2014-08-14 12:12:08
Φωτογραφία για Τι είναι η αθεΐα και ποιοι οι άθεοι...
Εγραψα προσφατα αυτο το αρθρο ως ενδειξη διαμαρτυρίας, αλλα και για τη σωστη γνωση ως το τι ειναι η αθεΐα και τι διαφορετικο εχουν οι άθεοι Τα τελευταια χρονια στον κοσμο ολο και φυσικα και στην Ελλαδα εχει παρατηρηθει μια ανοδος της αθειας σε σημειο που επαψε να ειναι ενα κρυφο ταμπου.

Η χωρα μας, δε θα μπορουσε να λειπει απο τη λιστα που εχουν αθεους.

Τι ειναι ομως αυτοι οι άθεοι, και γιατι ειναι διαφορετικοι απο τους θρησκευομενους;

Ας δουμε τι λεει το wikipedia για το τι ειναι η αθεΐα πρωτα:

"θεϊσμός ή Αθεΐα ονομάζεται η οντολογική θέση που απορρίπτει την ύπαρξη του Θεού. Αντίκειται στον θεϊσμό και περιλαμβάνει τόσο τις απόψεις εκείνων που δεν έχουν πίστη στην ύπαρξη θεοτήτων (αρνητικός αθεϊσμός) όσο κι εκείνων που πιστεύουν ρητά στη μη ύπαρξη τέτοιων οντοτήτων (θετικός αθεϊσμός)."

Με λιγα λογια, η αθεια δεν ειναι τιποτα αλλο παρα την αρνηση του θεου και διαφορων θεοτητων.


Γιατι ομως τρομαζει αυτο τους θρησκευομενους;

Ειναι λογικο το διαφορετικο να τρομαζει καποιον που εχει μια συγκεκριμενη αντιληψη και ποσο μαλιστα οταν καποιος σου λεει πως η αντιληψη σου ειναι λαθος. Ολη; Οχι ολη.

Η αθεια δεν εχει να κανει με την ελλειψη γνωσης του σωστου με το λαθος, αυτο ειναι κατι που το μαθαινει καποιος απο τη σωστη διδασκαλια και οχι με τη θρησκεια. Ομως αυτο στα ματια των βαθια θρησκευομενων, μεταφραζει ως "εφοσον δεν πιστευεις στον θεο μου, παει να πει πως εισαι ικανος για ολα".

Λανθασμενη διατυπωση. Επειδη δε πιστευω στο θεο σου, δε παει να πει πως δε διαχωριζω το σωστο απο το λαθος. Ειναι λαθος να σκοτωσεις, ειναι λαθος να κλεψεις, ειναι λαθος να βασανισεις σε οποια φιλοσοφια και κοσμοθεωρια και αν ανηκεις.

Ειναι λαθος λοιπον να μη πιστευεις στο θεο η σε θεοτητες;

Τιποτα δεν ειναι λαθος. Ειμαστε ολοι τοσο διαφορετικοι, που ειναι λογικο να εχουμε διαφορετικες αποψεις, ακομα και αν μερικες φανταζουν πιο λογικες απο τις αλλες για μας.

Ομως η αθεια βασιζεται στην επιστημη και λεει πως ολα εγιναν τυχαια. Πως ειναι δυνατον να εγιναν ολα τυχαια;

Η αθεΐα βασιζεται στα στοιχεια που υπαρχουν αυτη τη στιγμη και υπαρχουν αρκετα ειδη αθεων οπως ειναι οι αγνωστικιστες αθεοι, οι μαχομενοι αθεοι και οι φιλοσοφικοι αθεοι.

Ορισμενοι ναι πιστευουν πως ολα ειναι τυχαια, αλλα αυτο δεν εκφραζει ολους τους αθεους, οπως η εκφραση βιας εις το ονομα ενος θεου, δεν εκφραζει ολους τους θρησκευομενους.

Δεν ειναι ολοι οι αθεοι ουμανιστες, ακτιβιστες και φιλοσοφοι. Υπαρχουν και οι δαρβινιστες, οι σκεπτομενοι και οι μηδενιστες (νιχιλιστες).

Δεν εμπιστευομαι εγω ανθρωπο που δε πιστευει στο θεο.

Κακως. Γιατι η σημερινη εποχη το μονο που δειχνει ειναι πως η ανοδος της αθειας βαδιζει προς μια παγκοσμια κοινη πρακτικη. Σε ολες τις χωρες οι αριθμοι των αθεων ειναι χιλιαδες και εκατομυρια και μια λανθασμενη διατυπωση ειναι πως η αθεια ειναι η 3 σε δυναμη θρησκεια αυτη τη στιγμη.

Η αθεια δεν ειναι θρησκεια, ασχετα το ποσο μερικοι το στηριζουν αυτο.

Το να μη πιστευεις σε κατι και να το θεωρεις θρησκεια ειναι ισαξιο με το να εισαι συλλεκτης, ενω δε συλλεγεις τιποτα απολυτως.

Και ποσοι ειναι οι αθεοι στην Ελλαδα;

Συμφωνα με το wikipedia, το 2011 ο αριθμος αθεων στην Ελλαδα αυτη τη στιγμη σε ποσοστα, δε ξεπερνα το 4% αλλα αλλες πηγες πιο ενημερωμενες αναφερουν το ποσοστο αυτο ως ενα τουλαχιστον 25%.

Ειναι επικινδυνοι ανθρωποι οι αθεοι;

Οσο επικινδυνος ειναι ο γιος, η κορη, ο φιλος, η συντροφος, ο γειτονας μας. Η αθεια δεν ειναι μια πρακτικη βιας και οποιαδηποτε βιαιη πραξη εις το ονομα της, δεν αντιπροσωπευει τους παντες. Το ιδιο με τους θρησκευομενους. Αν καποιος κανει κατι εις το ονομα του θεου, δεν αποτελει παραδειγμα της θρησκειας του.

Τι θελουν απο την Ελλαδα οι αθεοι;

Οχι πολλα. Ιση αντιμετωπιση, βασικα ανθρωπινα δικαιωματα και το διαχωρισμο Εκκλησιας - Κρατους.

Ο μεσος Ελληνας μαχητικος αθεος, μαχεται εναντια στο καθεστως της Εκκλησιας που εχει τη φημη να χωνεται εκει που δε πρεπει οπως ειναι το συμβολαιο διαβιωσης των γκεη ζευγαριων και η παιδεια των παιδιων. Και γιατι η παιδεια; Αυτη τη στιγμη στο γυμνασιο στο μαθημα της Βιολογιας, μαθαινουν τα παντα εκτος το κεφαλαιο της εξελιξης το οποιο δεν αποτελει πλεον θεωρια -και εχει την ονομασια "θεωρια της εξελιξης"- και εχει αποδειχθει απο διαφορα ευρηματα ανα τον κοσμο. Οι αθεοι της Ελλαδας θα ηθελαν να διδασκονται οι μαθητες τα βασικα μαθηματα πλυν των θρησκευτικων που ειναι ενα καθαρα μη χρησιμο για τη σχολικη περιοδο, μαθημα. Συγκεκριμενα τα σχολεια της Ελλαδος δινουν παραπανω ωρες στο μαθημα των θρησκευτικων και οχι στα μαθηματικα, φυσικη, χημεια και βιολογια-μαθηματα που θα μπορουσαν να βοηθησουν σε πολλα προβληματα του τοπου μας οπως η οικονομια, η γεωργια και η βιομηχανια- με αποτελεσμα ο μεσος Ελληνας μαθητης να μην γνωριζει τα βασικα πραγματα που θα μπορουσαν να διαμορφωσουν τη σωστη διδασκαλια του αλλα και το μελλοντικο του ενδιαφερον για την αναπτυξη καλυτερων πορων για την Ελλαδα.

Αναγνώστης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ