2014-09-11 15:46:28
Φωτογραφία για Αυθαίρετα: Έκπτωση 50% στα πρόστιμα εάν...
Ανακούφιση για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, καθώς μειωμένο έως και 50% θα είναι το ειδικό πρόστιμο στο αυθαίρετό τους με την προυπόθεση να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση ή/και στατική ενίσχυση του ακινήτου τους. Αυτό ανακοινώθηκε σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε την Τετάρτη και θα ξεκινήσει να ισχύει από τα τέλη του μήνα

Η μείωση του ειδικού προστίμου θα ισχύσει με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών και εφόσον υποβληθούν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα πιστοποιητικά και οι αποδείξεις αγοράς υλικών, παροχής υπηρεσιών και εργασιών.

Στις εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνεται η αντικατάσταση κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα, η αντικατάσταση σκεπής, η τοποθέτηση μονώσεων, η τοποθέτηση θερμομόνωσης εσωτερικά και εξωτερικά του σπιτιού και η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης.

Επίσης οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θέλουν να συμπεριληφθούν στην έκπτωση μπορούν να προχωρήσουν και σε στατική ενίσχυση των ακινήτων τους, με αλλαγή υλικών και εξοπλισμού του κτιρίου, τοποθέτηση ικριωμάτων, κλπ.


Στο ίδιο ακίνητο μπορούν να ισχύσουν και οι δύο περιπτώσεις συμψηφισμού, δηλαδή ενεργειακή αναβάθμιση και στατική ενίσχυση, όμως η έκπτωση θα είναι για ποσό μέχρι 50% του ειδικού προστίμου.

Τα καταβληθέντα ποσά θα αφαιρεθούν από την τελευταία δόση του προστίμου και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.

Σε περίπτωση που υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου που υπολείπεται, δεν επιστρέφονται. Ομοίως η ευνοϊκή ρύθμιση δεν μπορεί να ισχύσει για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει το πρόστιμο.

Ο συμψηφισμός του ειδικού προστίμου αφορά όλες τις κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους νόμους της τακτοποίησης και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2003, όπως επίσης λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από την 28η/7/2011 (σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση).

Πηγή: madata
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ