2014-08-16 13:51:25
Φωτογραφία για Μεγάλος βράχος έπεσε στο Πόρτο Κατσίκι
Βράχος διαμέτρου 1.5 περίπου μέτρων αποκολλήθηκε σήμερα το πρωί στην παραλία Πόρτο Κατσίκι. Μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες στο νησί της Λευκάδας.

Είναι ευχής έργο που δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς βρισκόμαστε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και είναι εκατοντάδες οι παραθεριστές που επισκέπτονται καθημερινά την εποχή αυτή την παραλία.

Θα πρέπει ο δήμος να δει μελλοντικά τι μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη παραλία προτού θρηνήσουμε θύματα. Η τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων θα ήταν ίσως μια λύση, αφού οι κατολισθήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.

Έχουμε επιστήσει και άλλες φορές την προσοχή των αναγνωστών μας τόσο στις κατολισθήσεις βράχων όσο και στα απότομα και κυματώδη νερά, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, στις παραλίες στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού μας.Είναι χαρακτηριστική η διπλανή εικόνα από κατολισθήσεις βράχων κατά τη διάρκεια ενός σεισμού το 2008.


Οι ερευνητές Ε. Λέκκας, Ε. Βερυκίου, Γ. Δανάμος, Σ. Λόζιος, Ε. Σκούρτσος αναφέρουν στην εργασία τους «Η Γεωγραφική κατανομή των κατολισθήσεων στον σεισμό της Λευκάδας (14 Αυγούστου 2003) και παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωσή τους» για τις κατολισθήσεις που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή Χερσονήσου Αθανίου στο μεγάλο σεισμό της 14ης Αυγούστου 2003 (δες [ΕΔΩ]):

Έντονες καταπτώσεις βράχων παρατηρήθηκαν στην περιοχή των δυτικών ακτών της χερσονήσου Αθανίου (Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι, Ακρωτήριο Δουκάτο), όπου αναπτύσσονται ανθρακικοί σχηματισμοί της ενότητας Παξών. Η εκδήλωση των φαινομένων αυτών καθορίζεται και ελέγχεται αποκλειστικά από την νεοτεκτονική εξέλιξη και νεοτεκτονική παραμόρφωση της νήσου. Η δράση των νεοτεκτονικών ρηγμάτων έχει διαμορφώσει το απότομο των πρανών των ακτών, οι οποίες συμπίπτουν με το ίχνος νεοτεκτονικών ρηξιγενών επιφανειών ή ζωνών.

Τα κατακόρυφα πρανή που ταυτίζονται με ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, καθώς και ο κατακερματισμός των πετρωμάτων και η παρουσία των τεκτονικών λατυποπαγών κατά μήκος των επιφανειών αυτών είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση καθ’ όλο το μήκος της δυτικής ακτής καταπτώσεων βράχων και την ελεύθερη πτώση ασταθών μαζών, που είχαν ήδη αποκολληθεί από το υπόβαθρό τους.

Πηγή: kolivas
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ