2014-09-09 06:36:10
Φωτογραφία για 18 εκατ. δολάρια πρόστιμο σε ασφαλιστικό «καρτέλ»
Καρτέλ σχημάτισαν 23 κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες, υποστηρίζουν οι αρχές της χώρας, εξού και τους επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 110 εκατ. γουάν ή 18 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο της τελευταίας κυβερνητικής κίνησης κατά των μονοπωλίων.

Οι εταιρείες κατηγορούνται ότι διαπραγματεύτηκαν και συμφώνησαν στον καθορισμό ενιαίων τιμών στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, σε συναντήσεις τις οποίες οργάνωσε η ασφαλιστική ένωση της επαρχίας Τσετσιάνγκ, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας. Η κυβερνητική επιτροπή επέβαλε πρόστιμα στις 22 από τις 23 ασφαλιστικές, καθώς μία από αυτές απέφυγε την τιμωρία ενημερώνοντας τις αρχές και παρέχοντάς τους στοιχεία.

Ανάμεσα στις τιμωρημένες εταιρείες βρίσκονται τα μεγαλύτερα ονόματα της κινεζικής ασφαλιστικής βιομηχανίας, όπως η China Life και η Ping An. Η δε ασφαλιστική ένωση, που θεωρήθηκε η κύρια υπεύθυνη, κλήθηκε να καταβάλει 500.000 γουάν.


Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τον πόλεμο που έχει κηρύξει η κινεζική κυβέρνηση σε ξένες εταιρείες για υποτιθέμενες επιλήψιμες πρακτικές σε μεγάλο εύρος τομέων, που περιλαμβάνει εταιρείες φαρμάκων, βρεφικού γάλακτος και τεχνολογίας. Οι τιμωρημένες ασφαλιστικές είναι σχεδόν εξολοκλήρου κινεζικές, εκτός από τις Dazhong Insurance και AXA Tianping, όπου διατηρούν μεγάλο μερίδιο η αμερικανική Starr Insurance & Reinsurance και η γαλλική ΑΧΑ αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο οι κινεζικές αρχές επέβαλαν για τον ίδιο λόγο πρόστιμα συνολικού ύψους 200 εκατ. δολαρίων σε 10 ιαπωνικές εταιρείες ανταλλακτικών αυτοκινήτου - η μεγαλύτερη ποινή από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο κινεζικός αντιμονοπωλιακός νόμος, το 2008. Ερευνώνται, επίσης, για συμμετοχή σε παρόμοιες πράξεις η Microsoft και η κατασκευάστρια τσιπ κινητής τηλεφωνίας Qualcomm.

Κινέζος αξιωματούχος αρνήθηκε ότι οι ξένες εταιρείες έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τέτοιους ισχυρισμούς «αβάσιμους και αστήριχτους». «Κάποιες από τις έρευνες της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης για τα μονοπώλια περιλαμβάνουν δυτικές πολυεθνικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τις στοχοποιούμε» δήλωσε ο Xu Kunlin, επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου της επιτροπής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «China Daily». «Θα ερευνήσουμε» πρόσθεσε «εγχώριες ή ξένες εταιρείες, αν είναι ύποπτες για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Κίνας, χωρίς καμία διάκριση».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ