2014-08-09 08:12:22
Φωτογραφία για Βρετανία: Καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Ιρακινό Κουρδιστάν
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Η βρετανική κυβέρνηση φοβάται ότι η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, μετά τις μάχες που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στα νοτιοδυτικά της Ερμπίλ

Να εγκαταλείψουν τις τρεις επαρχίες του Ιρακινού Κουρδιστάν καλεί τους Βρετανούς πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά να αποφεύγετε κάθε μετακίνηση στις περιοχές αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν (τις επαρχίες Ερμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντοχούκ) που πλήττονται από τις πρόσφατες μάχες. Εάν βρίσκεστε ήδη σε αυτές τις ζώνες, θα πρέπει να φύγετε αμέσως», αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία η οποία εκδόθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Το Λονδίνο διευκρίνισε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οδηγία δεν αφορά την πόλη Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.


Η βρετανική κυβέρνηση φοβάται ότι η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, μετά τις μάχες που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στα νοτιοδυτικά της Ερμπίλ, όπου κατοικούν πολλοί Δυτικοί που εργάζονται σε πετρελαϊκές εταιρείες. Ορισμένες από αυτές, όπως οι Genel και Afren, ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει να απομακρύνουν από το Ιρακινό Κουρδιστάν όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό τους, για λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είπε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες πρόκειται να γίνουν ρίψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στο βόρειο Ιράκ, όπου πολλές μειονότητες, όπως οι χριστιανοί και οι Γεζίντι, απειλούνται από τους τζιχαντιστές.

Ο κ. Φάλον διευκρίνισε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να παράσχει «τεχνική βοήθεια» στις ΗΠΑ που νωρίτερα βομβάρδισαν, για πρώτη φορά, θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

«Αποφασίσαμε σήμερα να βοηθήσουμε τις ΗΠΑ στην επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησαν χθες. Θα κάνουμε και εμείς ρίψεις εφοδίων, κάτι που ελπίζουμε ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες, για να βοηθήσουμε κυρίως αυτούς που έχουν παγιδευτεί σε ορεινές περιοχές», είπε ο κ. Φάλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ