2014-08-10 08:38:11
Φωτογραφία για Πάτρα: Μία καφετέρια για 138 κατοίκους!
«Πάτρα, η πόλη του καφέ»...! Και μπορεί πρόσφατα να είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το ότι η «Λάρισα είναι η πόλη του καφέ», όμως τα στατιστικά στοιχεία από το Επιμελητήριο Αχαΐας αποδεικνύουν πως η Πάτρα καταλαμβάνει την 2η θέση. Άλλωστε πάντα η Λάρισα είχε την πρωτοπορία στην Ελλάδα σε αριθμό κέντρων διασκέδασης και καφετεριών λόγω του πλούτου του θεσσαλικού κάμπου. Στη Λάρισα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, υπήρχαν 1.674 επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώληση καφέ (καφετέριες, καφενεία, streetcafé κ.α.). Αυτό το νούμερο γίνεται περισσότερο σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος πως το σύνολο των πάσης φύσεως και μορφής επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο τοπικό Επιμελητήριο φτάνει τις 16.308. την ίδια ώρα στην Πάτρα λειτουργούν 1019 καφέ μπαρ εκ των οποίων τα 611 με κύρια δραστηριότητα και τα υπόλοιπα ενταγμένα σε άλλες επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχεία κλπ – και στη Λάρισα όμως συμβαίνει το ίδιο), και 533 καφετέριες. Σύνολο: 1552 καφε.


Την ίδια ώρα τα μέλη του Επιμελητηρίου Αχαΐας έχουν ως εξής (ανά κάδο):

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ     4150

ΕΜΠΟΡΙΟΥ          7649

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ         8869

Σύνολο επιχειρήσεων 20.668. Άρα με έναν απλό υπολογισμό, το 7,5% των επιχειρήσεων σε όλο το νομό… είναι καφετέριες!

Σε σχέση τώρα με την αναλογία καφετεριών προς τους κατοίκους συμβαίνουν τα εξής: Με βάση την απογραφή του 2011 ο Δήμος Πατρέων έχει πληθυσμό 214.850 κατοίκους. Άρα η αναλογία είναι μία καφετέρια… για 138 κατοίκους. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως στην συγκεκριμένη επισήμανση το στατιστικό λάθος είναι μεγάλο αφού τα μωρά και οι κάτω των 14 ετών… συνήθως δεν πηγαίνουν σε καφετέριες!

Με άλλα λόγια, η πώληση καφέ είναι η βαριά βιομηχανία και στην Πάτρα.

«Φυτρώνουν»… σαν τα μανιτάρια!

Είναι χαρακτηριστικό πως και στην Πάτρα οι καφετέριες ξεφυτρώνουν… σαν μανιτάρια! Μόνο την τελευταία εβδομάδα δύο καφετέριες έκαναν εγκαίνια στο κέντρο (από Γούναρη μέχρι Καρόλου), ενώ αλυσίδες καφετεριών (όπως τα coffe island κλπ) ανοίγουν συνεχώς… υποκαταστήματα!

Υπάρχουν καφετέριες στην Πάτρα που φτάνουν να απασχολούν έως και 25 άτομα προσωπικό! Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και οι συνηθισμένες –λόγω κρίσης- γκρίνιες! Κάποιοι ιδιοκτήτες αναφέρουν πως ο τζίρος έχει πέσει κατά 40% λόγω της πληθώρας των επιλογών. Τουτέστιν: η προσφορά τείνει να πνίξει τη ζήτηση.

Πηγή: dete
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ