2014-09-10 10:29:31
Φωτογραφία για Η αξία του Facebook ξεπερνά ο μισό τους ελληνικού χρέους
Ανω των 200 δισ. δολ. η αξία της εταιρείας 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τη Δευτέρα το βράδυ η εταιρεία Facebook έσπασε ταχύτερα από κάθε άλλη εταιρεία το όριο των 200 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση, ξεπερνώντας ακόμη και την Google. Η αξία της μετοχής της Facebook αυξήθηκε κατά 9,3% από τις 23 Ιουλίου, όταν στο ίδιο διάστημα ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,7%. Ο λόγος για τη ραγδαία άνοδο είναι ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η εταιρεία του τριαντάχρονου Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει βρει το μυστικό που θα της επιτρέψει να κερδίσει χρήματα από την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των διαφημίσεων σε κινητά και ταμπλέτες.

Με κεφαλαιοποίηση 202 δισ. δολάρια (156,4 δισ. ευρώ), η Facebook καταλαμβάνει πλέον την 22η θέση στον κατάλογο με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, ξεπερνώντας παραδοσιακούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Intel, η IBM και η Oracle
. Μία θέση παραπάνω από τη Facebook βρίσκεται ο αμερικανικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Verizon και μία θέση παρακάτω από τη Facebook βρίσκεται η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η Toyota. Και όμως, η είσοδος της Facebook στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν ξεκίνησε καλά για τον κ. Ζάκερμπεργκ, ιδρυτή, διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook και με προσωπική περιουσία 34,5 δισ. δολαρίων (26,7 δισ. ευρώ), τον 13ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Σύντομα, μετά την αρχική δημόσια προσφορά στις 18 Μαΐου του 2012, η τιμή της μετοχής από τα 38 δολάρια υποχώρησε μέχρι και τα 18 δολάρια. Ωστόσο ανέκαμψε και μάλιστα θεαματικά. Σήμερα όποιος είχε επενδύσει στη Facebook κατά την είσοδό της στο χρηματιστήριο έχει απόδοση 104%.

Μόνο τους δώδεκα τελευταίους μήνες η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 81%, όταν ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 21%. Παρ’ όλη την εκτόξευση της τιμής της μετοχής, οι πωλήσεις της Facebook προβλέπεται ότι θα φτάσουν το 2014 τα 12,2 δισ. δολάρια, ποσό πολύ μικρότερο από τις πωλήσεις άλλων εταιρειών. Αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει τους επενδυτές, που ποντάρουν στη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας. Τα κέρδη, ελπίζουν όσοι έχουν επενδύσει στην εταιρεία, θα προέλθουν από τη διαφήμιση στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και στις ταμπλέτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τελευταίος γύρος ανόδου της μετοχής πυροδοτήθηκε στις 23 Ιουλίου, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 61% το β΄ τρίμηνο του 2014. Από το σύνολο πωλήσεων 2,91 δισ. δολαρίων (2,25 δισ. ευρώ), το 62% προήλθε από πωλήσεις διαφημίσεων σε κινητά τηλέφωνα, ποσοστό που αυξήθηκε από 59% που ήταν το α΄ τρίμηνο. «Αν καταφέρουν να αυξάνουν τις πωλήσεις διαφημίσεων στα κινητά, τότε θα έχουν διαρκή ζήτηση για τη μετοχή τους», εξηγεί στο Bloomberg ο κ. Τζέφρι Σίκα, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια 1,5 δισ. δολαρίων στη Sica Wealth Management.

Η αύξηση των εσόδων από διαφημίσεις οφείλεται στην προθυμία εταιρειών και διαφημιστών να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για ποιοτικότερες διαφημίσεις. Οπως είπε στις 25 Ιουλίου ο Ντέιβιντ Βένερ, οικονομικός διευθυντής της Facebook, η μέση τιμή της διαφήμισης υπερδιπλασιάστηκε στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Το 2013 η Facebook κέρδισε το 5,8% των παγκόσμιων εσόδων από ψηφιακή διαφήμιση, από 4,1% το 2012. Πέρυσι η παγκόσμια ψηφιακή διαφημιστική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,8% στα 120 δισ. δολάρια (92,91 δισ. ευρώ) και προβλέπεται να φτάσει τα 140 δισ. δολάρια το 2014 (108,4). Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το μέλλον της Facebook είναι λαμπρό διότι η εταιρεία δεν έχει αρχίσει ακόμη να κερδίζει χρήματα από εταιρείες που εξαγόρασε πρόσφατα όπως η Instagram, και η WhatsApp, ενώ ακόμη δεν έχει αρχίσει να τοποθετεί σημαντικό αριθμό ακριβών διαφημίσεων σε μορφή βίντεο στο news feeds των χρηστών.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ