2014-08-16 15:48:06
Φωτογραφία για Πότε και πώς οι ελληνικές πόλεις θα γίνουν έξυπνες
Aπό κοινού για την «έξυπνη πόλη», οι δημοτικές αρχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με την αντίστοιχη ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (το κινητό τηλέφωνο θα είναι βασικό εργαλείο στην «έξυπνη πόλη») και τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), αφού το ελεύθερο λογισμικό είναι η «γλώσσα» επικοινωνίας σε μια πόλη που αξιοποιεί πρωτοποριακές τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας.

«Εξυπνη πόλη» σημαίνει μια πόλη με ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο, διευκόλυνση της κινητικότητας, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δημόσια δεδομένα ανοικτά στους πολίτες, προσβάσιμες υπηρεσίες, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά ήδη σχηματίστηκε η συνεργασία για να προχωρήσει η καινοτομία και στην Ελλάδα.


Αναλυτικότερα οι έξυπνες πόλεις είναι συστήματα καινοτομίας που συνδυάζουν καινοτόμα clusters, φορείς έρευνας και τεχνολογίας, και ψηφιακούς χώρους καινοτομίας.

Ορισμένες πόλεις του πλανήτη έχουν ήδη έξυπνη διαβίωση.

Οι 10 πόλεις που παρέχουν έξυπνη ζωή

Planit Valley, Πορτογαλία

Μια ακόμα πόλη, που θα χτιστεί από το μηδέν, είναι η Planit Valley, ένα πορτογαλικό πείραμα κοντά στο Πόρτο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια έξυπνους αισθητήρες για την πρόληψη ζημιών από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πυρκαγιές ή τα ατυχήματα. Οι αισθητήρες αυτοί θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για τις μετακινήσεις, βοηθώντας τους οδηγούς σε πολλούς τομείς, από την εύρεση θέσης στάθμευσης, έως στην προσαρμογή φαναριών για την εξοικονόμηση χρόνου. Η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 225.000 άτομα και η κατασκευή της θα ξεκινήσει το 2015.

Masdar City, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα μοιάζει μια ολόκληρη πόλη που χτίστηκε από έναν επαγγελματία της αρχιτεκτονικής, που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας; Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την πόλη Masdar στο Αμπού Ντάμπι, όπου ο Norman Foster σχεδίασε τη δημιουργία μιας κοινότητας 500 νοικοκυριών, που θα βασίζεται πλήρως στην ηλιακή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η φιλική προς τους πεζούς και τα ποδήλατα πόλη θα θέσει εκτός νόμου τα αυτοκίνητα, με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και θα είναι η έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Fujisawa, Ιαπωνία

Αυτή η πόλη, μια ώρα με το τρένο δυτικά του Τόκιο, δίνει νέο νόημα στον όρο “βιομηχανική πόλη”. Χτισμένη από την Panasonic στο χώρο ενός από τα πρώην εργοστάσιά της, η Fujisawa στοχεύει να γίνει μια κοινότητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, με την ευρεία χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τη δημιουργία σταθμών φόρτισης σε κάθε γωνιά της. Τον Μάρτιο, μετακόμισαν σε αυτήν οι πρώτοι της κάτοικοι, ενώ ο πλήρης αριθμός του αναμένεται να συμπληρωθεί το 2018.

Βαρκελώνη, Ισπανία

Παρά την οικονομική κρίση που πλήττει πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, πολλές από αυτές επενδύουν ακόμα σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Η Βαρκελώνη δίνει το δικό της στίγμα μετατρέποντας και ανακαινίζοντας βιομηχανικά κτήρια, με τρόπο ώστε να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των πρακτικών της πόλης. Παράλληλα, 6.000 ποδήλατα αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε όλη την πόλη, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την οικολογική συνείδηση των πολιτών της.

Κοπεγχάγη, Δανία

Κερδίζοντας τον τίτλο της Πράσινης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας για το 2014, η Κοπεγχάγη αποδεικνύει καθημερινά την περιβαλλοντικές πρακτικές της, όπως για παράδειγμα με τον καθαρισμό ενός κομματιού του λιμανιού της, που μετατράπηκε σε μια πεντακάθαρη φυσική πισίνα, ιδανική για μπάνιο, αλλά και με το συνεχώς ενημερωμένο πρόγραμμα της για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Ένα νέο “πράσινο εργαστήριο” άνοιξε τις πόρτες του στο North Harbor, στο οποίο θα γίνονται μελέτες για την οικολογική τεχνολογία και πως αυτή θα εξάγεται σε άλλες πόλεις.

Βιέννη, Αυστρία

Στόχος της Βιέννης είναι να γίνει μια πόλη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2020 και έχει ξεκινήσει μια σειρά προγραμμάτων για την επίτευξη του. Σήμερα, το 32% της θερμότητας της Βιέννης παράγεται από την καύση σκουπιδιών. Με τον τρόπο αυτό ένας από τους μεγαλύτερους αποτεφρωτήρες της πόλης (Spittelau) έχει μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο.

Μάντσεστερ, Αγγλία

Στο Μάντσεστερ, όλα ξεκίνησαν με το Bridge 5 Mill, ένα πρώην εργοστάσιο, τη λειτουργία του οποίου ανέλαβε μια οργάνωση, γνωστή σήμερα ως Κέντρο Περιβαλλοντικών Πόρων του Μάντσεστερ, το οποίο ανέδειξε την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης στην παραδοσιακά βιομηχανική πόλη. Με τη σκέψη αυτή το κτίριο ανακαινίστηκε με βιώσιμο τρόπο, ώστε να γίνει το πιο αποδοτικό ενεργειακά κτίριο στο Μάντσεστερ και ήταν η σπίθα για μεταγενέστερα έργα, όπως το Herbie, ένα κινητό οπωροπωλείο, που παρέχει φρέσκα προϊόντα σε οικονομικά αθενέστερες περιοχές της πόλης.

Songdo, Νότια Κορέα

Χτισμένη από το μηδέν σε έκταση 1.500 στρεμμάτων 40 μίλια νότια της Σεούλ, η πόλη Songdo κατέχει το ρεκόρ ως η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση οικιστικής ανάπτυξης στον κόσμο, με εκτιμώμενο κόστος τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 με το σύνολο σχεδόν των κτιρίων του να έχει πιστοποίηση LEED, με την τεχνολογία που περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αισθητήρες, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κάθε κτίριο και κατά μήκος των δρόμων, ώστε να αξιολογείται και να προσαρμόζεται η κατανάλωση ενέργειας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΗΝ... ΤΣΙΒΑΣ Ο ΜΠΟΡΧΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΗΝ... ΤΣΙΒΑΣ Ο ΜΠΟΡΧΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ