2014-09-13 11:10:35
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Μπήκαν στο τρίτο θάλαμο, αγωνία για τα ευρήματα
Κορυφώνεται η αγωνία και τα σενάρια σχετικά με τον ένοκοι ή και τους ενοίκους στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Οι αρχαιολόγοι έτοιμοι για ην μεγάλη ανακάλυψη που κρύβει ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη.

Η έρευνα βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της με την εργασία των αρχαιολόγων τώρα να επικεντρώνεται στον διαφραγματικό τοίχο που εντοπίστηκε πίσω από τα αγάλματα των Κορών.

Το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για να γίνει το επόμενο βήμα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί πλήρως η στατικότητα και να υπάρξει εξαερισμός του χώρου.

Το εμπόδιο αυτό σφραγίζει την είσοδο στον τρίτο σε σειρά θάλαμο του μεγαλοπρεπούς ταφικού μνημείου. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, από τον τρίτο τοίχο που σφραγίζει τον τρίτο θάλαμο έχει αποκαλυφθεί το πάνω μέρος μιας ακόμη μαρμάρινης εισόδου ιωνικού ρυθμού.

Ήδη ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός μπήκαν στον τρίτο θάλαμο από το άνοιγμα που είχαν εντοπίσει οι ανασκαφείς στον τοίχο που χωρίζει τον δεύτερο από τον τρίτο θάλαμο. Οι δυο επιστήμονες αξιολογούν τις συνθήκες προσπέλασης και στατικότητας στον θάλαμο ενώ θα αποφασίσουν και για την τεχνική υποδομή που απαιτείται για την συνέχιση της ανασκαφής.


Καθόλου απίθανο δεν θεωρείται το ενδεχόμενο ο νεκρικός θάλαμος να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο κάτι που σημαίνει ότι ίσως το επόμενο δωμάτιο κρύβει ένα κλιμακοστάσιο καλυμμένο με άμμο το οποίο προστατεύει το τελικό δωμάτιο του τύμβου.

Παράλληλα, οι εκσκαφείς συνεχίζουν να βγάζουν χώμα και από τον δεύτερο θάλαμο που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες και στον οποίο έχουν κατέβει σε ύψος τριών μέτρων.

Η Λίνα Μενδώνη επανέλαβε την εκτίμηση των τεχνικών της ομάδας της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη ότι τα εκατοντάδες κυβικά μέτρα άμμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του μνημείου ήταν μέρος του σχεδίου των κατασκευαστών προκειμένου να διασφαλίσουν την στατικότητα του μνημείου ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε στο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας που αυτή την εποχή δέχεται μόνο θετική προβολή.

Σ.Καργάκος: Είμαστε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό μνημείο

Ο ιστορικός συγγραφέας Σαράντος Ι. Καργάκος καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων καναλιού έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις. Ο ιστορικός ότι τα ευρήμστα που θα βρουν στον τρίτο θάλαμο οι αρχαιολόγοι, θα είναι πολύ σημαντικά διότι από ότι μπορώ να καταλάβω, δεν πρέπει να είναι συλημένος.

"Οι δύο πρώτοι θάλαμοι, φαίνεται πως είχαν γίνει χώροι λεηλασίας ατά την αρχαιότητα και πιθανώς σε νεότερη εποχή. Όμως δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι η έρευνα θα σταματήσει εκεί.»

Ακόμη δήλωσε «Ο τάφος πιθανώς να μην είναι τάφος, ή να μην είναι απλώς ένας τάφος, αλλά ένα ηρώον, ή ακόμα και μια νεκρούπολη όπου να είναι θαμμένοι πάρα πολλοί εκεί, άνθρωποι που μπορεί να νίκησαν σε μία μάχη ή να έπεσαν σε μία μάχη. Το γεγονός ότι υπάρχει ο λέων αλλά δεν είναι στη θέση που βρισκόταν στην αρχαιότητα, δείχνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να είναι ένα ηρώον.»

Για τον κύριο Καργάκο είναι σημαντικό να εξεταστεί όχι μόνο ποιος είναι μέσα στον τάφο αλλά και ποιος τον κατασκεύασε.

«Απ΄ ότι βλέπω, τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά είναι αθηναϊκά. Οι Καρυάτιδες ανήκουν στον λεγόμενο αυστηρό ρυθμό μιας φειδιακής κατασκευής, πράγμα το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στην Αθήνα.

Ας μην ξεχνάμε πως η Αμφίπολη ήταν αθηναϊκή πόλη. Ήταν η Αθήνα της Μακεδονίας και συνεπώς αυτά τα οποία θα βρούμε μπορεί να είναι πολύ περισσότερο εύγλωττα, με την έννοια ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποιες επιγραφές που να πιστοποιούν ποιος είναι ο κατασκευαστής όλου αυτού του τεραστίου μνημείου. Αυτό που έχουν σκάψει οι αρχαιολόγοι είναι μόλις το 1/20ο του υπόλοιπου χώρου. Για μια δεκαετία θα μιλάμε για αυτά τα πράγματα.» υπογράμμισε.

Τέλος τόνισε «Πρέπει πάντως να έχει βάλει το δαχτυλάκι του στην κατασκευή του χώρου αυτού και ο μεγαλοφάνταστος αρχιτέκτοντας που σχεδίασε την Αλεξάνδρεια. Επίσης όπως έχει τοποθετηθεί ο λέοντας, τεχνοτροπικά, μοιάζει με τον λέοντα της Χαιρωνείας, και αν είναι της ίδιας εποχής δεν αποκλείεται να συζητάμε ξανά το θέμα του Φιλίππου. Δηλαδή να μεταφέρουμε τον τάφο του Φιλίππου από τη Βεργίνα στον τάφο της Αμφιπόλεως.»

Αρχαιολογικός «εμφύλιος»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του τις προηγούμενες ημέρες έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «επικοινωνιακή τακτική, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη, ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί».

Χθες το μεσημέρι η επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που ανασκάπτουν τον τύμβο στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τη δυσφορία της για τις απόψεις που διατύπωσαν οι συνάδελφοί της.

«Πριν προβείτε σε ανακοινώσεις που αφορούν την ανασκαφική μου έρευνα στην παραπάνω θέση, να φροντίζετε να επικοινωνείτε προηγουμένως μαζί μου έτσι ώστε να έχετε την σωστή εικόνα της ανασκαφής» ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Περιστέρη.

Πηγή: Real
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ