2014-09-05 09:29:23
Φωτογραφία για Σκληρή διαπραγμάτευση για τον ΒΟΑΚ μεταξύ ΟΑΚ και υπουργείου Υποδομών
Η πρόταση και οι διεκδικήσεις του Οργανισμού τέθηκαν σε συνάντηση εργασίας που είχαν χθες στελέχη των δύο πλευρών Σκληρές διαπραγματεύσεις όπως όλα δείχνουν θα χρειαστούν ώστε να αυξηθεί το ποσό των 162 εκατ. ευρώ που προβλέπει η πρόταση του Υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση των ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπρόταση που έχει καταθέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) στο πλαίσιο της διαβούλευσης είναι καλά τεκμηριωμένη, το Υπουργείο κρατά σκληρή στάση επιχειρώντας να πείσει -όσους διεκδικούν περισσότερα- ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του σχεδίου που έχει καταρτίσει.

Το θέμα της χρηματοδότησης των ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση εργασίας που είχαν χθες το πρωί στελέχη των ΟΑΚ και Υπουργείου Υποδομών.

Τον Οργανισμό εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του ΟΑΚ και γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης και ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Εργων Γιώργος Αγαπάκης, ενώ από μέρους του Υπουργείου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, ο γενικός διευθυντής Οδικών Εργων Διονύσης Μακρής, η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Ζωή Παπασιώπη.


Τα στελέχη του ΟΑΚ παρουσίασαν την πρόταση του Οργανισμού στο πλαίσιο της διαβούλευσης του προγράμματος χωρίς, ωστόσο, να λάβουν κάποια επίσημη απάντηση ή δέσμευση επί αυτής.

«Όλα τα συζητήσαμε σε επίπεδο αλληλοενημέρωσης σε σχέση με τη δυνατότητα και την ωριμότητα που έχουμε για να τα κάνουμε. Το κλίμα ήταν πολύ καλό αλλά δεν περιμέναμε απάντηση», σημείωσε ο κ. Κοπάσης.

Επίσης, τόνισε ότι από μέρους του ΟΑΚ δόθηκε έμφαση και στα 4 σημεία της πρότασης που έχει συντάξει ο Οργανισμός για το θέμα που εστιάζουν στα εξής:

• Την ένταξη και δημοπράτηση στο ΣΕΣ 10 έργων BOAK – NOAK, με συνολικό προϋπολογισμό 643,5 εκατ. ευρώ και μήκος οδικών τμημάτων για κατασκευή 65 χλμ.

• Τη χρηματοδότηση των υπό εκπόνηση μελετών, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αλλά μένει να οριστικοποιηθούν, προκειμένου να ενταχθούν τα αντίστοιχα έργα στο ΣΕΣ. Η χρηματοδότηση που απαιτείται γι' αυτό τον σκοπό είναι 5 εκατ. ευρώ για το 2014 και 3 εκατ. ευρώ για το 2015.

• Την υλοποίηση ενός προγράμματος οδικής ασφάλειας στους ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ με σκοπό τη βραχυπρόθεσμη δημοπράτηση και εκτέλεση έργων βελτίωσης του οδικού περιβάλλοντος με προϋπολογισμό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, ύστερα από την εκπόνηση 2-4 μελετών οδικής ασφάλειας κόστους γύρω στις 500.000 ευρώ.

• Την προώθηση της Μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον ΒΟΑΚ ώστε να διερευνηθούν τεχνικοοικονομικά οι δυνατότητες – μέθοδοι και τρόποι χρηματοδότησης όλων εκείνων των οδικών τμημάτων για τα οποία δεν θα εξασφαλισθούν πλήρεις μελέτες και πόροι, με στόχο ο ΒΟΑΚ να ολοκληρωθεί συνολικά το συντομότερο δυνατόν και με χρονικό ορίζοντα 15ετίας.

Πάντως όπως τόνισε ο κ. Κοπάσης οι άνθρωποι του Υπουργείου ανέφεραν ότι η Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον ΒΟΑΚ δεν θα αργήσει να προκηρυχθεί καθώς ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης.

Δ. ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ