2014-08-12 15:41:11
Φωτογραφία για Αυστριακός όμιλος ενέργειας: Όχι σε ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο
Η κρίση στις σχέσεις Μόσχας-Βρυξελλών λόγω της Ουκρανίας δεν πρέπει να επηρεάσει την προγραμματισμένη κατασκευή του αγωγού South Stream, διεμήνυσε ο επικεφαλής του αυστριακού ενεργειακού ομίλου OMV.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o Gerhard Roiss τόνισε πως η κατασκευή ενός αγωγού συνιστά «εθνικό ζήτημα» και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία στο επίπεδο του φυσικού αερίου.

Ο προτεινόμενος αγωγός θα καταλήγει στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 2012, οι πρώτες μεταφορές αναμένονται το 2016 και πρόκειται να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2018.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κομισιόν είπε ότι όλες οι διακυβερνητικές συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας​​, της Κροατίας και της Αυστρίας, είναι κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ και πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν από το μηδέν (Διαβάστε περισσότερα).


Εθνικό θέμα οι αγωγοί

«Κανείς δεν μπορεί να σου πει να μην κατασκευάσεις έναν αγωγό. Είναι ένα ζήτημα του εθνικού δικαίου ... Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του. Ένας αγωγός είναι έργο 50 ετών, οπότε θα πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά ... Λίγοι μήνες δεν είναι ένα θέμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Gerhard Roiss, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν πρέπει να στοχεύσουν στη ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου.

«Είχαμε ενοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου με τη Ρωσία για 45 χρόνια. Οι πελάτες βασίζονται στην παράδοση του φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό δεν βλέπω κανένα περιθώριο για την επιβολή κυρώσεων για το φυσικό αέριο», είπε.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρέσβης στην Ιταλία, Sergei Razov, επεσήμανε πως οποιαδήποτε απόπειρα να εμποδιστεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream θα θέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ.

«Θεωρούμε ότι η νομική βάση για τον South Stream υπάρχει ήδη και το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση. Κάθε απόπειρα να μπλοκαριστούν οι διαδικασίες θεωρείται παρέμβαση στην εθνική δικαιοδοσία και στα οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ», τόνισε ο διπλωμάτης.

«Η κατασκευή του αγωγού South Stream είναι προς το συμφέρον της Νοτιοανατολικής και της Νότιας Ευρώπης», σημείωσε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΝΑ... «ΘΗΡΙΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΟΡΑΛ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΝΑ... «ΘΗΡΙΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΠΟΡΑΛ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ