2014-09-03 06:51:06
Φωτογραφία για Ομιλία Μαρίνας Χρυσοβελώνη στη βουλή κατά την συζήτηση επί της αρχής του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου
«Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Εδώ και σχεδόν 10 μήνες συζητούμε εδώ στη Βουλή το περίφημο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το συζητούμε γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Αθανασίου επέλεξε να συνεχίσει πέρυσι τον Νοέμβριο την δημόσια συζήτηση που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ το 2011.

Θυμίζω πως πριν από 3.5 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2011, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ξεκινούσε την διαβούλευση για το αντιρατσιστικό. Επί 3,5 χρόνια λοιπόν η κοινή γνώμη ασχολείται με τα προβλήματα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα.

Στην πορεία μάλιστα οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του συστήματος προσέθεσαν και άλλα θέματα, άσχετα με τον ρατσισμό ή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, η δυνατότητα των ομοφυλόφιλων να έχουν παιδιά κτλ. Το γεγονός ότι επί 3,5 ολόκληρα χρόνια η κατεστραμμένη από το Μνημόνιο Ελλάδα ασχολείται με το αντιρατσιστικό και άλλα κατασκευασμένα παρελκόμενα του θα έπρεπε να μας πει παρά πολλά
. Γιατί από μόνο του αποκαλύπτει την σκοπιμότητα πίσω από την διαιώνιση ενός θέματος που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό. Ενός απλού ζητήματος εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό Κοινοτικό πλαίσιο που θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς απέραντες κουβέντες, δήθεν διαπραγματεύσεις και άλλα θεατρικά κόλπα.

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε αναγκαία την προσαρμογή του πεπαλαιωμένου νόμου του 1979 στα σύγχρονα δεδομένα. Δεν πρόκειται για κάποια μεγαλοφυή νομική σύλληψη αλλά απλά για την ανάγκη να αναγνωρίσουμε τα προφανή. Και μιας και μιλώ για προφανή, ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αθανασίου: τι σας εμπόδισε επί 10 μήνες να κάνετε τις βελτιώσεις του νομοσχεδίου που διαρκώς εξαγγέλλατε; Γιατί, για παράδειγμα, δεν συμπεριλάβατε ΡΗΤΑ από την αρχή ΟΛΕΣ τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Κοινοβούλιο; Προφανώς γιατί θέλατε να ανακυκλώνεται επικοινωνιακά το θέμα, κρατώντας απασχολημένη την κοινή γνώμη εις βάρος των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Αρμενίων. Όσο φτηνό και αν ακούγεται, όλα αυτά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα τέχνασμα για να ασχολούμαστε με κάτι διαφορετικό, πέρα από τα Μνημόνια.

Και στο τέλος, προκειμένου να αναδειχθεί και η «πατριωτική» συνιστώσα μέσα στη Μνημονιακή ΝΔ, επιλέξατε να ικανοποιήσετε το αίτημα της στην Ολομέλεια, την τελευταία στιγμή, μετά από 10 ολόκληρους μήνες αναμονής. Για να το ξεκαθαρίσουμε κ. Πρόεδρε, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν μπαίνουμε σε τέτοια επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Μέχρις ότου δούμε την τελική διατύπωση της Συγκυβέρνησης για τις γενοκτονίες, καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο και καταδικάζουμε όλες τις θεατρικές μεθοδεύσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Και μιας και ανέφερα το ΠΑΣΟΚ που έχει αύριο τα γενέθλια του, θα ήθελα να απευθύνω ένα ρητορικό ερώτημα στους συναδέλφους. Θα μπορούσε άραγε να φανταστεί ποτέ ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου πως 40 χρόνια μετά θα μιλάγαμε για ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ; Για ένα μεταλλαγμένο κίνημα που πλέον ασχολείται με το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων και με την δυνατότητα των ομοφυλόφιλων να έχουν παιδιά; Λες κι αυτά είναι τα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνικό λαό. Λες και αποτελούν προτεραιότητες για τους συμπολίτες μας εκείνους που ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για να ζήσουν. Που είναι άνεργοι κι απελπισμένοι. Έχει λοιπόν ο καιρός γυρίσματα κύριοι συνάδελφοι και είμαι σίγουρη πως μας ακούνε σήμερα και κάποιοι τέτοιοι πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Μόνο που αν συνεχίσετε έτσι, το 8% που πήρατε θα μοιάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός τον επόμενο Μάρτιο Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Έχουμε ενώπιον μας ένα νομοθετικό γεφύρι της Άρτας. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Το ερώτημα που απομένει είναι αν θα το γκρεμίσουμε ή αν θα το ολοκληρώσουμε. Εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από την αρχή ήμασταν διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε μιαν εποικοδομητική συζήτηση. Πέρα από θεατρινισμούς και ψευδοπροβλήματα. Πέρα από παρελκυστικές τακτικές και σκοπιμότητες. Είπαμε καθαρά ότι χρειάζεται ένα νέο αντιρατσιστικό. Είναι όμως το συζητούμενο νομοσχέδιο η απάντηση στην παραπάνω αναγκαιότητα;

Μέχρι πρότινος ούτε ο ίδιος ο κ. Αθανασίου δεν το πίστευε αυτό. Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνουν δημόσιες δηλώσεις του κ. υπουργού, ο οποίος απέρριπτε οποιεσδήποτε αλλαγές λέγοντας ότι «ο νόμος του 1979 είναι επαρκής»! Το γιατί έρχεται εδώ σήμερα, μετά από 1 χρόνο, για να τροποποιήσει τον αντιρατσιστικό του 1979 είναι κάτι που ελπίζω ότι θα επιχειρήσει να μας εξηγήσει. Εγώ προσωπικά δεν είμαι σε θέση να δώσω λογική εξήγηση για αυτές τις παλινωδίες, πέραν της επικοινωνιακής τους αξίας για τη Συγκυβέρνηση. Γιατί όπως είπα και προηγούμενα επί 3,5 συνολικά χρόνια ασχολούμαστε με τις αντιρατσιστικές παλινωδίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να μην ασχολούμαστε με άλλες παλινωδίες όπως τα Ζάππεια, η μια και μόνη εξεταστική για το Μνημόνιο κ.ο.κ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το γεγονός ότι «το δούλεμα πάει σύννεφο» στη Βουλή κατά το κοινώς λεγόμενο είναι προφανές. Δυστυχώς όμως η Συγκυβέρνηση δεν περιορίζεται να δουλεύει την Βουλή και την κοινωνία. Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο που κρύβεται πίσω από τον ευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας κι αυτό είναι η ξεκάθαρα κομματική σκοπιμότητα. Μιλώ για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και την σχέση της με τη ΝΔ.

Το ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό κόμμα είναι αδιαμφισβήτητο. Υπάρχουν τόνοι επίσημων εντύπων, περιοδικών και εφημερίδων της Χρυσής Αυγής, που δεν δικαιολογούν απλώς την Ναζιστική περίοδο. Εξηγούν την δήθεν λογική πίσω από τις εγκληματικές πράξεις των Ναζιστών και προπαγανδίζουν την ρατσιστική βιοθεωρία τους. Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έπαψε να χρησιμοποιεί τον όρο «εθνικοσοσιαλισμός» και τον αντικατέστησε με τον όρο «κοινωνικός εθνικισμός» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι λέξεων. Όποιος έχει μάτια βλέπει και όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική γνώριζαν εδώ και δεκαετίες πως η Χρυσή Αυγή είναι ο εκπρόσωπος του Ναζισμού στην Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κ. Σαμαρά να προσεγγίσει την Χρυσή Αυγή μέσω του κ. Μπαλτάκου. Και το γεγονός αυτό δεν το παραδέχεται μόνο ο κ. Μπαλτάκος. Την εμφανή και ιδιοτελή σκοπιμότητα της ΝΔ σε σχέση με τη ΧΑ την επιβεβαίωσε πριν λίγους μήνες κι ο συνάδελφος της ΝΔ ο κ. Ταμήλος που παραδέχτηκε δημόσια ότι «αρχικά η δράση της ΧΑ βόλευε τη ΝΔ»!

Αυτό που συνέβη πολύ απλά είναι ότι η ΧΑ από ένα σημείο και πέρα έγινε εκλογικά επικίνδυνη για την ΝΔ. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για τη Συγκυβέρνηση. Επομένως όσο κι αν ψάξετε στη κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα βρείτε μετανοημένους ακροδεξιούς που ξαφνικά έγιναν ειλικρινείς αντιρατσιστές και αποφάσισαν να στηρίξουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Φοβάμαι ότι θα βρείτε τα ακριβώς αντίθετα. Μιλώ για κάποιους γυρολόγους της ακροδεξιάς που κατέληξαν στη ΝΔ συνεχίζοντας να κοροϊδεύουν το κόσμο με θέσεις που θυμίζουν πολιτικό Λούνα Παρκ.

Έτσι σήμερα βλέπουμε να παίζεται το θέατρο του παραλόγου. Η ΝΔ προτείνει αυστηρές ποινές, με τις οποίες συμφωνούμε, για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Στην ΝΔ όμως υπάρχει και ο τέως υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ως βιβλιοπώλης προωθούσε μέσω εκπομπής του στην τηλεόραση το βιβλίο «Εβραίοι - όλη η αλήθεια»! Θυμίζω ότι στο βιβλίο αυτό συμπυκνώνεται η απόλυτη άρνηση του Ολοκαυτώματος… Αν λοιπόν οι παραπάνω θέσεις βουλευτών και υπουργών της ΝΔ δεν συνιστούν πολιτική σχιζοφρένεια, τότε οι λέξεις με την Συγκυβέρνηση έχουν χάσει πλέον κάθε νόημα!

Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Επανερχόμενη στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο θέλω να υπενθυμίσω πως με τον ισχύοντα νόμο του 1979 δεν υπήρχαν ουσιαστικά καταδίκες για ρατσιστικές πράξεις από Ελληνικά δικαστήρια. Επομένως πράγματι θα πρέπει να δούμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που να μπορούν να εφαρμόσουν τα δικαστήρια για προστατευθούν οι συμπολίτες μας από φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες συναφείς σε βάρος τους διακρίσεις.

Όμως πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά αν το συζητούμενο νομοσχέδιο συμβάλλει στον επιδιωκόμενο στόχο. Για παράδειγμα, το Άρθρο 1 στηρίζεται στη δημόσια υποκίνηση ενεργειών που «μπορούν να προκαλέσουν μίσος». Εδώ όμως εισάγετε μια αόριστη έννοια που ανάγεται στην σφαίρα της ψυχολογίας και όχι της νομικής επιστήμης. Για αυτό το λόγο άλλωστε, όπως αποδεικνύει και η σχετική Ελληνική νομολογία, είναι αδύνατο να καταδικαστεί κάποιος απλά για ενδεχόμενη πρόκληση ψυχικών καταστάσεων «μίσους». Νομικά απαιτείται κάποια μετρήσιμη συνέπεια αυτών σε βάρος τρίτου. Για να θυμηθούμε και το προηγούμενο προβληματικό νομοσχέδιο (το αντιρατσιστικό του κ. Παπαϊωάννου) υπήρχε εκεί η περίφημη έννοια της «εχθροπάθειας», για την οποία είχε γίνει πολύ κουβέντα, που δεν κατέληξε πουθενά. Κανείς δεν την κατάλαβε γιατί επρόκειτο για μια έννοια αόριστη.

Ας δεχτούμε όμως προς στιγμή ότι όλα αυτά έχουν νόημα και π.χ. εγώ είμαι πιο εχθροπαθής από εσάς. Αυτό σημαίνει κατ’ αντιστοιχία ότι μπορεί κάποιος με λόγια να μου προκαλέσει μίσος πολύ πιο εύκολα για κάποιον άλλο. Να με στρέψει δηλαδή ψυχικά εναντίον ενός τρίτου προσώπου.

Άρα καταλήγουμε στο 1ο συμπέρασμα ότι για να μεταβληθεί ο ρατσιστικός λόγος σε ρατσιστική διάθεση, παρεμβάλλεται η «εχθροπαθής» ψυχοσύνθεση του υποκειμένου. Εκείνου που επηρεάστηκε αρνητικά από τα λόγια του ρατσιστή. Αυτό μας οδηγεί στο 2ο αναπόδραστο συμπέρασμα: δεν υπάρχει λογικός τρόπος να μετρήσουμε την απόκριση του κάθε ατόμου ξεχωριστά σε τέτοια ερεθίσματα. Εδώ το ρητό «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου» τα λέει όλα, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει κλίμακα εχθροπάθειας. Αλλά ακόμα κι αν υπήρχε, η λεγόμενη «ενδεχόμενη πρόκληση μίσους» (η συνέπεια σύμφωνα με το νομοσχέδιο της άδικης πράξης) είναι αδύνατο να μετρηθεί αν δεν συνοδεύεται από φυσικές συνέπειες σε βάρος τρίτων όπως υλικές ζημιές κτλ. Κι αυτό γιατί τα δικαστήρια δεν μπορούν να τιμωρούν συναισθήματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θέλω να κλείσω την σημερινή επί της αρχής τοποθέτηση μου για το Αντιρατσιστικό με μια μόνο παρατήρηση για το Άρθρο 2. Σωστά κ. υπουργέ αναφέρετε εκεί ρητά το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα του ναζισμού ως περιπτώσεις όπου πρέπει να ποινικοποιηθεί ο εγκωμιασμός, ο ευτελισμός ή η κακόβουλη άρνηση τους.

Όμως όταν πάμε σε ρητές αναφορές γενοκτονιών θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ρητά - αφού το κάνουμε πολύ σωστά για μια συγκεκριμένη περίπτωση - και όλα τα άλλα, ήδη αναγνωρισμένα και όμοια, μαζικά εγκλήματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος διαχωρισμού της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζί ή των Τούτσι από τους Χούτου έναντι των γενοκτονιών που υπέστησαν άλλα έθνη και λαοί. Επομένως η αναφορά που λέτε ότι θα συμπεριλάβετε κ. υπουργέ πρέπει ΡΗΤΑ να περιγράφει τις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων ως τέτοιες. Άλλωστε μιλάμε για μαζικά εγκλήματα τα οποία έχουν αναγνωριστεί από το ίδιο το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Περιμένουμε λοιπόν κ. υπουργέ την τελική διατύπωση του άρθρου 2 και βέβαια την λήξη των διαπραγματεύσεων σας με το όλον ΠΑΣΟΚ για το όλον νομοσχέδιο. Μέχρι τότε το καταψηφίζουμε επί της αρχής και καταδικάζουμε κάθε κυβερνητικό θεατρινισμό που μας οδηγεί μακριά από τα ουσιαστικά προβλήματα των Ελλήνων».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ