2014-09-16 07:48:10
Φωτογραφία για Βρέθηκαν οι αληθινοί δράκοι του Avatar
Ένα νέο είδος πτερόσαυρου, που έζησε πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια και την ανακάλυψη του οποίου αναφέρουν Κινέζοι επιστήμονες, μοιάζει τόσο με τα φανταστικά πλάσματα Ikran από την καινοτόμα ταινία επιστημονικής φαντασίας Avatar που πήρε από αυτά το όνομά του. Η ανακάλυψη είναι σημαντική και επειδή ο συγκεκριμένος πτερόσαυρος δεν αποκλείεται να επιστράτευε μία πρωτοποριακή τεχνική για να συλλαμβάνει τη λεία του.

Όποιος έχει δει το Avatar, την πολυβραβευμένη ταινία του James Cameron που συνεπήρε κοινό και κριτικούς το 2009, θα θυμάται τα ιπτάμενα πλάσματα τα οποία καβαλούσαν οι Na'vi, για να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις, να κυνηγούν ή να υπερασπίζονται τον πλανήτη τους. Το όνομά τους στη γλώσσα των ανθρωποειδών εξωγήινων ήταν Ikran.

Αυτό που δεν θα μπορούσε ούτε ο ίδιος ο Cameron να φανταστεί είναι ότι τα μαγευτικά ιπτάμενα ερπετά, δεν είναι τόσο... φανταστικά. Από ό,τι φαίνεται, ένα πλάσμα που έζησε εκατομμύρια χρόνια πριν στη Γη, έμοιαζε καταπληκτικά με αυτά. Τόσο, ώστε οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τα απολιθώματά του, να του δώσουν το όνομα Ikrandraco avatar ή “Ο δράκος Ikran από το Avatar”.


Η ανακάλυψη των απολιθωμάτων του νέου είδους ιπτάμενου ερπετού, που έζησε πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια, αναφέρθηκε από Κινέζους επιστήμονες, την περασμένη Πέμπτη, στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports. Πρόκειται για έναν πτερόσαυρο και, προφανώς, είναι σημαντικός για πολλούς περισσότερους λόγους από την ομοιότητά του με τα πλάσματα Ikran.

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πτερόσαυροι ήταν τα τα πρώτα σπονδυλωτά (ζώα με ραχοκοκαλιά) που κατάφεραν να πετάξουν. Επιπλέον, από τους σκελετούς που βρέθηκαν και μελετήθηκαν φαίνεται ότι το νέο είδος δεν αποκλείεται να είχε έναν θύλακα στο κάτω μέρος του λαιμού του, παρόμοιο με εκείνον που έχουν οι γνωστοί μας πελεκάνοι.

Ένας καινοτόμος τρόπος εξασφάλισης τροφής

Σε συνδυασμό με την τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα (επαρχία Liaoning, Κίνα), η οποία είναι γνωστό ότι στην αρχαιότητα ήταν μία τεράστια λίμνη γλυκού νερού και φιλοξενούσε μεγάλη ποικιλία ζώων, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ikrandraco avatar δεν αποκλείεται να πετούσε πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού, “ψαρεύοντας” τη λεία του.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να ξεκαθαριστούν από μεταγενέστερες μελέτες με αντικείμενο τα ευρήματα των Κινέζων ειδικών. Μέχρι τότε, κρατάμε τις δηλώσεις για τον Ikrandraco avatar από τον Xiaolin Wang, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης που αναφέρει την ανακάλυψη του νέου είδους:

Το κεφάλι του είναι παρόμοιο με το ιπτάμενο πλάσμα Ikran, αλλά κανένας και τίποτα δεν μπορεί να καβαλήσει αυτόν τον πτερόσαυρο. Προφανώς.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ