2014-09-13 10:22:08
Φωτογραφία για Η θέση της ΚΙΠΑΝ για τη ζητηθείσα μείωση κατά 10% των προϋπολογισμών των έργων ΘΑΛΗΣ
Με επιστολή του της 10.09.2014 προς όλα τα AEI και τα Ερευνητικά Κέντρα, ο Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων ανακοινώνει μείωση του συνολικού προϋπολογισμού κάθε έργου ΘΑΛΗ κατά 10% κάθε έργου (με βάση τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014) και θα αποφασίσει την «ορθολογική διαμόρφωση του προϋπολογισμού» τους. Στο αιτιολογικό της επιστολής αναφέρεται αφενός η «υψηλή υπερδέσμευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος στον άξονα 10, και ιδίως στους άξονες 11 και 12 στους οποίους εντάσσονται οι Πράξεις «ΘΑΛΗΣ»» και αφετέρου «το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης που παρουσιάζουν στο σύνολό τους οι Πράξεις «ΘΑΛΗΣ»».

Η ΚΙΠΑΝ έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέση ότι είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη –επιστημονική, διαχειριστική, νομική και ηθική- η απόπειρα μείωσης προϋπολογισμών ερευνητικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν είναι δυνατό αδυναμίες του συστήματος αξιολόγησης, ένταξης και χρηματοδότησης ερευνητικών έργων όταν οδηγούν στις δύο παραπάνω διαπιστώσεις, περί υπερδέσμευσης και χαμηλής απορρόφησης, να καταλήγουν σε απαίτηση μείωσης των ήδη μειωμένων προϋπολογισμών των έργων
. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που έχουν αναλάβει, και ενδεχομένως τα εμπλέκουν σε νομικές περιπέτειες, αφού ανειλημμένες οικονομικές τους προς τρίτους υποχρεώσεις είναι δυνατό να καταστούν μη εκπληρώσιμες. Ακόμη και αν πράγματι παρατηρείται χαμηλό ποσοστό απορρόφησης ορισμένων έργων με ευθύνη των ερευνητικών φορέων είναι ακατανόητη και εντελώς αναποτελεσματική από διαχειριστική άποψη η απαίτηση οριζόντιας μείωσης των προϋπολογισμών όλων των έργων. Η προφανώς ενδεικνυόμενη κίνηση της Ειδικής Γραμματείας θα ήταν πρώτα η «αξιολόγηση της πορείας κάθε έργου», δηλαδή ενδελεχής εξέταση της προόδου του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου κάθε έργου ξεχωριστά, σε συνεργασία με τους υπευθύνους των έργων και κατόπιν η λήψη αποφάσεων «για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού τους», αν χρειάζεται. Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, για άλλη μια φορά την απίστευτη προχειρότητα και έλλειψη επαγγελματισμού των δομών χρηματοδότησης της έρευνας στη χώρα.

Η ΚΙΠΑΝ καλεί το Υπουργείο Παιδείας, αν δεν μπορεί -ή αν δεν θέλει- να αυξήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας στη χώρα σε επίπεδα που αρμόζουν σε Ευρωπαϊκή χώρα, τουλάχιστον να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και αποδοτικά τους πενιχρούς πόρους και να σταματήσει την ηθελημένη ή αθέλητη πρακτική του να βάζει συνεχώς γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια στο έργο των ελλήνων ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών.

Δώστε μας, επιτέλους, τουλάχιστον, ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων να κάνουμε τη δουλειά μας!

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α της Κ Ι Ν Η Σ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλλαγή ρόλων
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλλαγή ρόλων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ