2014-09-08 12:40:53
Φωτογραφία για Η εμφάνιση της κυβέρνησης στη ΔΕΘ: Άγχος, νευρικότητα και ουτοπία …
Η κυβέρνηση διακατέχεται εμφανώς από το άγχος που της προκαλεί η πορεία της ανάμεσα στις συμπληγάδες, οι οποίες... χτίζονται στη μία πλευρά από την προσπάθειά της να επιβεβαιώσει με απτά στοιχεία -στην προκειμένη περίπτωση με φοροελαφρύνσεις και παροχές- την αποτελεσματικότητα των επιλογών που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, και στην άλλη από την αναγκαιότητα να κρατήσει τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική με ισχυρά έσοδα και περικοπές δαπανών, ώστε να διατηρήσει τη «συνέπεια προς τις υποδείξεις» που θα της επιτρέψει να μείνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης μιας καλής συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το αποτέλεσμα αυτής της νευρικότητας έγινε εμφανές στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό των νέων επιλογών της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τις οποίες όσο καλόπιστος ακροατής και αν είσαι, δεν μπορείς να τις κατατάξεις στην κατηγορία των φοροελαφρύνσεων.


Ομως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ένταση των ελαφρύνσεων, αλλά στον εντοπισμό των προβλημάτων. Στην πορεία προς τη ΔΕΘ οι φορείς της αγοράς κατέγραψαν με σαφήνεια την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, επικαλούμενος στοιχεία ερευνών, έκανε λόγο για το «συνεχιζόμενο την τελευταία πενταετία αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η μεταποιητική βάση της περιφέρειας», ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθανάσιος Σαββάκης έθεσε ευθέως το πρόβλημα: «Η κυβέρνηση καλείται να πράξει το αυτονόητο, που δυστυχώς παραμένει ακόμη ζητούμενο, ενισχύοντας την παραγωγή ελληνικών προϊόντων, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας». 

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος δεν εμφανίστηκε λιγότερο αποφασιστικός όταν σχολίασε πως η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο καθυστερεί υπερβολικά, τονίζοντας: «Δεν είναι αρκετή η επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά απαιτείται μια συνολική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, προς ενίσχυση της ρευστότητας και πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων». 

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης παρουσίασε έρευνα που έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας, καταστροφή κλάδων, απαξίωση του εργατικού δυναμικού αλλά και αναποτελεσματικότητα των περιβόητων “διαρθρωτικών αλλαγών” που θεσπίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια». 

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων θύμισε τα 230.000 λουκέτα που έφερε η κρίση στην αγορά και σχολίασε πως «παρά το γεγονός ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο η οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ο δρόμος για την ανάκαμψη φαίνεται ότι θα είναι αρκετά μακρύς». Είναι από τις λίγες φορές που τόσο έντονα καταγράφεται η απόσταση που χωρίζει την πραγματικότητα της αγοράς από την εικόνα που διατηρεί η κυβέρνηση γι’ αυτήν, και αυτό οφείλει να αλλάξει σύντομα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ