2014-08-15 09:17:32
Φωτογραφία για Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το ρατσισμό
Άγιος ΠαντελεήμοναςΜε σειρά τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και ξενοφοβίας ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προωθήσει αλλαγές που θεωρεί ουσιώδους σημασίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η τροπολογία με σκοπό «να οριοθετηθεί με σαφήνεια η αξιόποινη πράξη και ο ποινικός κολασμός εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και να διασφαλισθούν οι ουσιαστικές και δικονομικές εγγυήσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική δίωξή τους».

Οι άλλες τροπολογίες αφορούν την προστασία θυμάτων ρατσιστικής βίας, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, την απόδοση ευθύνης και την επιβολή κυρώσεων κατά νομικών προσώπων για θέματα ρατσιστικής βίας και τη χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Σε όλες τις τροπολογίες και στις αιτιολογικές εκθέσεις που τις συνοδεύουν γίνονται εκτενείς αναφορές, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκθέσεις διεθνών και μη οργανισμών, σε παρατηρήσεις και ευρήματα δικτύων για την καταπολέμηση του ρατσισμού.


Ενδειτικά αναφέρεται ότι ζητείται να ενταχθεί ο ορισμός του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά στον Ποινικό Κώδικα, να υπάρχουν αυστηρότερες ποινές για δημόσιους λειτουργούς ή υπαλλήλους που τελούν ή υποθάλπουν έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, να αποδίδονται ευθύνες και να επιβάλλονται κυρώσεις κατά νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων.

Για το Σύμφωνο Συμβίωσης, επαναφέρεται η πρόταση για την επέκτασή του πέραν των ετερόφυλων ζευγαριών. Με τροπολογία επίσης οι βουλευτές προτείνουν σειρά διατάξεων για τη «διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των θυμάτων και των μαρτύρων εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά». Ζητούν μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για ρατσιστικό έγκλημα, να εξασφαλίζεται η παραμονή του θύματος και του μάρτυρα μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης καθώς επίσης να παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια σε θύματα εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και απαλλαγή τους από τα προβλεπόμενα παράβολα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν προσθήκη στον Κώδικα Μετανάστευσης για τη ρύθμιση της χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

enet (Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
10ος Ο ΤΣΙΑΜΗΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
10ος Ο ΤΣΙΑΜΗΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ