2014-09-04 16:31:15
Φωτογραφία για Τα 3 όπλα της ομάδας του Κατσικάρη που συνεχίζει την επέλασή της και κερδίζει νέους φίλους
Η εθνική ομάδα μπάσκετ προχωράει νικηφόρα στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Το βράδυ της Τετάρτης επικράτησε και της Κροατίας, φτάνοντας έτσι στο 4 στα 4 στη διοργάνωση Επί της ουσίας πάντως και σε επίπεδο διοργάνωσης δεν έχει πετύχει τίποτα περισσότερο παρά μόνο την πρόκρισή της στη φάση των 16.

Απόψε το βράδυ θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Αργεντινή, ούτως ώστε να αναδειχθεί πρώτη στον όμιλό της και έτσι να αποφύγει το σταύρωμα με τη διοργανώτρια Ισπανία στις επόμενες δύο φάσεις. Ουσιαστικά έτσι θα ανοίξει το δρόμο για τα ημιτελικά και τον μύχιο πόθο ενός μεταλλίου.

Ένα νέο ξεκίνημα

Για την ομάδα αυτή όμως δεν είναι αυτοσκοπός το βάθρο. Προέχουν άλλοι στόχοι, αφού εκουσίως ή μη, στην Ισπανία κάνει ένα νέο ξεκίνημα όχι τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο σε επίπεδο αγωνιστικής – και όχι μόνο – φιλοσοφίας.

Πέρα από τα αποτελέσματα η εθνική ομάδα έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Να αντιμετωπίζεται από όλους τους φιλάθλους με συμπάθεια και να δημιουργεί προσδοκίες όχι τόσο με τις ατομικές δυνατότητες των παικτών της όσο με τη δυναμική της ως σύνολο. Με λίγα λόγια είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης εντός και εκτός παρκέ.


Κερδίζει φίλους

Πως όμως η περιορισμένων δυνατοτήτων ομάδα – όπως τη χαρακτήριζαν κάποιοι κατά τη διάρκεια των φιλικών – κατάφερε να κερδίζει φίλους παιχνίδι με το παιχνίδι; Η απάντηση έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι γιατί απουσιάζει το παραμικρό ίχνος βεντετισμού.

Από τον προπονητή μέχρι τον 12ο της παίκτη όλοι αποφεύγουν τα μεγάλα λόγια, κρατάνε χαμηλά τον πήχη, μιλούν για τη συνολική δουλειά και προσπαθούν να δώσουν τα εύσημα ο ένας στον άλλο.

Φιλοσοφία ξεκάθαρα που πηγάζει από τον Φώτη Κατσικάρη και ο οποίος φαίνεται πως βρήκε πρόσφορο έδαφος για να την καλλιεργήσει στα αποδυτήρια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Έλεγχος του ρυθμού

Υπάρχει όμως και το αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί που ήδη ξεχωρίζουν κάποιοι πυλώνες πάνω στους οποίους δείχνει να χτίζεται κάτι πολύ καλό. Τι έχει δείξει η ομάδα ως τώρα στα παιχνίδια της και με την επιφύλαξη πάντα πως μια ήττα μπορεί να ανατρέψει τα πάντα;

Πρώτος στόχος της είναι ο έλεγχος του ρυθμού σε κάθε αγώνα. Ασχέτως του ονόματος του αντιπάλου η εθνική δεν στέκεται φοβισμένα, προσπαθώντας να πάει το παιχνίδι στα μέτρα της. Φροντίζει αυτή με μπασκετικό θράσος και θάρρος να πάρει τα ηνία, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της.

Η πίστη προϋπήρχε, αφού όλοι γνώριζαν πως οι παίκτες είναι μεγάλης αξίας, αυτό που έλειπε ήταν η αυτοπεποίθηση. Κάθε νίκη ήταν και μια … ένεση που υποβοηθούσε στο να κερδηθεί και να γίνει κτήμα των διεθνών πως δεν έχουν να φοβηθούν κανένα αντίπαλο.

Έντονος πλουραλισμός

Το δεύτερο στοιχείο που τη χαρακτηρίζει είναι ο πλουραλισμός. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε παιχνίδι εμφανίζεται και κάποιος διαφορετικός πρωταγωνιστής. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του αντιπάλου προκύπτουν διαφορετικά δεδομένα τα οποία οδηγούν σε συγκεκριμένα ζητούμενα.

Στο ρόστερ υπάρχουν παίκτες με δυνατότητες και εμπειρία που μπορούν να ανταπεξέλθουν στα θέλω του Κατσικάρη και κάπως έτσι προκύπτουν διαφορετικοί καθοδηγητές.

Οι τρεις πυλώνες

Ψυχολογία, έλεγχος ρυθμού και πλουραλισμός αποτελούν στην ουσία τα τρία στοιχεία πάνω στα οποία εδράζεται η μέχρι τώρα πορεία της εθνικής. Χωρίς την παραμικρή διάθεση για γκρίνιες και μιζέρια δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στη διαχείριση μιας ήττας. Αν και πλέον εδώ που έφτασε δεν υπάρχουν περιθώρια για δοκιμές.

Μπορεί η εθνική να συνεχίσει νικηφόρα την πορεία και κόντρα στην Αργεντινή. Μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι πως έχει βάλει τις βάσεις και κυρίως έχει κερδίσει πολλούς νέους φίλους ή έχει επαναφέρει τους παλιούς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ