2014-09-13 06:28:09
Φωτογραφία για Χρονίζουν οι εκρεμότητες με τον ΟΕΚ, στη βουλή φέρνει το θέμα ο Ψύρρας
Ο Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχετικά με τις εκκρεμότητες του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: «Το φορτίο που παρέλαβε ο ΟΑΕΔ, μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, είναι βαρύ και οι εκκρεμότητες πολλές.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι:

Α) Οι εκατοντάδες εργατικές κατοικίες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, μέχρι την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων. Πρόκειται για απολύτως εξοπλισμένα διαμερίσματα τα οποία απλώς «ρημάζουν». Στο Νομό Λάρισας υπάρχουν 44 ακατοίκητες εργατικές κατοικίες στον δεύτερο οικισμό της Γιάννουλης, οι οποίες ήταν ανάμεσα στις 246 κατοικίες που κληρώθηκαν σε δικαιούχους τον Μάρτιο του 2009. Επίσης, 17 κατοικίες παραμένουν ερημωμένες στον παλιό εργατικό οικισμό Γιάννουλης, από τις 685 συνολικά που είχαν κατασκευαστεί και παραδοθεί το 1998. Και στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα και στον Αμπελώνα, υπάρχουν άλλες 8 συνολικά κατοικίες.


Σε απάντηση επίκαιρης ερώτησής μου στις 10/07/2014 ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, απέδωσε την καθυστέρηση στην προσφυγή δικαιούχων, που είχαν αποκλειστεί, στα δικαστήρια, δίχως όμως να προτείνει εναλλακτική λύση. Μάλιστα, δεν τοποθετήθηκε στη λύση που πρότεινα «να δίνεται το δικαίωμα να κατοικηθεί το σπίτι από τον επιλαχόντα και όχι από εκείνον που εκκρεμεί ένσταση στα δικαστήρια και ανάλογα με την τελεσίδικη απόφαση, ο επιλαχών να παραμένει στο σπίτι, ο δικαιωθείς να κατοικεί σε σπίτι που θα του αγοράζει ο ΟΑΕΔ αντίστοιχης αξίας».

Β) Η έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων οικισμών. Ο Υφυπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών και έκανε λόγο για 164 οικισμοί ανά την επικράτεια με 14.751 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιών του Ολυμπιακού χωριού. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι εντός του έτους θα παραδοθούν οριστικά παραχωρητήρια σε 750 δικαιούχους στην περιοχή της Λάρισας. Ωστόσο, ακόμα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Σε σχέση με τα παραχωρητήρια ανακύπτουν και πρακτικά προβλήματα. Στην περιφέρεια Θεσσαλίας δεν υπάρχει καν γραφείο αποκλειστικής ενασχόλησης με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ. Οι υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ ασχολούνται με θέματα του ΟΑΕΔ και εκ παραλλήλου με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ.

Γ) Οι χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011. Σε σχέση με την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ – απόσπασμα πρακτικού της υπ’ αριθμ. 26/03-06-2014 συνεδρίασης του Δ.Σ.- για επανεξέταση των ενστάσεων δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης ενοικίου 2011 στη βάση των παλαιών αιτήσεων εξέφρασα έντονες επιφυλάξεις, διότι α) Ορισμένοι δεν έκαναν ενστάσεις, β) Ορισμένα γραφεία περιφερειακά δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στους αιτούντες, γ) Το 40% των αιτήσεων προερχόταν από αλλοδαπούς, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα. Μάλιστα, πρότεινα να γίνει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης με επικαιροποιημένα –φετινά- στοιχεία των δικαιούχων.

Επειδή οι εκκρεμότητες χρονίζουν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Υπάρχει χρονοδιάγραμμα τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων; Και εάν ναι, ποιο είναι αυτό;

2) Σε σχέση με τις εκατοντάδες εργατικές κατοικίες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, εξετάζετε σοβαρά εναλλακτική πρόταση, η οποία θα δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η καθυστέρηση της έκδοσης τελεσίδικων αποφάσεων επί των προσφυγών των δικαιούχων;

3) Πότε θα εκδοθούν οριστικά παραχωρητήρια; Θα δοθεί προτεραιότητα στην έκδοσή τους από τον ΟΑΕΔ; Επαρκούν οι υπάλληλοί του, για να διεκπεραιώσουν και τις εκκρεμότητες του καταργηθέντος Οργανισμού;

4) Πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011; Εξετάζετε την περίπτωση να κατατεθούν εκ νέου αιτήσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία των δικαιούχων;»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ