2014-08-20 15:07:06
Φωτογραφία για SOS και για νέες παραιτήσεις!
«Η παραίτηση του Συντονιστή Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής ήταν η πρώτη... Θα ακολουθήσουν κι άλλες…», λένε αγανακτισμένοι οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου, βλέποντας την προσπάθεια που κάνουν, αλλά και το ίδιο το επάγγελμα, να απαξιώνεται, πρώτα απ’ όλα από την ίδια την πολιτεία, με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκο Χαροκόπο να κάνει λόγο για «…συνειδητή πολιτική επιλογή». Όσο για τη λύση, για μια ακόμα φορά επιμένουν ότι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους Ηλείους πολίτες θα έρθει με τη συνένωση των δυο Νοσοκομείων, Πύργου και Αμαλιάδας, και την πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού προσωπικού.

Ο κόμπος, φαίνεται ότι έφτασε στο χτένι το εορταστικό τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, όταν αιφνιδιαστικά το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δήλωσε αδυναμία εφημέρευσης, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά να εξυπηρετηθούν από το Νοσοκομείο του Πύργου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι ένας ειδικευμένος και ένας αγροτικός γιατρός, αντιμετώπισαν 175 περιστατικά στα ΤΕΠ, ενώ παράλληλα είχαν και την ευθύνη φροντίδας των 35 ασθενών που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική.


«Αυτό δε λέγεται νοσηλεία και ο κίνδυνος ιατρικού λάθους, λόγω κόπωσης, είναι πλέον ορατός. Γιατί, μετά από τρεις ημέρες εφημερίας, είναι λογικό να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οι γιατροί…», σημειώνει ο κ.Χαροκόπος, αναφερόμενος για μια ακόμα φορά στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού - αλλά και νοσηλευτικού - προσωπικού, που θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των γιατρών, που υπερβάλουν εαυτούς για να κρατήσουν ανοιχτές τις κλινικές και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια, αλλά και την υγεία των ίδιων των ασθενών.

Παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις και διοικητικά κενά

Η παραίτηση του Συντονιστή Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής δεν είναι η μοναδική. Λόγω διορισμού στο Νοσοκομείο Αιγίου, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να φύγει από το Νοσοκομείο του Πύργου μια ακόμα Παθολόγος - Επιμελήτρια Β, ενώ ακόμα και ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής (σ.σ που αυτή την περίοδο τελεί εν αδεία) μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνταξιοδοτηθεί. Πληροφορίες θέλουν να έχει υποβάλει παραίτηση ένας ακόμα παθολόγος, κάτι που όμως, δεν επιβεβαιώνεται ακόμα. Ειδικευόμενοι δεν υπάρχουν και οι αγροτικοί δεν μπορούν να καλύψουν και τις αυξημένες ανάγκες του Νοσοκομείου Πύργου.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ.Χαροκόπος, υπάρχουν κι άλλοι γιατροί που σκέφτονται να υποβάλουν την παραίτησή τους, βλέποντας ότι το Νοσοκομείο απαξιώνεται μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο. Έθεσε δε και θέμα λειτουργίας της Ιατρικής Υπηρεσίας, ζητώντας «να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο θέμα του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας», καταλήγοντας «…όταν δεν υπάρχουν γιατροί και δε λειτουργούν οι θεσμοί, δεν μπορεί να υφίσταται ένας οργανισμός».

Τα προβλήματα βέβαια, δεν αφορούν μόνο την Παθολογική Κλινική, αφού τα περισσότερα τμήματα αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. «Οι χειρούργοι δεν έχουν κανέναν ειδικευόμενο και εφημερεύουν μόνοι τους, κάτι που συμβαίνει και στην Καρδιολογική, με τους γιατρούς να κάνουν 10 εφημερίες ο καθένας - χωρίς να πληρώνονται βεβαίως - γιατί έχουν ευθύνη και ευαισθησία απέναντι στους ασθενείς τους. Επίσης ο Αξονικός δεν δουλεύει όλες τις ημέρες του μήνα και ο Ακτινολόγος, πολλές φορές έρχεται εθελοντικά και από φιλότιμο, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Νοσοκομείου, ενώ κάποιες ημέρες δεν εφημερεύουν επίσης το Μικροβιολογικό και το Ψυχιατρικό», εξηγεί ο κ.Χαροκόπος.

Μόνη λύση η συνένωση και οι προσλήψεις

Όσον αφορά τη λύση, αυτή, έχει κατατεθεί εγγράφως και προφορικά, άπειρες φορές στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Υγείας και έχει ανακοινωθεί και δια του τύπου, από τις κατά καιρούς διοικήσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

«Η μόνη λύση, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Ηλείας, όπως τους αξίζει, είναι η συνένωση δυνάμεων. Γιατί, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στο Νοσοκομείο του Πύργου τα αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοι στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Αν λειτουργήσει ένα Εφημεριακό Κέντρο, λειτουργήσουν αυτόνομα τα ΤΕΠ και γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις (ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού), τότε μπορούμε να μιλάμε για νοικοκύρεμα της υγείας στην Ηλεία. Κι αυτό να γίνει άμεσα…», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαροκόπος.

Νάνσυ Σπυροπούλου
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ