2014-08-29 12:12:10
Φωτογραφία για Τρ. Κύπρου: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Με συντριπτική πλειοψηφία η ΓΣ της Τράπεζας Κύπρου ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Ενώπιον των της Γενικής Συνέλευσης, τέθηκαν τέσσερα ψηφίσματα, με το πιο κρίσιμο να είναι αυτό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Ποσοστό 87,49% τάχθηκε υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για να μπει η Τράπεζα σε νέα εποχή.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των ψηφισμάτων:

1ο ψήφισμα: ναι 87,25%, 12,75% όχι

2ο ψήφισμα: ναι 87%, 12% όχι

3ο ψήφισμα: ναι 87,47%, 12 %

4ο ψήφισμα: ναι 87,31%, όχι 12,69%

Έξω από το κτίριο της Τράπεζας λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία.

Χασάπης: "Μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη"

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας Κύπρου και η μείωση της εξάρτησης από χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος αποτελούν πρωτεύουσες και αναγκαίες ενέργειες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης στην ομιλία του ενώπιον της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.


Στην ομιλία του ο κ. Χασάπης είπε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με το νέο ορισμό της Κεντρικής Τράπεζας ανήλθαν στο 58% στα τέλη Ιουνίου σε σύγκριση με 53% στα τέλη Δεκεμβρίου 2013 και σε σύγκριση με 46% στο τραπεζικό σύστημα συνολικά. Πρόσθεσε πως σημαντικό μέρος του ισολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελείται από εξασφαλίσεις ακινήτων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η σημασία ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού πλαισίου εκποιήσεων είναι αδιαμφισβήτητη.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, ο κ. Χασάπης ανέφερε πως στις 27 Αυγούστου 2014 παρέμεναν δεσμευμένες περίπου 900 εκατομμύρια καταθέσεις και πως οι καταθέσεις αυτές θα αποδεσμευτούν σταδιακά με τη λήξη τους μέχρι τον Ιανουαρίου του 2015. Είπε ακόμη πως το ποσοστό των καταθέσεων που αποδεσμεύτηκαν και παραμένουν στην Τράπεζα παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Επεσήμανε πως αναμφίβολα η αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας και θα βελτιώσει τη ρευστότητά της. “Η αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 στο 15,1% που συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Τράπεζα θα καταστεί μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.

Οπως ανέφερε ο κ. Χασάπης, αυτή η ενίσχυση στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί δημιουργεί επιπρόσθετες κεφαλαιακές εφεδρείες έναντι του βασικού δείκτη 8% τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει στο βασικό σενάριο των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Επεσήμανε πως η σημαντική και αναγκαία ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας η οποία θα προκύψει συνέπεια της αύξησης κεφαλαίου και η βελτίωση της ρευστότητάς της θα προσδώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην καταθετική βάση και ενδεχομένως να επιτρέψει στην τράπεζα να αντλήσει χρηματοδότηση με ικανοποιητικούς όρους από τις διεθνείς αγορές.

“Ως εκ τούτου, κρίνουμε, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι το καθαρό αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός, τόσο για την Τράπεζά μας, όσο και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας ευρύτερα”, υπογράμμισε.

Οπως τόνισε “η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου θα ενδυναμώσει την Τράπεζα και θα της επιτρέψει να συνεχίσει στην πορεία αναδιάρθρωσης του ισολογισμού της, της απομόχλευσης του δανειακού της χαρτοφυλακίου και της επανατοποθέτησης των εργασιών της με πρωταρχική εστίαση στην εγχώρια κυπριακή οικονομία”.

Ο κ. Χασάπης ανέφερε πως η συμμετοχή των επενδυτών στην πρώτη φάση της αύξησης κεφαλαίου ήταν πολύ ενθαρρυντική, ενώ σημείωσε πως η σημαντική συμμετοχή διεθνών επενδυτών, όπως του Wilbur Ross, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Τράπεζα Κύπρου και την κυπριακή οικονομία.

Χούριγκαν: "Ανάγκη ενίσχυσης πλαισίου αφερεγγυότητας"

Από την πλευρά του ο κ. Χούρικαν επεσήμανε στην ομιλία του πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας πρέπει να ενισχυθεί κατάλληλα έτσι που να διασφαλίζουν ότι θα μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές τραπεζικό σύστημα.

Επεσήμανε, πως δεν θα ήταν καθόλου λογικό να περιμένει κανείς ότι οι καταθέτες θα θέτουν τις αποταμιεύσεις τους στη διάθεση μιας οικονομίας η οποία δεν απαιτεί κατά βάση ούτε από ηθικής ούτε από νομικής πλευράς την αποπληρωμή των δανείων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αύξηση κεφαλαίου θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και τη βελτίωση της ευημερίας στον ίδιο τον τόπο. Οπως ανέφερε, εάν η Εκτακτη Γενική Συνέλευση εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 θα αυξηθεί σε 15,1% κατατάσσοντας την Τράπεζα στην κατηγορία των καλύτερα κεφαλαιοποιημένων τραπεζών στην Ευρώπη.

“Εξακολουθούμε να έχουμε ένα μεγάλο ρίσκο στον ισολογισμό μας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μας. Είναι συνετό και σωστό να αντλήσουμε κεφαλαία για την προστασία έναντι των κινδύνων σε όλο το φάσμα των τραπεζικών μας εργασιών και για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να μετατοπίσουμε τις συζητήσεις για την Τράπεζα από το θέμα της επιβίωσής της στο πώς δημιουργούμε αξία”, ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι “όλες οι ενέργειες που παίρνουμε και αυτές που πήραν ήδη, αργά αλλά σταθερά, αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκόμενων ομάδων, πελατών, μετόχων, υπαλλήλων και της κοινωνίας γενικότερα προς την Τράπεζα”.

Υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη για ένα ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να ενθαρρύνει την ασφαλή συγκέντρωση καταθέσεων και τη μετατροπή τους σε μακροχρόνια δάνεια, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ένσταση από Κύπρο Χρυσοστομίδη

Μεταξύ άλλων ο Κύπρος Χρυσοστομίδης προέβαλε ένσταση για τον τρόπο και τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης πως έπρεπε να κατατεθεί στη συνέλευση η έκθεση του ΔΣ που να δικαιολογεί την τιμή έκδοσης της μετοχής στα 24 σεντ, η οποία και αναγνώστηκε αργότερα από το Γραμματέα της συνέλευσης.

Εξάλλου, ένας εκ των παλαιών μετόχων ζήτησε από τον κόσμο να αποχωρήσει από τη συνέλευση, ενώ ένας άλλος έκανε λόγο για κούρεμα επί του κουρέματος, σημειώνοντας πως “γίνεται ολόκληρη ληστεία και κανείς δεν πληρώνει για τίποτε” καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ