2014-09-16 09:43:22
Φωτογραφία για Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην μεγάλη των ηγετών σχολή στη Βοστόνη - Ο K.Λάβδας στην έδρα Κ. Καραμανλής στο Tufts
Στην ιστορική σχολή διεθνών σχέσεων Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη, εκεί όπου... συναντώνται μερικοί από τους κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες και στοχαστές, με την αυριανή παγκόσμια πολιτική ελίτ, θα διδάσκει φέτος, με άδεια για ένα χρόνο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο καθηγητής Κώστας Λάβδας.

Ο κ. Λάβδας, επιστρέφει μετά από έξι χρόνια, στην έδρα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» που δημιουργήθηκε στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο για την προώθηση των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στην ΗΠΑ, προς τιμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η έδρα «Κ.Καραμανλής» εγκαινιάστηκε σε μια εποχή που η Ελλάδα φιλοδοξούσε να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια, αξιώνοντας για τον εαυτό της ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Από τότε άλλαξαν πολλά. Η χώρα μας παρουσιάζεται πλέον ως πηγή προβλημάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, για αυτό όσοι έχουν την τιμή να διδάσκουν στο Fletcher, υπηρετούν με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε η έδρα: την διάδοση της ελληνικής πολιτικής σκέψης, την κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας στο εξωτερικό και την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής και της ευρωαμερικανικής συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο, μέσω της οποίας ξεπερνιούνται αρνητικά στερεότυπα και δημιουργούνται συμμαχίες ικανές να εμπνεύσουν συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στο παγκόσμιο σύστημα.

Σε αυτή τη δύσκολη όσο όμως και ενδιαφέρουσα για έναν πολιτικό επιστήμονα συγκυρία, ο καθηγητής Κώστας Λάβδας καλείται να υπηρετήσει αυτήν την πολλαπλή αποστολή, για δεύτερη φορά.

Αν και από το 2001, που εγκαινιάστηκε, η έδρα καλύπτεται κάθε χρόνο με εναλλαγή επισκεπτών καθηγητών, κυρίως από την Ελλάδα, ο Κώστας Λάβδας είναι ο πρώτος καθηγητής, που επανέρχεται μετά από έξι χρόνια (το 2007-2008 ήταν ξανά καθηγητής), για να διδάξει σε μεταπτυχιακό επίπεδο για τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Τα μαθήματα επικεντρώνονται στη σύγχρονη Ελλάδα, την νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κρίσιμο ρόλο που αυτές οι περιοχές διαδραματίζουν στη παγκόσμια πολιτική σκηνή
.

Στο φθινοπωρινό εξάμηνο ο κ. Λάβδας θα διδάξει δύο μαθήματα, που αφορούν στην διακυβέρνηση και τις ομάδες συμφερόντων αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη ως διεθνής δρων . Στο εαρινό εξάμηνο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα εξοικειωθούν σε θέματα εξευρωπαϊσμού και στην επίδραση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις εγχώριες πολιτικές, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της οικονομικής κρίσης εντός της οποίας εξελίσσονται αυτές οι διαδικασίες.

Η σχολή Φλέτσερ και η έδρα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»

Η Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, είναι η παλιότερη σχολή διπλωματίας στην Αμερική –ιδρύθηκε το 1933. Μαζί με το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ, το Φλέτσερ, είναι η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή δεξαμενή, από την οποία οι διπλωματικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών, αντλούν τα στελέχη τους.

Η πρωτοβουλία για την έδρα ξεκίνησε το 1996 από ομάδα Ελλήνων φοιτητών και αποφοίτων της σχολής Fletcher, που διέκρινε την ανάγκη για ισχυρότερη παρουσία της σύγχρονης Ελλάδας στη Βοστώνη, Αφού η ιδέα έλαβε την έγκριση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, υιοθετήθηκε από το ομώνυμο ίδρυμα, το οποίο, με πρόεδρο τον πρέσβη κ. Πέτρο Μολυβιάτη και αντιπρόεδρο τον κ. Αχιλλέα Καραμανλή, κινητοποίησε τους απαραίτητους πόρους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο τότε πρύτανης της σχολής Fletcher, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γκάλβιν, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας.

Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2001 εγκαινιάστηκε η έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με πρώτο καθηγητή τον Θάνο Βερεμή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασίζεται στην εναλλαγή επισκεπτών καθηγητών, κυρίως από την Ελλάδα, οι οποίοι διδάσκουν σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο για ένα ή δύο χρόνια. Τα μαθήματα αφορούν τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και την ιστορία της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας, της Μεσογείου και θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο Κώστας Α. Λάβδας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε στην Ελλάδα και σε κορυφαία πανεπιστήμια στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, τόσο στο LSE όσο και στο MIT. Βιβλία και άρθρα του για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις και τη σύγχρονη πολιτική θεωρία έχουν δημοσιευτεί από κορυφαίους εκδοτικούς οίκους όπως Macmillan, Rowman & Littlefield, Routledge, Sage, Springer και άλλοι. Έχει ζήσει και έχει εργαστεί στη Βοστώνη, το Κέμπριτζ, το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ και το Βερολίνο.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ