2014-08-21 16:18:48
Φωτογραφία για Απίστευτο: Ακόμη ένα έγκλημα στη Λαμία...Αντίο σε ένα ακόμη στολίδι της Βύρωνος! [photos]
Ζούμε σε μια τσιμεντένια πόλη με πολυκατοικίες παντού. Άσχημα κτίρια, άναρχα χτισμένα, χωρίς πάρκα, χωρίς αέρα. Ότι έγινε έγινε, όμως μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί Βύρωνος και Έσλιν, υπάρχει - ΥΠΗΡΧΕ το αρχοντικό - πέτρινο κτίριο που βλέπετε. Όπως επίσης θα παρατηρήσετε έχει ήδη αναρτηθεί η ταμπέλα που γράφει ότι είναι υπό κατεδάφιση.

Περιττό να γράψουμε πάλι τα δεδομένα: ότι πρέπει να σωθεί, ότι υπάρχουν αρχιτεκτονικές ιδέες για να ενσωματωθούν τέτοια κτίρια σε καινούργια κτίσματα και να συνεχίζουν να είναι καλαίσθητα αλλά και σύγχρονα και άλλα πολλά...

Να διευκρινίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε ούτε σε ποιον ανήκει το κτίριο, ούτε ποιος το κατεδαφίζει αλλά και ούτε τι θα γίνει... δεν θέλουμε απλά να κατεδαφιστεί ένα τόσο ωραίο κτίριο, όλοι θυμόματσε πόσο ωραία ήταν τα κτίρια της παλιάς Δημοτική Αγοράς και πως είναι τώρα. Αραγε σε ποιόν αρέσει αυτή η εικόνα που έχει σήμερα η περιοχή;


Σας παρουσιάζουμε μια πρωτοβουλία μιας ομάδας αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων στην Αθήνα για τα κτίρια της Αθήνας. Αφού λοιπόν οι δήμοι δεν ενδιαφέρονται ή δεν μπορούν να προχωρήσουν στην προστασία των κτιρίων αυτών, ας μπουν μπροστά οι Αρχιτέκτονες και οι Αρχαιολόγοι της περιοχής μας.

Στη Λαμία έχουμε πάρα πολλά (ευτυχώς) κτίρια από εκείνη την εποχή και (δυστυχώς) μερικά από αυτά αρχίζουν να γκρεμίζονται, όπως το πανέμορφο κτίριο στην Σκληβανιώτου, απέναντι από το Δημαρχείο και πίσω από το Μέγαρο της Μητρόπολης. Εκεί σύντομα θα ανεγερθεί άλλη μία πολυκατοικία.

Λίγο πιο πάνω ακόμα ένα επιβλητικό κτίριο, στη γωνία Σκληβανιώτου και Μακροπούλου, που πριν λίγα χρόνια το έσωσαν στην κυριολεξία από τις μπουλντόζες οι κάτοικοι της γειτονιάς.

Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα σε διάφορες γειτονιές της πόλης και καλό θα ήταν να αντιδράσουμε πριν είναι αργά. Στη Λαμία έχουμε πολλούς νέους Αρχιτέκτονες με ενδιαφέρουσες προτάσεις και είναι κρίμα που δεν τους δίνετε καμία ευκαιρία- δυνατότητα υλοποίησης των ιδεών τους!

Η πρόταση στην Αθήνα

Την καταγραφή κτιρίων της Αθήνας του 19ου και 20ού αιώνα με σκοπό τη μελέτη τους, την προστασία και την ανάδειξή τους περιλαμβάνει το πρόγραμμα, που έχει θέσει σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους η MONUMENTA, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου.

Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα, που στοχεύει να περισώσει αξιόλογα κτίρια της Αθήνας, τα οποία κατεδαφίζονται, αλλοιώνονται και τελικώς παύουν να υπάρχουν, καμιά φορά εν μια νυκτί. Κι αυτό, γιατί δεν είναι όλα χαρακτηρισμένα διατηρητέα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι και αυτά δεν κινδυνεύουν.

Βασικό επιχείρημα είναι ότι η Αθήνα δεν είναι μόνον η αρχαία και βυζαντινή κληρονομιά της αλλά και η νεώτερη αρχιτεκτονική, αυτή που ζούμε καθημερινά, έστω κι αν μειώθηκε σημαντικά στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 από την καταστροφική επέλαση της αντιπαροχής και της άμορφης πολυκατοικίας. Παρ΄ όλα αυτά νεοκλασικά υπάρχουν ακόμη, όπως και κτίρια του Μεσοπολέμου ή του μεταπολεμικού μοντερνισμού, τα οποία λογικά θα πρέπει να διατηρηθούν ως κόρη οφθαλμού.

Οι κύριοι στόχοι λοιπόν του προγράμματος, το οποίο, ας σημειωθεί είναι αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτιρίων της περιόδου 1830-1940. Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει στην ένταξη της αρχιτεκτονικής στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης με σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων: εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις, ποδηλατοδιαδρομές, ιστοσελίδα, ενημερωτικά έντυπα κ. λπ. Ταυτόχρονα όμως ζητείται και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην καταγραφή και την συλλογή στοιχείων.

Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί ομάδα αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων ειδικευμένων στη διαχείριση και προστασία των μνημείων. Συγκεκριμένα την ερευνητική - συντονιστική ομάδα συγκροτούν οι : Ελένη Γρατσία, Στ. Λεκάκης (αρχαιολόγοι), Γ. Γκουμοπούλου, Γ. Νίνος, Φ. Μπέλλιου, Ζ. Πιττακίδης (αρχιτέκτονες) ενώ επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι : Ελ. Μαϊστρου (καθηγήτρια Ε. Μ. Π.), Α. Συμεών (αρχιτέκτονας - πολεοδόμος), Γ. Τζιρτζιλάκης (καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Βόλου), Π. Τουρνικιώτης (καθηγητής Ε. Μ. Π.).

Άραγε ακολουθούν και τα παρακάτω;
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ