2014-09-01 10:46:19
Φωτογραφία για Παλαιστίνιοι-Αμπάς: Υπόσχεση πολιτικής έκπληξης-βόμβα…
Νέα διπλωματική πρωτοβουλία ετοιμάζει η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της Μαχμούτ Αμπάς για την επίλυση του Παλαιστινιακού, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές. Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή τηλεόραση, ο ίδιος ο Αμπάς είπε πως ετοιμάζει έναν πρώτου μεγέθους πολιτικό αιφνιδιασμό, τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/  ΑΠΟΔΙΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, δήλωσε επίσης από το Κατάρ, ότι έχει λάβει γνώση των προθέσεων του Αμπάς. Το σχέδιο που ετοίμασε η ΠΑ θα κατατεθεί και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν ο Αμπάς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό διπλωμάτη. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσης, στις 7 Σεπτεμβρίου, στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να αποκαλύψουν οποιαδήποτε λεπτομέρεια του σχεδίου. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους, έχουν συγκεντρώσει πάντως αρκετά στοιχεία επί του προκειμένου. Ο Αμπάς θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την εκ νέου επικέντρωση της διεθνούς κοινότητας στο Παλαιστινιακό, λόγω Γάζας, καθώς και το κλίμα κατά του Ισραήλ που έχει επικρατήσει σε διάφορες χώρες.


Ήδη, από την στιγμή που διακόπηκαν οι υπό αμερικανική αιγίδα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, τον περασμένο Απρίλιο και την κλιμάκωση της έντασης στη Λωρία της Γάζας, η ΠΑ θεωρεί δεδομένο ότι μια ειρηνευτική πρόταση, αυτή την εποχή, θα τύχει καλής υποδοχής από κάθε πλευρά. Ο Αμπάς έχει στην ατζέντα του μια ειρηνευτική πρόταση βασισμένη σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να πιεστούν ακόμα περισσότερο οι Ισραηλινοί.

Άλλη πιθανή ενέργεια της ΠΑ, είναι, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η προσπάθειά της να ενταχθεί και να αξιοποιήσει πολιτικά οργανισμούς όπως το Διεθνές Δικαστήριο, καθώς ο Αμπάς θεωρεί ότι πλέον οι Παλαιστίνιοι έχουν διαπραγματευτικούς άσους στο μανίκι τους. Γνωρίζει όμως επίσης, ότι τυχόν προσφυγή του στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ, σίγουρα δεν θα βοηθούσε προς την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό και πιθανότατα δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Μια άλλη πιθανή κίνηση της ΠΑ είναι να ζητήσει την αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κερδίσει καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ και έχει αναγνωριστεί από 138 χώρες, βάσει των συνόρων του 1967. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την ΠΑ χωρίς προσφυγή στο Κογκρέσο. Αυτή στην στιγμή οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και φαίνεται λογικό η ΠΑ να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία.

Αν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος η διαπραγμάτευση με το Ισραήλ θα ακολουθήσει άλλον δρόμο. Θεωρείται δεδομένο πως η ΠΑ θα εμμείνει στην παύση κάθε εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών, αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

DEFENCEPOINT
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ