2014-09-10 10:12:03
Φωτογραφία για Μενδώνη: Όποιος ή όποιοι φιλοξενούνται στον τάφο της Αμφίπολης πρέπει να ήταν κοσμοπολίτες
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ προχωρά και η οριζόντια αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου.

Παρουσιάστηκε η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ, Μ. Λεφαντζή, με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στον δε δεύτερο οι Καρυάτιδες. Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης τους συνεχίζονται.

Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Μέσα σε είκοσι επτά ημέρες βρέθηκαν οι δύο Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου 1,45μ., το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος με διακόσμηση και χρώματα κόκκινο, μπλε και μαύρο, δύο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, τοίχοι του προθαλάμου επενδυμένοι από μάρμαρο Θάσου, βοτσαλωτό δάπεδο με ορθογώνια,τετράγωνα σχήματα και ασπρόμαυρους ρόμβους, ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος μετά την είσοδο και έπειτα ο δεύτερος διαφραγματικός τοίχος και τα δύο πρόσωπα των Καρυάτιδων.

Ευρήματα που ανάγκασαν και τους πιο δύσπιστους επιστήμονες να πάρουν θέση για την ανασκαφή, ενώ η τελευταία είδηση της ανακάλυψης των Καρυάτιδων ταξίδεψε από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Κίνα
. Μια μοναδική και ιδιαίτερη ανακάλυψη μέσα σε ένα τύμβο γεμάτο μυστήρια για τον ή τους ενοίκους του τάφου, που μαρτυρά ιδιαίτερης σπουδαιότητας μνημείο τόσο για την καλλιτεχνική του επιμέλεια όσο και για το μέγεθός του και βέβαια τον πλούτο όσων αποκαλύπτονται.

"Ένα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς", όπως λέει στην Καθημερινή η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Στη δημοσιογραφική προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το πρόσωπο του «ενοίκου» του τύμβου απαντά πως "πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Οποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ’ αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή-, είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες".

πηγή: ΑΠΕ, Καθημερινή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΦΥΓΕ Ο ΕΝΤΙΝΓΚΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΦΥΓΕ Ο ΕΝΤΙΝΓΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ