2014-08-10 06:31:06
Φωτογραφία για Ο Φιλέλληνας Ιταλός που Ξεκίνησε με το Ποδήλατο από το Λονδίνο για την Αθήνα... [photos]
Πόσο δυνατά μπορείς να φωνάξεις για κάτι που πιστεύεις; Μέχρι που μπορείς να φτάσεις για τις ιδέες σου; Και τελικά, πόσο διατεθειμένος είσαι να θυσιάσεις χρόνο, χρήμα και μπόλικο ιδρώτα απλά και μόνο για να στείλεις ένα ηχηρό μήνυμα;

Για τον Dr. Luca Lo Sicco, οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι αυτονόητες και δε χωρούν δεύτερη σκέψη. Διδάκτωρ Οικονομικών, Marketing και Management στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, συνιδρυτής της Οργάνωσης «Greece Needs Love» και λάτρης της Ανάφης, όπου σκοπεύει να ρίξει άγκυρα όταν βγει στη σύνταξη, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός, δηλώνει αθεράπευτα ερωτευμένος με την Ελλάδα και δεν χάνει ευκαιρία να την επισκέπτεται. 

Την αγαπάει αληθινά τη χώρα μας ο Ιταλός κι ας μην γεννήθηκε εδώ, κι ας μην έχει συγγενείς και εξοχικά, ούτε επιχειρήσεις και συμφέροντα. Λάτρης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της και υπέρμαχος της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, πριν από περίπου ένα μήνα, αποφάσισε να αφήσει την άνεση του καναπέ του και να δώσει τη δική του μάχη για τον τόπο που έχει ριζώσει στην καρδιά και το μυαλό του.


Έτσι, αφού κατέστρωσε το πλάνο του, ανέβηκε σε ένα ποδήλατο και με αφετηρία το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, άρχισε να τραβάει πετάλι με τελικό προορισμό το Μουσείο της Ακρόπολης και με στόχο, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Έτσι, αφού διέσχισε τη Γαλλία και την Ιταλία, ο Ιταλός φιλέλληνας, έφθασε στη χώρα μας και τις επόμενες μέρες θα παρκάρει το ποδήλατο του έξω από το Μουσείο Ακρόπολης, όπου θα το αφήσει για πάντα, ως ενθύμιο αγάπης.

VICE: Ένα μήνα και κάτι ψηλά, τραβώντας πετάλι πάνω μια σέλα. Φαντάζομαι το ταξίδι, είχε και απρόοπτα.

Luca: Γνώριζα απ την αρχή πως το ταξίδι θα είχε πολλές δυσκολίες και η αλήθεια είναι πως κάποιες από αυτές, ήταν πραγματικά μεγάλες. Όταν ξεκίνησα από την Αγγλία, ήμουν άρρωστος και η φωνή μου έβγαινε με δυσκολία. 

Ωστόσο, επειδή δεν ήθελα να βγω εκτός χρονοδιαγράμματος, την πρώτη βδομάδα τα έδωσα όλα και ήμουν συνεχώς πάνω στο ποδήλατο. Όπως ήταν φυσικό, το σώμα μου την «άκουσε» και αναγκάστηκα να σταματήσω για ξεκούραση και φάρμακα! Στη Γαλλία έχουν εξαιρετικούς ποδηλατοδρόμους όπως και σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας, εκτός της διαδρομής από την Ιμπέρια μέχρι τη Γένοβα όπου τα είδα όλα αφού ήταν δραματική! 

Αν ήταν να επιλέξω την πιο δύσκολη στιγμή που έζησα τότε θα διάλεγα με κλειστά μάτια το εφιαλτικό βράδυ και την καταρρακτώδη βροχή που έφαγα στο Μάρκε της Ιταλίας. Η σκηνή μου πλημμύρισε, το μαξιλάρι και τα σκεπάσματα έγιναν μούσκεμα και σα να μην έφταναν όλα αυτά, το νερό αχρήστευσε το Mac και το i Pad που είχα μαζί μου. Ευτυχώς, ο ιδιοκτήτης του camping βοήθησε αρκετά και κατάφερα να βγάλω τη νύχτα με λίγες ώρες ύπνο.

Πως αντιδρούσε ο κόσμος όταν τους έλεγες πως ξεκίνησες από το Λονδίνο με προορισμό την Αθήνα, απλά και μόνο για να στείλεις ένα μήνυμα;

Οι περισσότεροι έμεναν με το στόμα ανοικτό και με κοιτούσαν με απορία. Όταν όμως τους εξηγούσα ποιο ακριβώς ήταν το πλάνο και ο στόχος μου, με ενθάρρυναν να συνεχίσω και μου έδιναν κουράγιο. Και να σου πω και κάτι άλλο; Έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος από την αντίδραση τους σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα. 

Όλοι συμφωνούσαν πως αυτό πρέπει να γίνει πάση θυσία, ειδικά τώρα που υπάρχει το απίστευτο και υπερσύγχρονο μουσείο της Ακρόπολης. Μια απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης για επιστροφή των γλυπτών στον τόπο που ανήκουν θα ήταν αναμφίβολα μια γενναία πράξη απονομής δικαιοσύνης.

Τι σκοπεύεις να κάνεις όταν φθάσεις έξω από το Μουσείο Ακρόπολης;

Θέλω να δωρίσω το ποδήλατο μου στον πρόεδρο του Μουσείου ως ενθύμιο αγάπης για την Ελλάδα της δημοκρατίας και των τεχνών που τόσο πολύ αγαπώ! Αυτό το ταξίδι όμως είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα θα είναι στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Κοπεγχάγη που επίσης υπάρχουν μικρά κομμάτια από τον θησαυρό του Παρθενώνα. Η γενναιοδωρία, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός είναι αξίες που διέπουν τη ζωή μου και πιστεύω ακράδαντα πως οι Έλληνες είναι αδέρφια μου που αξίζουν να πάρουν πίσω στον τόπο τους αυτό που τους ανήκει, τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα αποτελεί ιστορική και ηθική υποχρέωση όλων μας.

Ποιος ο σκοπός ίδρυσης της οργάνωσης Greece Needs Love;

Πέρυσι, σε συνεργασία με τον καθηγητή David Boyd-Carrigan, ιδρύσαμε την οργάνωση «Greece Needs Love» με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους σπουδαστές τέχνης στην Ελλάδα. Άλλωστε, ένα από τα μελλοντικά μου σχέδια είναι η διοργάνωση μιας έκθεσης ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Λονδίνο, ένα είδος ελληνικής Μπιενάλε τέχνης. Φυσικά, η οργάνωση ιδρύθηκε για ένα ακόμη σκοπό. Για να δώσει μάχη προκειμένου τα γλυπτά να επιστρέψουν επιτέλους στην Ελλάδα.

Υπάρχει ένα νησί που σου έχει κλέψει το μυαλό και την καρδιά, σωστά;

Στην Ελλάδα, έχω έρθει πάρα πολλές φορές. Οφείλω όμως να ομολογήσω πως υπάρχει ένα πολύ μικρό νησάκι μου έχει κλέψει την καρδιά. Πρόκειται για την Ανάφη. Αυτό το νησί, το αγαπώ και το έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου! Ελπίζω, όταν πάρω σύνταξη, να ζήσω τις υπόλοιπες μέρες μου εκεί, στην καρδιά του Αιγαίου.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ