2014-08-19 07:25:39
Φωτογραφία για Έντονη η διαμαρτυρία των στρατιωτικών Καστοριάς για υπέρβαση του ωραρίου εργασίας τους
Πάγιο αίτημα των πολιτών του νομού Καστοριάς ήταν η στελέχωση και λειτουργία των στρατιωτικών φυλακίων κατά μήκος της συνοριογραμμής του νομού με τη γειτονική Αλβανία, έτσι ώστε να μειωθούν τα κρούσματα εγκληματικότητας και λαθροϋλοτομίας – και όχι μόνο -, τα οποία ήταν σε έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα sentra.com.gr το αίτημα αυτό, μετά από πάμπολλες συσκέψεις, επιστολές και οχλήσεις προς το υπουργείο Άμυνας, έγινε αποδεκτό από πλευράς κυβέρνησης με αποτέλεσμα να επανδρωθούν – αν και όχι πλήρως – τα φυλάκια του νομού Καστοριάς, με εντυπωσιακά, μάλιστα, αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την προστασία των ακριτικών χωριών της περιοχής μας. Ωστόσο, αν και η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού θεωρείται δεδομένη, από την άλλη πλευρά, δεν αποφεύχθηκαν οι …παράπλευρες απώλειες, ίσως εξαιτίας της προχειρότητας της λήψης και εφαρμογής της απόφασης, που έχουν να κάνουν με το ωράριο των στρατιωτικών, που σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τις καταγγελίες των ίδιων των στελεχών του Στρατού, υπερβαίνει τα …ανθρώπινα όρια.


Επιστολές προς τον διοικητή του 15ου Συντάγματος Πεζικού

Σε αυτά τα δεδομένα, δεν έμεινε αδιάφορη η Ένωση Στρατιωτικών Δυτικής Μακεδονίας, η οποία με επιστολές της προς τον διοικητή του 15ου Συντάγματος Πεζικού (πρώην Ταξιαρχία), αλλά και τους βουλευτές του νομού Καστοριάς, μετέφερε τα …παράπονα των μελών της σχετικά με την παραβίαση του ωραρίου εργασίας κατά την εκτέλεση των 24ωρων υπηρεσιών τους, αφού, όπως αναφέρεται στις επιστολές, όσοι εκτελούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, μεταβαίνουν προς εκτέλεση αυτής στην αρμόδια Μονάδα στις 07:00 τις καθημερινές (περί 08:00 τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα) και επιστρέφουν το μεσημέρι (ή ακόμα και το απόγευμα) της επόμενης ημέρας, ανεξάρτητα αν αυτή είναι καθημερινή ή Σαββατοκύριακο και αργία, με αποτέλεσμα τη συνεχόμενη εργασία για 30 και πλέον ώρες. Τονίζεται, μάλιστα, στο κείμενο ότι η πλειοψηφία των στρατιωτικών εκτελούν τις περισσότερες φορές πλέον της μιας 24ωρης υπηρεσίας, με αποτέλεσμα στο διάστημα μιας εβδομάδας να εργάζονται έως και τις διπλάσιες ώρες εργασίας (80 ώρες) ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα περισσότερο.

«Το πρόβλημα των στελεχών μας είναι ότι, ενώ, κανονικά, θα έπρεπε για τις επιπλέον ώρες εργασίας, να υπάρχει η αντίστοιχη απαλλαγή, δηλαδή ο στρατιωτικός να λείπει από την υπηρεσία αυτές τις συγκεκριμένες επιπλέον ώρες που εργάστηκε, όπως συμβαίνει για όλους τους εργαζόμενους, αφού δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες του, αυτό δεν ισχύσει σε μας. Επίσης, δεν μπορεί ένας στρατιωτικός να εκτελεί 5 εικοσιτετράωρες υπηρεσίες σε ένα μήνα, γιατί αυτό δεν είναι ανθρώπινο. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που ισχύει για όλους. Έχουμε οικογένειες και δεν μπορούμε να φεύγουμε το πρωί του Σαββάτου από το σπίτι μας και να επιστρέφουμε το απόγευμα της Κυριακής», τόνισε μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ πρόεδρος της Ένωσης, Θόδωρος Πετκίδης.

Ζητούν τις άμεσες ενέργειες της διοίκησης του Συντάγματος

Τα μέλη της Ένωσης Στρατιωτικών Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνουν ακόμη πως εξαιτίας της σωματικής και ψυχικής κόπωσης που υφίστανται τα στελέχη του Στρατού, τα οποία οδηγούν και στην αδυναμία εκπλήρωσης στοιχειωδών υποχρεώσεων προς την οικογένεια τους, την οποία οφείλουν να στηρίξουν, εγκυμονούνται ταυτόχρονα κίνδυνοι που δύνανται να προκαλέσουν ανεπίστρεπτη βλάβη της υγείας τους, ενώ ζητούν τις ενέργειες της διοίκησης του Συντάγματος για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σχετική αναφορά στην Βουλή και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

ΠΗΓΗ: http://www.sentra.com.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5847:entoni-diamartyria-strtiotikon-kastorias-yperbasi-orarioy-ergasias&catid=39:kastoria&Itemid=118
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ