2014-08-09 15:35:05
Φωτογραφία για Γερασμένη η Κύπρος
Σε μία από τις πλεονεκτικότερες θέσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις δημογραφικές προοπτικές της την επόμενη μιάμιση δεκαετία, όπως προκύπτει από έρευνα του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Αν και οι ηλικίας άνω των 65 ετών κάτοικοι της Κύπρου θα ανέρχονται το 2030 στο 17,8% του συνολικού πληθυσμού, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή και ευρύτερα παγκόσμια τάση, μόνο η Ιρλανδία από τις υπόλοιπες σημερινές χώρες-μέλη της ΕΕ θα έχει μικρότερο ποσοστό υπερήλικων (17,5%), όπως αναφέρουν οι σχετικοί πίνακες.

Αντίθετα, η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία θα γίνουν το 2015 οι χώρες που θα μπουν στο κλαμπ των «υπερήλικων» χωρών, όπου ήδη βρίσκονται η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Μία χώρα θεωρείται ότι «γερνάει» όταν οι άνω των 65 ετών πολίτες της αποτελούν τουλάχιστον το 7% του συνολικού πληθυσμού. Ήδη «ηλικιωμένες» θεωρούνται οι χώρες όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι τουλάχιστον 14%, και «υπερήλικες» εκείνες οι χώρες όπου οι 65χρονοι και πιο ηλικιωμένοι αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 20% του πληθυσμού.


Το 2015 οι άνω των 65 ετών κάτοικοι της Κύπρου θα αναλογούν στο 12,8% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2020 θα είναι 14,3% και το 2025 16,1%.

Αντιστοίχως, του χρόνου οι υπερήλικες στην Ελλάδα θα είναι το 20,2% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Τα μεσοπρόθεσμα δημογραφικά δεδομένα για τη χώρα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό υπερήλικων εκτιμάται ότι θα ανέβει στο 21,5%, το 2025 στο 23,2% και το 2030 στο 24,6%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο οίκος Moody’s προβλέπει ότι ο «πρωτοφανής» ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού θα επιβραδύνει την ανάπτυξη για τα επόμενα 20 χρόνια. Συνολικά ένας στους πέντε κατοίκους του πλανήτη θα είναι ηλικίας άνω των 65 σε μιάμιση δεκαετία από σήμερα.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως με βάση τα στοιχεία αυτά μπορούμε να μιλάμε για έναν «δημογραφικό φόρο», καθώς όλο και λιγότεροι εν ενεργεία πολίτες θα εργάζονται και θα παράγουν, έχοντας πέρα από τις δικές τους ανάγκες να καλύψουν και τις ανάγκες όλο και περισσότερων εργασιακά ανενεργών πολιτών. Μία συνέπεια αυτής της συγκυρίας θα είναι ο περιορισμός των αποταμιεύσεων που θα μπορούν να αφιερώνονται σε επενδύσεις.

Η έρευνα σχολιάζει, επίσης, ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η μετανάστευση, μέσω της οποίας γίνεται «μετάγγιση» νεανικού και ενεργούς πληθυσμού σε χώρες με δυσμενή δημογραφική σύνθεση, τελικά έχει μάλλον μόνο προσωρινό όφελος, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αλλάζει τις δημογραφικές ισορροπίες.

Στις πέντε προαναφερθείσες χώρες που θα θεωρούνται υπερηλικιωμένες το 2015 θα προστεθούν το 2020 η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κροατία και η Βουλγαρία. Έως το 2030 οι χώρες αυτής της ομάδας θα ανέρχονται σε 34.

Οι συντάκτες της έκθεσης που συνοδεύει την έρευνα αναφέρουν πως «οι δραστικές μειώσεις των γεννήσεων και των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας και η παράλληλη αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τον 20ό αιώνα οδήγησαν σε σταθερή πληθυσμιακή αύξηση, με τον παγκόσμιο πληθυσμό να τετραπλασιάζεται».

Συνολικά περίπου έξι στις δέκα χώρες που περιελήφθησαν στην έρευνα του Moody’s γερνούν, με τους άνω των 65 ετών πολίτες να ξεπερνούν το 7% των αντίστοιχων εθνικών πληθυσμών.

Το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στον αναπτυγμένο κόσμο, αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Χιλή και η Ταϊλάνδη. Ακόμα και χώρες με σαφώς πιο νεανική δημογραφική σύνθεση, όπως η Τουρκία και η Βραζιλία, καταγράφουν τάσεις γήρανσης του συνολικού πληθυσμού.

Ο οίκος Moody’s σημειώνει ότι οι χώρες που θα υποστούν το μεγαλύτερο δημογραφικό πλήγμα τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτές που είναι αντιμέτωπες με υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλά εισοδήματα, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Ιδιαίτερη προειδοποίηση για «σύνθετα» προβλήματα απευθύνει ο οίκος αξιολόγησης σε μεγάλες χώρες της Ασίας.

Η χώρα με τις καλύτερες δημογραφικές προοπτικές έως το 2030 είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου σε μιάμιση δεκαετία υπολογίζεται ότι μόλις το 1,8% του πληθυσμού θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Ακολουθούν η Ζάμπια, η Ουγκάντα, η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Σενεγάλη, η Μοζαμβίκη και η Κένυα, όλες αφρικανικές χώρες. Σε πίνακα με τις 44 πιο νεανικές χώρες του κόσμου το 2030 δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ