2014-09-10 14:00:04
Φωτογραφία για Συναγερμός στην Ελλάδα για είσοδο Τζιχανιστών
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα για τον έλεγχο εισόδου τζιχαντιστών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κύματα προσφύγων από τη Συρία, για να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών παρά την αυξημένη ροή πληροφοριών από ελληνικές αλλά κυρίως ξένες μυστικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς οι ακραίοι ισλαμιστές φτάνουν στη χώρα μας ακόμη και με τις οικογένειές τους, για να αποπροσανατολίσουν σχετικά με την ταυτότητά τους.

Η αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί εδώ και μήνες, όταν σε διαδοχικά περιστατικά στον Έβρο παρατηρήθηκαν απόπειρες εξαγωγής διαφόρων στρατιωτικών υλικών, όπως αντιασφυξιογόνες μάσκες, στρατιωτικές στολές, διόπτρες για όπλα, κιάλια, δορυφορικά τηλέφωνα και άλλα, από Σύρους και Ιρακινούς, οι οποίοι όμως εδώ και χρόνια είναι υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα ένας εκ των συλληφθέντων, βρετανός υπήκοος, παραδέχτηκε πως τα υλικά προορίζονται για τη Συρία, προσθέτοντας όμως πως είχε την εντύπωση ότι ήταν… ανθρωπιστική βοήθεια
. Παράλληλα την περίοδο εκείνη είχε παρατηρηθεί και αυξημένη έξοδος τέτοιων προσώπων με νόμιμες διαδικασίες από το τελωνείο των Κήπων. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελληνικές διωκτικές αρχές με βάση πληροφορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα από τις χώρες στις οποίες είναι υπήκοοι εμπόδισαν την έξοδό τους στην Τουρκία, φτάνοντας ακόμη και στην απέλασή τους στην ευρωπαϊκή χώρα από την οποία προήλθαν.

Το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό εμπλοκής τζιχαντιστή αφορά έναν 23χρονο Αλγερινό, γάλλο υπήκοο, ο οποίος στα τέλη του περασμένου Μαρτίου εντοπίστηκε να κυκλοφορεί στην Ορεστιάδα, ανακρίθηκε από τις ελληνικές αρχές και χωρίς να συλληφθεί παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία, καθώς ήταν ύποπτος για βομβιστικές επιθέσεις. Ο νεαρός γάλλος υπήκοος ανήκει στο μέτωπο Αλ Νούσρα, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και πρόσφατα τα ηγετικά στελέχη του εντάχθηκαν στο “ισλαμικό χαλιφάτο”. Μάλιστα μέλη της Αλ Νούσρα ήταν αυτά που έκαψαν ζωντανούς κούρδους στρατιώτες, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποίησαν.

Η δραστηριότητα του 23χρονου στον βόρειο Έβρο είχε ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις διωκτικές αρχές της Θράκης και εκτιμήθηκε ότι είχε σχέση με αποστολές στρατιωτικών υλικών στη Συρία και στις ομάδες που αντιμάχονται το συριακό καθεστώς, καθώς και με τον έλεγχο εξόδου άλλων τζιχαντιστών από τα σύνορα. Δεν αποκλείστηκε όμως το ενδεχόμενο να συμμετείχε στο συντονισμό αντίθετων αποστολών, δηλαδή τζιχαντιστών που έφυγαν από το συριακό έδαφος, με στόχο να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Την ίδια περίοδο, μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, είχαν ελεγχθεί και κινήσεις άλλων Σύρων και Ιρακινών, οι οποίοι κυκλοφορούσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχοντας ευρωπαϊκά διαβατήρια. Περίεργη είχε χαρακτηριστεί η στάση δύο υπηκόων Ολλανδίας, οι οποίοι συνελήφθησαν να κυκλοφορούν στην απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη των συνόρων.ΠΕΡΑΣΜΑ

Τόσο οι διωκτικές αρχές όσο και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αυξήσει το βαθμό εγρήγορσης στα σύνορα το τελευταίο διάστημα ανησυχώντας πλέον για την είσοδο τέτοιων προσώπων. Στον Έβρο η κατάσταση περιγράφεται ως περισσότερο ελεγχόμενη, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται σε καθημερινή βάση τα χερσαία σύνορα είναι μικρός, επομένως ο εντοπισμός τους ευκολότερος.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στα θαλάσσια σύνορα, όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές των μεταναστών από τη Συρία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. “Υπάρχουν όμως μέθοδοι, για να εντοπίζονται τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους”, επιβεβαίωσε στη “Μ” στέλεχος των ελληνικών αρχών που ασχολήθηκε με την έρευνα τέτοιων υποθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί οι τζιχαντιστές να παριστάνουν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, όμως η εξέταση του κάθε εισερχόμενου μετανάστη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αποδίδει στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.

Ειδικότερα οι επιτελείς των ελληνικών αρχών πιστεύουν πως από τη συνέντευξη του κάθε μετανάστη βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα για το αν ανήκει στις κόκκινες κατηγορίες, οι οποίες ελέγχονται επισταμένως. Παράλληλα ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στις διαδικασίες αυτές παραβρίσκονται και αξιωματικοί αστυνομιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στη δύναμη του Frontex και είναι εξειδικευμένοι σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας. Άλλωστε ο κατάλογος των πληροφοριών που φτάνει σε καθημερινή βάση στα σύνορα διευρύνεται διαρκώς με πιο συγκεκριμένα στοιχεία για πρόσωπα ύποπτα για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες τζιχαντιστών που δραστηριοποιούνται σε Ιράκ και Συρία το τελευταίο διάστημα. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν πως μέσω αυτής της διαδικασίας είναι αρκετοί όσοι ακινητοποιήθηκαν στα σύνορα και απελάθηκαν άμεσα στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, χωρίς να τους αναγνωριστεί η ταυτότητα του πρόσφυγα, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των Σύρων που φτάνουν αυτήν την περίοδο.

Πάντως οι πληροφορίες που διοχετεύονται στην Ελλάδα από μυστικές υπηρεσίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά αυτών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα με υπηκόους που εντάχθηκαν στους τζιχαντιστές, αναφέρουν πως η χώρας μας θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό πέρασμα τέτοιων προσώπων.

K.Kαντούρης
makthes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ