καλές τιμές και προπαντώς σε τοπίο γοητευτικό και σε περιβάλλον πολύ φιλικό. Όλοι οι άνθρωποι σ΄αυτό το νησί έχουν μια ιδιότυπη ηρεμία και καθόλου άγχος, κάτι το οποίο το μεταδίδουν στον επισκέπτη κάνοντάς τον αυτομάτως να νιώθει όμορφα και μακρυά από τις έγνοιες του κουραστικού χειμώνα.

Οι Ικαριώτες είναι άνθρωποι κεφάτοι που το γλέντι και ο χορός κυλάει αδιαμφισβήτητα στις φλέβες τους. Αν βρεθείτε σε πανηγύρι ικαριώτικο θα περάσετε τόσο καλά από τις ζωηρές μελωδίες των οργάνων και το γνώριμο ρυθμικό χτύπο των ποδιών των χορευτών στη γη που σίγουρα δεν θα το εγκαταλείψετε πριν το πρώτο φως του ήλιου.

Η Ικαρία θα σας χαρίσει αλλιώτικα στιγμιότυπα βαθιάς ευχαρίστησης. Είναι ανένταχτη και μοναδική, έτοιμη να σας παρασύρει πότε στην εκκωφαντική της σιωπή και πότε στο ξέφρενο σπινθήρισμα της μουσικής και του χορού. Είναι ανυπότακτη και πεισματάρα, όταν οι ντόπιοι τραγουδούν δυνατά «Δώσ' του, δώσ' του, δώσ' του πέρα, δώσ' του φουστανιού σ' αγέρα... Τούτ' η γης που την πατούμε/ όλοι μέσα θε να μπούμε..». Έτσι, ξορκίζουν το θάνατο και το κακό...με δυο στιχάκια και ένα χορό ζωντανό που κάνει το κορμί να σπαρταρά από χαρά. Αυτό το νησί σαν μαγνήτης θα σας τραβήξει να περιπλανηθείτε στις ομορφιές του και στην μακραίωνη παράδοσή του.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ