2014-09-04 14:37:19
Φωτογραφία για 102 τα λειτουργικά κενά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας και έπεται και συνέχεια!
Και επίσημα καταγράφηκε την Τρίτη από το ΠΥΣΔΕ Ηλείας, από τα στοιχεία που προέκυψαν, η εικόνα απογύμνωσης από εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό, αφού στην παρούσα φάση, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, υπάρχουν πολλά και σοβαρά λειτουργικά κενά σε γυμνάσια και Λύκεια.

Στην χθεσινή του πολύωρη σύσκεψη ( διάρκειας… 7 περίπου ωρών), το ΠΥΣΔΕ Ηλείας που συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση υπό την προεδρία του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλη Δημητρέλλου, μετά την καταγραφή των λειτουργικών κενών ανά σχολείο, διαπιστώθηκε ότι αυτή τη στιγμή σε διάφορες βασικές ειδικότητες υπάρχουν 102 λειτουργικά κενά. Η μόνη βεβαίως ελπίδα για να καλυφθούν είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών που όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή θα βγει η πρώτη «φουρνιά» και έπονται- πότε δεν ξέρουμε- οι υπόλοιποι.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την καταγραφή του ΠΥΣΔΕ η εικόνα που υπάρχει όσον αφορά τον αριθμό των λειτουργικών κενών έχει ως εξής:


ΠΕ1 Θεολόγοι – 2

ΠΕ2 Φιλόγολοι 28

ΠΕ3 Μαθηματικοί 17

ΠΕ4 Φυσικοί- Χημικοί- Βιολόγοι 21

ΠΕ6 Αγγλικών 4

ΠΕ7 Γερμανικών 2

ΠΕ8 Εικαστικών 6

ΠΕ9 Οικονομολόγοι 11

ΠΕ13 Νομικοί 2 ( διδάσκουν μαθήματα Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής σε Λύκεια)

ΠΕ16 Μουσικοί 1 ( αφορά μόνο τα Γενικά σχολεία και όχι το Μουσικό Λύκειο Βαρθολομιού)

ΠΕ19 Πληροφορικής 8

ΣΥΝΟΛΟ 102

Από την καταγραφή των κενών, διαπιστώνουμε ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις υπάρχουν σε βασικές ειδικότητες Φιλολόγων, Μαθηματικών, Φυσικών και Χημικών και οι μικρότερες στις ξενόγλωσσες κυρίως ειδικότητες όπου αν και ικανοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αποσπάσεων καθηγητών από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, εν τούτοις επειδή ήταν έτσι κι αλλιώς υπεράριθμοι, δεν δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο όσον αφορά τους ξενόγλωσσους καθηγητές, επειδή ο αριθμός τους θα είναι πλέον οριακός, δεν θα μπορέσει η Δευτεροβάθμια να διαθέσει επικουρικά κάποιους στην πρωτοβάθμια όπως άλλα χρόνια για να καλύψει κενά σε ολοήμερα κυρίως δημοτικά, οπότε η Πρωτοβάθμια θα πρέπει να κάνει δικές της προσλήψεις. Επίσης να σημειώσουμε ότι τα 102 κενά είναι αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενδέχεται δηλαδή να είναι ακόμα περισσότερα, αφού αφενός το ΠΥΣΔΕ δεν πρόλαβε να καταγράψει όλα τα κενά στα ΕΠΑΛ, στις τεχνικές ειδικότητες- αυτό θα το κάνει σήμερα σε δεύτερη συνεδρίαση- και αφετέρου ο αριθμός μπορεί να αλλάξει εξαιτίας νέας φουρνιάς αποσπάσεων σε διοικητικές θέσεις ( σε δευτεροβάθμιες και υπουργείο) ενώ κάποιοι καθηγητές που δεν πήραν τελικώς απόσπαση, θα καταθέσουν ένσταση και ορισμένες εξ αυτών όπως συνήθως συμβαίνει μπορεί να γίνουν δεκτές. Η εικόνα λοιπόν ενδέχεται να μεταβληθεί προς το… χειρότερο όμως και όχι προς το καλύτερο. Επίσης να τονίσουμε ότι τα περισσότερα κενά έχουν καταγραφεί σε περιφερειακά σχολεία της Ηλείας.

Σήμερα αναμένεται από την Δ/νση Δευτεροβάθμιας να αναρτηθούν σε πίνακα τα κενά, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν αιτήσεις με την προτίμησή τους, οι αποσπασθέντες στην Ηλεία καθηγητές ( 27 τον αριθμό), για να ακολουθήσει η τοποθέτησή τους από το ΠΥΣΕΔ Ηλείας. Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης ότι πρέπει να αναρτηρτηθούν οι πίνακες με τα λειτουργικά κενά σήμερα, για να γίνουν την Παρασκευή οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών.

Όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί κύκλοι, τα φετινά λειτουργικά κενά στα σχολεία της Ηλείας, είναι όπως αναμενόταν περισσότερα από πέρυσι για τρεις λόγους: 1) Γιατί αποσπάσθηκαν από την Ηλεία 122 καθηγητές και ήρθαν μόνο 22. 2) Γιατί υπάρχουν πολλοί συνταξιοδοτηθέντες και 3) Γιατί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν τηρήθηκε ούτε η μνημονιακή «υποχρέωση» του 1 προς 10 στην εκπαίδευση και κατά συνέπεια τα κενά θα καλυφθούν μόνο με αναπληρωτές.

Να πουμε ωστόσο, ότι το αρχικό νούμερο των καταγραφών θα αρχίσει να μεταβάλλεται σχεδόν καθημερινά, αφού θα γίνονται τοποθετήσεις καθηγητών που βρίσκονται στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ, προσλήψεις και εν συνεχεία τοποθετήσεις αναπληρωτών, οπότε κανείς δεν γνωρίζει με πόσα λειτουργικά κενά θα ξεκινήσουν τα σχολεία της Ηλείας στις 11 Σεπτέμβρη τη νέα σχολική χρονιά. Την Παρασκευή που όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο θα προκύψει το πρώτο «κύμα» προσλήψεων, θα έχουμε την νεώτερη εικόνα που θα δούμε πόσο καλύτερη θα είναι και πόσο θα βελτιώσει την τωρινή.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ