2014-08-26 12:48:43
Φωτογραφία για Λιβύη: είναι ακόμα εφικτό να αποφευχθεί η δημιουργία ενός «Ισλαμικού Κράτους της Βόρειας Αφρικής»;
Σαίφ αλ-Ισλάμ, γιος του αλ-ΚαντάφηBernard Lugan (Γαλλία)      (μτφ. Κριστιάν)

Από την στρατιωτική άποψη η κατάσταση στη Λιβύη έχει αλλάξει σημαντικά από το προηγούμενο δελτίο τύπου μου της 17ης Αυγούστου:

- Στα ανατολικά, στην Κυρηναϊκή, η επίθεση του Στρατηγού Haftar μπλοκαρίστηκε από τις ισλαμιστικές πολιτοφύλακες. Στις 22 Ιουλίου στη Βεγγάζη, καταλήφθηκε ακόμη και το επιτελείο των ειδικών δυνάμεων του.

- Στα δυτικά, στην Τριπολιτάνια, οι πολιτοφυλακές της Μισράτα (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) και οι σαλαφιστές της Τρίπολης που υπερεξοπλίζονται από το Κατάρ και την Τουρκία, εμφανίζονται σταδιακά να υπερισχύουν των βερβερικών πολιτοφυλακών του Ζιντάν στην περιοχή του κύριου αεροδρόμιου στην Τρίπολη. Το δεύτερο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, αυτό της Maïtigua, ελέγχεται ήδη από τους ισλαμιστές του Αμπντέλ Χακίμ Belhaj.

Η στρατηγική των σαλαφιστών, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Κατάρ είναι πλέον ξεκάθαρη: να κάνουν τη Λιβύη μια βάση περιφερειακής αποσταθεροποίησης. 


Πράγματι, η Αίγυπτος και η Αλγερία απειλούνται άμεσα, ενώ η Τυνησία δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τους ανταρτοπόλεμους στα όρη Chaambi. 

Όσο για το Μαρόκο, θα είναι μέσα στους επόμενους μήνες ο στόχος ενός νέου φονταμενταλιστικού κινήματος που ονομάζεται Ενότητα και Τζιχάντ στο Μαγκρέμπ al-Aqsa. 

Στα νότια, το Μάλι, ο Νίγηρας και το Τσαντ θα υποστούν αυτόματα τη μετάδοση της λιβυκής κατάστασης.

Η διαδικασία της αποσταθεροποίησης της Λιβύης σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό και υποστηρίζεται από το Κατάρ, το οποίο αρχικά, χρησιμοποίησε την Al Jazeera για να δαιμονοποιήσει το καθεστώς Καντάφι. Ο ένοπλος βραχίονας του ακόρεστου και απίθανα αλαζονικού μικροσκοπικού εμιράτου ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ακλουθώντας τον Γαλλοεβραίο BHL (Bernard-Henri Lévi), επέβαλε την διεθνή επέμβαση αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του ψέματα της Al Jazeera για μια επινοημένη απειλή για τους πληθυσμούς της Βεγγάζης.

Η κατάσταση σήμερα είναι όμως αυτή που υφίσταται και το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ακόμα εφικτό να αποφευχθεί η δημιουργία ενός «Ισλαμικού Κράτους της Βόρειας Αφρικής» με όλες τις περιφερειακές συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο γεγονός;

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ως συνήθως παρά μόνη μια λύση να προτείνουν: ακόμη και πάντα η δημοκρατία. 

Στις 4 Αυγούστου, την ημέρα της πρώτης συνεδρίασης του στο Τομπρούκ, έχουν αναγνωρίσει τη νομιμότητα του νέου κοινοβουλίου που εκλέχτηκε μετά βίας από μόνο το 10% των ψηφοφόρων, και κάλεσαν τα μέλη του για μια «δημοκρατική διακυβέρνηση»...

Είναι δύσκολο να είσαι περισσότερο εκτός πραγματικότητας, να είσαι πιο πολύ αιχμάλωτος των σύννεφων, η κάποιας ιδεολογίας Η ρεαλιστική λύση αποτελείται από δυο συνθήκες, η μια στρατιωτική, η άλλη πολιτική:

1) Όπως το είχα ανακοινώσει στο σημείωμα μου μεημερομηνία 15 Ιουλίου 2014, μια τριπλή επέμβαση από την Αίγυπτο, την Αλγερία (παρά τις αντίθετες δηλώσεις του πρωθυπουργού Sellal) και τη Γαλλία είναι σε εξέλιξη.

2) Αν μία τέτοια παρέμβαση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, είναι γιατί πρέπει απαραιτήτως να υποστηριχτεί από κάποια λιβυκή αντίσταση.

Αλλά όπως μόλις το είπα, ο Στρατηγός Haftar έχει χάσει την αξιοπιστία του. 

Γι 'αυτό είναι επείγον και αναγκαίο να ξαναχτιστεί το φυλετικό σύστημα συμμαχίας που υπήρχε στην εποχή του συνταγματάρχη Καντάφι. 

Χωρίς αυτό, δεν θα υπάρξει καμία ξένη επέμβαση που θα επιτρέψει πρώτα να περιορίσει και, στη συνέχεια, να νικήσει τους σαλαφιστές της Ανσάρ αλ Σαρία και των συμμάχων τους στην Κυρηναϊκή, της αναβίωσης της LIFG (Libyan Islamic Fighting Group) στη Τριπολιτάνια και η των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Misrata.

Αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Seif al-Islam, γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να πετύχει μια τέτοια συγκέντρωση (δείτε σχετικά το δελτίο τύπου μου με ημερομηνία 17 Αυγούστου). 

Διαφορετικά, όλες οι ισλαμιστικές δυνάμεις μπορεί να επικολλιόσουν και να πήξουν μέσα σε ένα μελλοντικό «Ισλαμικό Κράτος της Βόρειας Αφρικής» σε απομίμηση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ.

(Η παρούσα ανακοίνωση μπορεί να αναδημοσιευτεί με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται η πηγή)

http://bernardlugan.blogspot.fr/2014/08/libye-est-il-encore-possible-dempecher.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ