2014-09-10 16:40:11
Φωτογραφία για Ηλεία: Σταγόνα στον ωκεανό ο αριθμός των πρώτων αναπληρωτών στα σχολεία
Σταγόνα στον ωκεανό, ειδικά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας με λίγο καλύτερη εικόνα στην Πρωτοβάθμια, αποτελούν οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών που ανακοινώθηκαν στο περασμένο Σάββατο από το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει ως την Πέμπτη – που μάλλον δεν προβλέπεται να συμβεί- νέα φουρνιά αναπληρωτών, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ηλείας. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που προγραμματίζει να προσλάβει το υπουργείο μια φτάνει τους 16.000 και μια τους 10.000 σύνολο, αρκεί λέει να πει το «ναι» η Ε.Ε, πράγμα που σημαίνει ότι παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου, οι πιστώσεις δεν έχουν εξασφαλιστεί.

Αναφορικά τώρα με την Ηλεία, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα λειτουργικά κενά ήταν 102 και προσλήφθηκαν σε πρώτη φάση μόλις 15 προσωρινοί αναπληρωτές καθηγητές, δηλαδή καλύφθηκε μόνο το 16% των κενών. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσελήφθησαν 89 αναπληρωτές δάσκαλοι ( οι 10 εξ αυτών για τα Ολοήμερα- και επίσης 38 νηπιαγωγοί ( οι 13 εξ αυτών για τα Ολοήμερα). Οι προσληφθέντες παρουσιάζονται από χθες στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η τοποθέτησή τους θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ σε κενές θέσεις των σχολείων του νομού.


Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια, η Δ/ντρια Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ζωή Βουρλούμη, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως στους δασκάλους και όχι στους νηπιαγωγούς, όπου τα κενά που έχει δώσει η Δ/νση είναι 162 δάσκαλοι σε όλο το νομό και οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών είναι μόλις 89. Όπως ανέφερε «δεν είμαστε βεβαίως ικανοποιημένοι από αυτόν τον αριθμό, δεν καλύπτονται τα κενά, ωστόσο έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία την Πέμπτη, με έναν εξ-ορθολογισμό όπου η παιδαγωγική οπτική περνάει σε δεύτερη φάση προκειμένου να υπάρχει λειτουργία όλων των σχολείων. Μόνο το Ειδικό σχολείο Πύργου δεν θα έχει δασκάλους την πρώτη μέρα γιατί οι προσλήψεις των δασκάλων Ειδικής Αγωγής έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν την Τετάρτη οπότε δεν προλαβαίνουμε τις τοποθετήσεις, ωστόσο στον αγιασμό οι μαθητές του Ειδικού σχολείου μπορούνε να πάνε γιατί συστεγάζονται με το 5ο δημοτικό και άρα θα είναι κοινός ο αγιασμός. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι το πρόβλημα με τα κενά και τις αργοπορημένες προσλήψεις επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, δεν είναι κάτι καινούργιο, γι αυτό και είμαστε αισιόδοξοι ότι το προσεχές διάστημα θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε έτσι όπως πρέπει, μετά τις συμπληρωματικές προσλήψεις αναπληρωτών. Το θέμα είναι ότι την Πέμπτη, θα ανοίξουν κανονικά όλα τα σχολεία και αγιασμός θα γίνει παντού. Να εξηγήσουμε ωστόσο ότι στα 365 κενά που είχαμε ανακοινώσει ότι υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια στην Ηλεία, συμπεριλαμβάνονται πέρα από δασκάλους και εκπαιδευτικοί 8 ειδικοτήτων.»

Τέλος η κ. Βουρλούμη ανάφερε ότι το ΠΥΣΠΕ αυτές τις μέρες, συνεδριάζει συνέχεια, ξεκίνησαν ήδη εντατικά από χθες με τοποθετήσεις υπεράριθμων, εν συνεχεία με τους εκπαιδευτικούς που ήρθαν με απόσπαση και την Τετάρτη μετά το μεσημέρι που λήγει η προθεσμία για να δηλώσουν προτίμηση στις κενές θέσεις οι αναπληρωτές, θα ξεκινήσει η μαραθώνια συνεδρίαση που θα ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα για να τοποθετηθούν όλοι οι αναπληρωτές. « Πρόκειται για μια πολύ κουραστική, μαραθώνια και δύσκολη συνεδρίαση αφού θα πρέπει με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που ήρθαν, να κάνουμε τον καλύτερο καταμερισμό για να λειτουργήσουν τα σχολεία».

Στην Δευτεροβάθμια καλύπτεται σε πρώτη φάση το 15% των λειτουργικών κενών

Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού τα 102 κενά που είχαν ανακοινωθεί αφορούσαν ο μεγαλύτερος αριθμός βασικές ειδικότητας όπως Φιλόλογους, μαθηματικούς και φυσικοί- χημικοί- βιολόγοι και αναλυτικά τις εξής ειδικότητες: ΠΕ1 Θεολόγοι – 2,ΠΕ2 Φιλόλογοι 28,ΠΕ3 Μαθηματικοί 17,ΠΕ4 Φυσικοί- Χημικοί- Βιολόγοι 21, ΠΕ6 Αγγλικών 4,ΠΕ7 Γερμανικών 2,ΠΕ8 Εικαστικών 6, ΠΕ9 Οικονομολόγοι 11,ΠΕ13 Νομικοί 2, ΠΕ16 Μουσικοί 1 ( αφορά μόνο τα Γενικά σχολεία και όχι το Μουσικό Λύκειο Βαρθολομιού) και ΠΕ19 Πληροφορικής 8. Από τις 15 προσλήψεις αναπληρωτών στις βασικές ειδικότητες μόνο οι 5 είναι φιλόλογοι και οι 4 μαθηματικοί. Κατά συνέπεια, τα σχολεία θα ανοίξουν για μια ακόμα φορά με πολύ μεγάλες ελλείψεις. Η τοποθέτηση των αναπληρωτών θα γίνει την Τετάρτη από το ΠΥΣΔΕ και βεβαίως δεν θα είναι εύκολη ιστορία, αφού θα πρέπει να προσμετρηθούν πολλοί παράγοντες για το πού ακριβώς θα τοποθετηθούν έτσι ώστε στοιχειωδώς τουλάχιστον να μπορέσουν να λειτουργήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα γυμνάσια και λύκεια του νομού.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ